[]

tekrar sınava hazırlanmak

21 yaşında okuduğum üniversiteyi bıraktım. seneye tekrar sınava gireceğim ama şuan öyle gözüm korkuyorki dünyanın sonu gibi geliyor bana. üniversiteye 20 yaşında başladım zaten. 22'de tekrar gireceğim. of ulan yakınlarımın hepsi mezun oldu resmen bir ben kaldım. siz de aynı şeyleri yaşadınız mı bu süreçte? tekrar aynı sıkıntıları çekeceğim, bir sene daha evde hapis hayatı başlıyor benim için. geçen sene sıkıntıdan panik atak olmuştum. ne yapayım bu süreci atlatmak için sizce? neler önerirsiniz?




 
Bu sefer seveceğin bir bölüme gir, yan dal ya da çift ana dal zorla. Bu durumda geç mezun olmanın dezavantajı pek olmaz.

Edit: Bir de içini ferah tut. Emeklilik yaşında bitirenler var. Amacın için biraz kendini sikacaksin, arada çıkıp gezersin. Boş yere kapanmiyorsun. Rahat ol. Valerian root var çok paniklersen.
  • Lim5  (19.06.14 19:48:44 ~ 19:51:28) 
en yakin arkadaslarimdan biri 21 yasinda birakti, yeniden girdi. simdi hem mutlu hem de ikinci lisans donemini cok verimli geciriyor.

eger sevecegin seyi yapacaksan 22 hic gec degil.
  • goldentitan  (19.06.14 19:56:53) 
Geberix, öncelikle aramıza hoşgeldin :) ben de bu pazar 2. sınavıma gireceğim, başarılı olursam üniversite içinde bölüm değiştirmeyi düşünüyorum. 91 doğumluyum, yaşıtlarım mezun oldu ya da olmak üzere, bir kısmı işe bile başladı. Benimse elimde şu anda hazırlıktan bu yana geliştirmeye uğraştığım İngilizcemden başka birşey yok. Yalnız değilsin, öncelikle onu söyleyeyim. bu işe bir şekilde bulaşmaya çalışan-bulaşan-lanet ede ede bölümünü okuyup içinde ukte kalan birçok insan var.

Aile çok ciddi bir handikap bu mevzuda. Seneler sonra üniversite bırakıp hazırlanmayı bırak, ilk sene puan iyi gelmediği için tercih yapmaman bile aile için ciddi bir sorun gibi görülebiliyor. Maalesef bu konuda çok katılar, yıl kaybettiğini, bunun da hayatında eksi olarak hanene yazılacağını düşünüyorlar(doğru-yanlış yönleri var elbette) tutan bölüm/okuduğun bölüm vs. onlara normal, okunabilir ve geleceği olan bir bölüm olarak gelebiliyor.

Bu tarz durumlarda aileni doğrudan karşına almamanı öneririm. Ben yaptım, pek güzel kavga etmiş idik. Tane tane, elindeki tüm mantıklı argümanları kullanarak anlat durumunu. Bu argümanlar aileden aileye değişir, burası tamamen sana bağlı.

İkinci olarak ise, hem kendine hem de ailene bu konuda ciddi olduğunu kanıtlamak zorundasın. Mezun olarak hazırlanıyorsan, bir işte vs. de çalışmıyorsan, o kadar boş vaktin olacaktır ki, her şeyi yapabilecekmişsin gibi hissedersin(muhtemelen sen de yaşamışsındır) ama o zaman su gibi akıp gidiyor, bir bakmışsın ki, YGS'ye 20 gün kalmış ve sürüsüne bereket matematik konusu üstünden geçilmeyi bekliyor. O yüzden "sene içinde sıkılırım o kadar erken başlamayayım" demeden, yazın ufak ufak çalışmaya başla. Diyeceğim o ki: çoğumuz bu hatayı yaptı. Tekrar etme kesinlikle :)

Ev yakınlarında kütüphane varsa büyük avantaj. Herkesin çalıştığı bir ortamda geyik yapma imkanın azalıyor, şevk de geliyor işin açığı. Hatta bulunduğun muhitte sessiz sakin bir cafe vs. varsa ara sıra kendini şımartıver gitsin :)

Mutlaka plan-program yap. Pomodoro tekniği adı verilen faydalı bir zaman yönetim metodu var, Ekşisözlük'teki başlığında bol bol açıklamasını bulabilirsin. Ben kullanıyorum, çok faydasını gördüm. Ama katı şekilde uygulamak şart.

Dershaneye gideceksen etütlerde üşenme, hocana sorular sor. Bilemediğin en basit soruları bile sor. Bıkabilirler, bezebilirler, ama sana çok faydası olacak. Yine çoğunluğumuzun yaptığı bir hataydı bu: dershane biter bitmez çantayı toplayıp işimize gücümüze dönmek. Bunu da tekrarlamamaya çalış.

Hepimizin bir hastalığı daha: test kitaplarının içinde sevdiğimiz konudaki tüm testleri bitirip, zor gelenin yüzüne bile bakmamak. Emin ol hiçbir şey katmıyor, bunlarla uğraşmadığın için geçen vaktini, hedefini, gelecek yaz neler yapacağını, okumayı istediğin okulun nasıl güzel olduğunu vs. düşün ve kendini zorla ki bir şekilde o "bu konu zor" eşiği aşılsın. Aştıktan sonra gerisi bir şekilde gelecektir.

Bu süreç içinde kendini de ihmal etme. Unutma ki bu sene çok sıkı çalışsan bile, sonraki yıllarında hiç bu kadar boş geçen vaktin olmayabilir. Hobilerin varsa bunlara da vakit ayır, bokunu çıkarmadan tabii :D niyetlendiğin şeyler varsa, yaşın daha da ilerlemeden ufak bir giriş yap. Ben bu sene içinde senelerdir planladığım şekilde, düzenli spora başladım, bisiklet sürmeye başladım. İnanılmaz stres atmamı sağladı, sağlıyor. Bunun gibi, aklından geçen, yapmak istediğin şeyleri yap.

Biraz uzun ve dağınık yazdım, umarım emir minvalli, katı kurallı sert cümleler yazmamışımdır, arada kaçtıysa affola. Kendi deneyimimden birşeyler aktarmaya niyetliydim sadece. Tekrar ediyorum: Yalnız değilsin, kötü birşey yapmıyorsun, inat edersen de sonu çok güzel olacak ;) kolay gelsin...
  • sevgikusunkanadinda  (19.06.14 20:23:13) 
abi sen onu bırak, ben boktan bi bölüm için iki sene hazırlık okudum, anca bölüme geçicem. arkadaşlarım emekli olucak nerdeyse ben hala 1. sınıfa geçmeye çalışıyorum. :D demem o ki neden olmasın yani, hiç de geç değil 21 yaş. :)


  • aferin cok iyi dusunmussun  (19.06.14 20:55:12) 
İstediğim mesleğin bölümünü okumadım diye dertleneceğime mezun olduktan 3 sene sonra punduna getirip tekrar başladım. Seneye mezunum. İyi ki korkmamışım. Ne de güzel yapmışım pek de güzel yapmışım. Geç diye bir şey yok, hayaller için bedel ödemek var. Ödenecek, yapacak bir şey yok.


  • buraya yalniz uyanmak icin geldim  (19.06.14 21:19:01) 
osym yeni bir şeyler hazırlıyordu. sınava önceden girdiysen, girdiğin seneki puanı kabul edip yerleştirecekler falan. onu bir araştır istersen.


  • denlar  (19.06.14 21:22:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.