[]

kuantum ve izafiyet teorisi

bu iki kavramı fizikten hiç anlamayan birine bir iki cümleyle açıklamanız mümkün mü?




 
kuantumun ünlü çift yarık deneyini animasyon şeklinde Dr. Kuantumdan dinlemeni tavsiye ederim.

www.youtube.com


izafiyet teorisini de şöyle anlatmaya çalışayım, diyelim ki sen ışık hızına sahip bi araçla yolculuğa çıkıyorsun ben ise dünyada yaşamıma devam ediyorum. bana göre 50 yıllık zaman geçip sen dünyaya geri döndüğünde ben 75 yaşında olurken sen (sallıyorum) 1-2 yıl yaşlanmış olacaksın. izafiyette zaman ve mekan lastik gibi birbirine geçer sadece ışık hızı değiştirilemez.
  • Golgi  (18.06.14 12:20:22) 
@duyulmasi gerektiği kadar peki bu cern deneyinde maddeyi ışık hızına ulaştırmaya çalışıyorlar değil mi? eğer ki ulaşılırsa izafiyet teorisi çökecek mi?


  • secilmis uye  (18.06.14 12:47:28) 
@Golgi verdiğin videoyu izledim. bu mantığa göre kuantum teorisi kesinliği olan bir teori değil di mi? Çünkü ucu açık brakılmış dalga mı? yoksa parçacık mı? madde nedir gibi?


  • secilmis uye  (18.06.14 12:54:28) 
Maddenin hızı sınırlanmıştır.299.972 km/s yi gecince enerjiye dönüşen madde için daha fazla hızlanmak kabil olmaz. Bu; izafiyet teorisinin sonuçlarını doğurur. Bunları google'dan bulabilirsin.

Kuantum en küçük boyutta parçacıklarla ilgilenen fiziğin alt dallarından birisi..Dalga değil de özellikle dalga gibi davransa da parçacık temelli hareket eder.
  • labanon  (18.06.14 13:15:35 ~ 13:16:14) 
Evet, hatta Schrödinger'in kedisini biraz araştır. Kediyi bir kutunun içine koyuyor ve yüzde 50 ihtimale çalışacak bir ölüm düzeneği ile beraber. gözlemci kesinlikle süreci takip etmemeli. buna göre paralel evrende kedi hem yaşıyor hem de ölü olarak kabul ediliyor. kutuyu açarsan gözlemci niteliğin gider katılımcı olursun kuantumda buna dalga işlevinin çöküşü deniyor.

Cern sorun için de şöyle söyleyeyim en son atom altı parçacıklarının ışıktan hızlı olduğunu iddia etmişlerdi çeşitli hesaplama ispatları için abd ve japonyadan onay bekleniyor. Einstein'e göre hiç bişey ışıktan hızlı olamaz. eğer atom altı parçacıklarının ışıktan hızlı olduğu kanıtlanırsa izafiyt teorisi sıkıntıya girer.
  • Golgi  (18.06.14 13:16:39) 
@cosmicstring Teşekkürler, peki popüler bir dergi önerin var mı bu konuda?
Dediğim gibi teknik bilgi birikimim bu konuda sıfır. Bu yüzden kolay anlaşılır şeylere yoğunlaşmaya çalışıyorum.

  • secilmis uye  (18.06.14 13:37:42) 
@duyulmasi gerektigi kadar yok be kardeşim sadece öğrenmeye çalışıyorum bir şeyler. Bu sıralar merak saldım böyle şeylere. Daha doğrusu bir arkadaşım teleskop almış. Çok heyecanlandırdı beni de. Ufak bir tane alsam mı bende acaba?

Şimdi sana da bir soru sorayım; bu higs bozonu anti madde oluyor değil mi? Yani kütlesi olmayan bir şey dediğine göre. Tanrı parçacığı ile aynı şey mi? Bir de bu patlama ne zaman yapılacak ya? Yapıldı mı yoksa? Hiç duymadım da.
  • secilmis uye  (19.06.14 12:20:20) 
Tam benlik bir soru olmuş. Sorunun cevabını bildiğim değil de öğrenmeye çalıştığımdan. Soruya cevap veremeyeceğim aslında. Çünkü bu soruyu liseden beri soruyorum kendime, yaklaşık da 30 tane popüler bilim kitabı, kuantum mekaniği ya da astrofizikle ilgili sayıların olduğu dergilerin hemen hemen hepsini okudum liseden beri (12 yıldır). Genel kültür seviyesinden bir gıdım ileri taşıyamadım bilgimi. Bu sene üniversitede moder fizik diye bir dersi takip edince biraz ufkum genişledi. Biraz daha (1 milim daha) genel kültürün ötesinde bilgim oldu. Fakat şunu da anladım ki inanılmaz güzel ama inanılmaz derin konular. Ne kadar okursan oku, ne kadar düşünürsen düşün anlatılmamış, basit anlatmaya çalışılırken çarpıtılmamış bir şey kalmıyor. Aldığım modern fizik dersinin bana en büyük kaykısı da popüler bilim kitaplarında anlatılan şeylerin, benim gibi fiziğe karşı ilgili ama fiziğin dışından insanların konuları anlayabilmesi için basitleştirdiği basitleştirirken de çarpıttığını anlamak oldu.

Bu tür şeyleri çok temel seviyede öğrenmek istiyorsanız (gerçekten kağıdı kalemi elinize alıp birkaç şeyi sayısal olarak deneyebilmek) çok büyük matematik bilgisi gerekmiyor bunu anladım. Fakat çok temel seviyenin biraz dışına çıkacağınızda hem matematik bilgisi hem de hayal gücünüzün sağlam olması gerekiyor.

Ben olayın felsefesini daha çok sevdiğimi anladım. Fakat günümüz felsefecilerinin fizikçilerin çok gerisinde kalıp fizik felsefesinde aciz kalmaları gibi ben de olayın derinliğinde boğulduğum için felsefesinden de uzak kaldım. Fizikte yüksek lisansa başlayana kadar da uzak kalacağım.

Eğer siz de bu işi benim gibi genel kültür seviyesinde, yani arkadaşlarla muhabbet ederken " adamın biri hologram olduğumuzu iddia etmiş lan ne mal herif basbaya kanlı canlı duruyoruz işte bu fizikçiler tam mal" diyen arkadaşınıza " şimdi o tam olarak öyle değil, karadelikle..." temalı bir bir konuşma yapacak bir seviyede öğrenmek istiyorsanız başlangıç için size yardımcı olabilecek 2 tane güzel kitap var. Hatta üç ama üçüncü farklı bir konuda. Size iki tanesini söyleyeyim. NTV'nin çizgibilim serisinde;

www.ntvyayinlari.com

www.ntvyayinlari.com

bunlar sizi konunun uzmanı yapmaz ama size konuların kronolojik gelişimini de sunar. Böylelikle neden kuantum mekaniği diye bir alan çıktı, izafiyet teorisi einstein'dan önce bilinmiyor muydu gibi şeyleri de öğrenmiş olursunuz ve daha çok öğrenmek isterseniz de hangi konuları okumanız gerektiğini anlamış olursunuz.
  • godsparticle  (19.06.14 12:39:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.