[]

Türkler'deki Efkar Kültürü

www.youtube.com

şunu izlerken aklıma geldi. bu nasıl bir kültür abi? biz türkler olarak neden efkarı bu kadar çok seviyoruz? bizden başka bu tarz bir kültüre sahip ülkeler var mı bildiğiniz?

yaklaşık 9 aydır almandayım ve burada adamlar hep şen şakrak. özellikle dışarı çıktıklarında. evde yalnız takılırken nasıllar bilemiyorum.

ha gerçi bir keresinde kafam baya iyiyken bi barda almanın birine hiç unutamadığım kızdan bahsetmiştim. o da bana anlatmıştı kendisininkini. orada bir iç dökme söz konusuydu. ama yine böyle kültür boyutunda bir efkardan bahsedemeyiz.

öyle işte. bu konudaki tecrübelerinizi ve görüşlerinizi merak ediyorum.

 
Ben de hep bu soruyu sorarim. Tam bunalim milletiz.


  • delifaruk  (19.06.14 23:10:01 ~ 23:10:07) 
rakıdan mı oluyo acaba? mesela son zamanlarda şarap içerken kafamın çok farklı çalışmaya başladığını farkettim. ama bira ile o tarz bi kafa olmuyor hiç.

bu da kafama takılmaya başladı. farklı içkilerin insan bünyesindeki etkileri de farklı oluyor sanırım ve rakınınki de böyle mi tezahür ediyor olsa gerek?
  • lamneth  (19.06.14 23:13:51) 
Aç bi 70'lik tolga çandar, erkan Oğur dinlet almana hala şen şakrak mı


  • materyalist imam  (19.06.14 23:14:02) 
@materyalist imam: ama bunlar hep kısır döngü işte. efkarlandıkça daha çok efkarlı şarkılar çıkıyor. daha çok efkarlı şarkılar dinledikçe daha çok efkarlanıyoruz :)


  • lamneth  (19.06.14 23:15:54) 
biz arabesk bir milletiz. ayrıca herşeye ağıt yakıyoruz. ağıt yakarken şarkı yazıyor insanlar. ayılıp bayılmalar, bağırmalar. ben acı bir olay yaşadığımda sessizce ağlarım o kadar. şiddetli tepkiler vermem, kendimi yerlere atmam. çok tuhaf geliyor bana. sadece üzücü durumlarda değil, bir yakınını yıllardır görmemiş oluyor mesela görünce çığlık çığlığa bağırıyor. hiç bana göre değil.


  • rock n roll  (19.06.14 23:19:59) 
Arabesk bir toplumuz. Bir yandan Akdeniz etkisi ve coşkusu taşırken diğer yandan da arap kültüründen etkilenip ortaya böyle bir harman çıkarmışız diye düşünüyorum.

Aynı zamanda kırsal bir toplum olmamız, bir göç toplumu olmamız, bitmeyen bir fakirlik, ezilmişlik ve savaşlar halinde olmamız da bizleri umutsuz ve karamsal bir ruh haline sokmuş ve coşku ile ağdalı hisleri bu şekilde birleştirerek yaamamıza sebep olmuştur diye düşünüyorum. Müzikte, mobilyada, iletişimde hep böyle bu yüzden...
  • pandispanya  (19.06.14 23:20:54) 
Karakter meselesi zannedersem. Efkarli dinledikce daha efkarlanan insanlar var. Ama kendimi ornek verirsem efkarli dinlemeye tahammul edemiyorumki dinledikce dahada efkarlanayim. Ornek; cok sevdigim kiramayacagimö bir arkadasim rica etse benim icin su efkarli parcayi sonuna kadar bir kere dinle dese yapamam, lutfen benden baskabirsey iste derim o derece. Ayrica ne tur alkol alirsam alayim asiri mutlu ve iyimser oluyorum. Oyleki hakaret etsen kizamam. Ama tam tersi olan cok iyi anlastigim insan da var. Ayrica durgun bile olsam yanimdaki sen sakrak ise birkac dakika icinde ban da bulasiyor. Bu ara cokta harika sorunsuz bir hayatim falanda yok yani.


  • delifaruk  (19.06.14 23:23:33) 
@delifaruk +1

daralırım ben, bunalırım, gelemem efkara falan. bana inanılmaz anlamsız geliyor, dertlenmek için içmek, müzik dinlemek, ortam kurmak vs. insan kendine bunu niye yapsın ki? benim de çok süper bir hayatım yok ama olduğu kadarına sevinmek varken, olmayana niye üzüleyim? hiç kendimi öyle ezik, fakir, umutsuz, arabesk hissetmedim, hissedemem istesem de.
  • kerbeee  (19.06.14 23:28:00) 
tamam siz öyle değilsinizdir zaten kimler böyle diye sormamıştım :)

aslında belli bir zenginlik seviyesinin üzerndeki insanlarda bu tarz bir kültür olmadığını da söylemek yanlış olmaz heralde. ne biliyim bir ali koç'un falan arada böyle efkarlandığını hiç sanmıyorum açıkcası :)
  • lamneth  (19.06.14 23:31:24) 
:) ben türklükten ziyade karakter yapısı olabileceğini vurgulamak istemiştim. zenginlikle de alakası olduğunu sanmıyorum. sakıp sabancı geliyor aklıma hemen, o zenginliğin içinde az dertli değildi adam. türklükle alakalı kısmı "rakı sofrası" olabilir bence olsa olsa.


  • kerbeee  (19.06.14 23:34:34) 
karakter yapısı olarak etkilidir elbette. ben de efkarlanmak istemiyorum ama bir ihtiyaç gibi bir zaman sonra sigara gibi bünye istiyor :)

ama asıl sorum aslında genel olarak türkiyede böyle bir kültür var. ve türkiye dışında başka hangi ülkelerde var mıdır merak ediyorum. mesela yunanistan'da olabilir gibi geliyor.
  • lamneth  (19.06.14 23:37:03) 
Tango, tanguero kültürünü bi tanısanız, arabeskteki efkârı ikiye katlar. Hakiki bir tanguero'nun günlük hayattaki konuşması bile, harbiden ızdırap çeker gibidir. Gözümle görüp, kulağımla duydum. Dolayisıyla, Müziği bizden daha efkârlı en az 1 ülke var, o da Arjantin.


  • compadrito  (20.06.14 01:00:43) 
Neden tsşıdığımız acıları yük değil de madalya gibi gördüğümüzü yıllar yılı ben de anlayamadım. Televizyonda ağlayanlar para kazanıyor, her program ağlak. Dizilerin bile ağlatanı tutuyor diye en ağlatanından yapıyorlar. Kaç yıldır televizyon açmıyorum, iç karartmak dışında bir işe yaramıyor.

Aslında çok mutlu olmalarına rağmen, Portekiz'de fado çalan yerlerde bir küçük efkar ruhu olabiliyor. Ağıt müziği aslında ama müzik bazı bazı "Düriye'min Güğümleri Kalaylı" veya "Evreşe Yolları Dar" ne kadar hareketsiz. Artık sözünde neler sayıklıyorlarsa, herkes önüne bakıyor kafalar eğik, gözlerde yaş damlaları. Bütün gece halı deseni inceleyen suçlu çocuk gibi oturmak gerekiyor. Bir "Derdiniz ne" diyesiniz geliyor. Ama oradan birinin söylediğine göre belli bir iki ünlü fado sanatçısı dışında fado genellikle turistlerin dikkatini çekiyormuş; yerel halkın çoğunluğu fadoyu sallamayalı epey oluyormuş.
  • aychovsky  (20.06.14 01:09:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.