[]

Tapuya şerh koydurmak

Selamlar, bir aile büyüğüm bana danıştı, ben de size danışıyorum:

Aile büyüğü nine, sahip olduğu bir evi torununa hibe etmek istiyor. Torunu olan kız ise yeni evli ve bizim ninecik damada pek güvenmiyor (boşanmalarından korkuyor ve bu durumda evin yarısını bu hayırsız herife hediye etmiş olmak istemiyor). "Ne yapsam bilemedim" dedi. Ben de dedim ki "Tapuya şerh koydurabilirsin muhtemelen. Yani, 'Bir boşanma/ayrılma durumunda kocası ev üzerinde hak iddia edemez.' gibi bir ibare koydurabilirsin" dedim.

Doğru mu demişim? Doğru değilse bu güvenceyi sağlayacak başka bir hukuki uygulama var mıdır?

 
ya benim bildiğim kadarıyla miras kalan maldan hak isteyemiyor taraflar. birlikte ev almışlardır araba almışlar anca o zaman isteniyo hak mirasta yok. miras değilse de ev; diyelim benim babannem evini bana bıraktı tapuya gittik üzerime aldım, kardeşim babannem ölünce evden hak iddia edebilir. satış yoluyla üzerine ev geçirme davalarından sonuç çıkıyor.

torununa satış yoluyla tapuyu vermekten başka bir çare düşünün yani. ev satın almışgibi durursa damat ilerde yarısı benim evliyken aldık diyebilir.

bonus: vasiyet sistemi hala gelmedi mi bu topraklara yau?
  • eskidim  (16.06.14 11:33:56 ~ 11:36:48) 
@eskidim: tamam ama burada şimdilik bir miras durumu söz konusu değil. Kadın hibe edecek, mülkiyet kızın üzerine geçecek. Ninenin tek derdi, bir boşanma olursa kocası evden faydalanmasın. Bunun cevabını alamadım sanki :/

>>
torununa satış yoluyla tapuyu vermekten başka bir çare düşünün yani. ev satın almışgibi durursa damat ilerde yarısı benim evliyken aldık diyebilir.
<<

İşte burada da "hibe" olayı devreye girecek. Satış yoluyla değil, hibe yoluyla geçerek tek bir şahsın özel mülkü haline gelemiyor mu ev?
  • karaage  (16.06.14 11:40:15 ~ 11:42:08) 
eskidim'e katılıyorum.
satış olmamalı.
bağışlama falan olabilir. o zaman damat hak iddia edemez.
sakın sakın satış göstermeyin.
trampa da olmaz.
bağışlama olur.
  • externo  (16.06.14 11:40:19) 
@externo: Ben sorumu sorarken en başta yazmıştım zaten hibe olacağını amma tapuya şerh koydurmalı mıyız onu bilemedim işte. Hatta iki tane de şerh olabilir, birincisi ninenin ölümünden evvel satılamayacak olması (böyle bir şerh koydurulabildiğinden eminim), ikincisi de boşanma durumunda kız ve çocuklar haricinde hak sahibinin olamayacağı. İşte bu ikincisi mümkün mü?


  • karaage  (16.06.14 11:46:25) 
hukukçu değilim aklıma gelen çözümü yazayım bu yönden de araştırmanızı yapın.

evli çiftler evlenirken bir anlaşma yapıp paylaşım konusunda ortak veya değil şeklinde belirleyebiliyorlar. evlilik sonrası bu şekilde bir anlaşma olabiliyorsa yapılabilir. mallar eşit paylaşılmayacak şekilde anlaşma yapılırsa da evlilik içinde edinilen malların kayıtlarını ikisinin üzerine yapmaya dikkat etmek lazım.

ek: nine hayattayken satışı engellemek kolay. ama sorduğun soru farklı senin. satış olmadan da tapu ikisinin üzerine geçebilir. ayrıca nine ölünce ne olacak tapudaki şerhin hükmü devam edecek mi ona bakmak lazım.

madem damat hayırsız en sağlıklısı, evli çiftlerin anlaşma yapmaları. bence siz buradan yürüyün.
.
Düzeltme eklemesi:
Hibe de kişisel mallara giriyormuş. Yani boşanmada paylaşıma girmiyor.
Ancak, damat o malı boşanmadan da iş kurcam filan deyip sattırabilir, esas buna önlem almak lazım.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (16.06.14 11:48:25 ~ 12:42:06) 
sonuçta şerh koyulması tapuya kısıt getirilmesi demek.doğru ibare konulduğunda işe yarar.ama süresi 5 yıl diye biliyorum ben. biraz araştırma yapmak lazım.


  • vavawest  (16.06.14 11:54:01) 
tapuya şerh koydurmuştuk biz yıllar önce ama kısıtlama demek bu, size şerh olmaz. mesela bizim avukat anne-baba boşanırken koydurmuştu babamın satma, kiralama imkanı olmasın diye.

ya nette bi aratasanıza var yazılar bir sürü aslında da şu an okumaya vaktim yok bizleri de aydınlatırsınız
  • eskidim  (16.06.14 12:03:22 ~ 12:07:54) 
Hibe durumu da dikkat ister. Eğer o hibe edeceği kızdan daha yakın akrabası (çoluk çocuk) varsa hibe bozulabiliyor.


  • canercuxy  (16.06.14 12:17:50) 
merhabalar, ben hukuk öğrencisiyim, olur mu?

herkes demiş ama ben de diyeyim, nine bağışlama yapar ise torununun kişisel envanterinde sayılacak, eşlerden birinin kendisine yapılan bağışlamalar ortak mal rejimine dahil olmaz. olası bir boşanma halinde damat evin üstünde hiçbir hak talep edemeyecek zaten. en fazla eve değer arttırma amacı ile masraf yaparsa yaptığı masrafı talep edebilir, o kadar. (onun belli bir formülü filan vardı da şimdi aklıma gelmiyor, aile hukuku alalı sittin sene oldu, bakmam lazım, zaten öyle bir ihtimal de verilmemiş ama maksat bulunsun)
  • loveless  (16.06.14 13:10:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.