[]

zenci vs. siyahi

hangisi dilimiz için hakaret anlamı taşıyor? bildiğim kadarıyla zenci kötü manada kullanılıyor ama sanki siyahi deyince renk ayrımına dikkat çekilmiş oluyor. yanlış mı düşünüyorum, türkçe bilen zenci/siyahi bir insan hangisini duysa gücenir?




 
Türk mantığında Zenci küfür gibi geliyor, biz siyahi deyince iyi yaptık sanıyoz. Zenciler zenci denilmesini tercih ediyolar.


  • vfgerty  (19.06.14 20:38:49) 
aslında ikisi de hakaret değil. yani ingilizcedeki nigger'ın karşılığı değiller türkçede. ama şu var ki belki politik doğruculuk açısından siyahi demek daha doğru olabilir. yoksa kimse bir afrika kökenliye hakaret etmek için "siyahi!" "zenci!" demiyor.


  • microfiction  (19.06.14 20:39:30) 
türkiye'de kimse zenciyi hakaret olarak kullanmıyor o yüzden ikisi de olur bence


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.06.14 20:42:41) 
asıl olan hiçbi şey dememektir?

beyaz adam görünce aa beyaza bak mı diyorsunuz la?

beyaz futbolcu mu diyorsunuz?
  • kosun lan mevzu var  (19.06.14 21:05:28) 
@divit zenc benim bildiğim kadarıyla pas renginde olan demek.


  • microfiction  (19.06.14 21:08:41) 
bizim zenci türk arkadaş zenciyi tercih ediyor.


  • madyb  (19.06.14 21:13:37) 
bu topraklarda bilinçli ırkçılık olmadığından zenci de siyahi de hakaret olarak algılanmıyor olabilir ama bilinçsiz ırkçılığı ne yapacağız?

misal adam bastıra bastıra diyor ki "kürt kökenli vatandaşlarımız"

kürt kökenli vatandaş ne olum?

türk kökenli vatandaşlarımız diyor musun? yok.. eee?

beyaza beyaz veya burnu büyük olana pinokyo veya başka bir fiziksel ya da kültürel özelliği olanı bu özelliğiyle vurgulamak ayıpsa aynı şekilde bu siyah zenci konusu da net şekilde ayıp.

zenci diye tanımladığın adam sana dese ki dişlek kızıl beniz, hoş karşılar mısın? karşılamazsın
o zaman tatava yapma.
  • kosun lan mevzu var  (19.06.14 21:14:20) 
bence ikisi de hakaret degil. pis zen i dersen anlarim da zenci siyahi ten rengini belirtiyor. afrikanin en ucra kosesinde bana beyaz deseler ya da kizilderililer soluk benizli deseler, alinir miyim asla...


  • exlibris  (19.06.14 22:15:44) 
ulan ister çöpçü de ister temizlikten sorumlu belediye görevlisi de farketmez.
adamı tanımladığın anda olay bitmiştir.
kaldı ki bir görev ile fiziksel bir özelliği aynı kefeye koyduğun an sana ne söylesek boş olur zaten.

adamın ten rengini tanımlamak sana mı kaldı? o da senin karga burnundan bahsetsin o zaman?

bu mu yani bakış açınız mk
  • kosun lan mevzu var  (19.06.14 22:34:39 ~ 22:41:53) 
siyahi daha havalı geliyo bence kulağa


  • sonsuz  (19.06.14 22:48:14) 
TRT " Amerika'da siyahi vatandaslar hala ayrimciliga ugruyorlar" der. Zenci demez. ama pratikte ikisi de olumsuz anlamda kullanilmiyo.


  • lamartin  (20.06.14 19:28:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.