[]

tesettürlü öğretmen

sanırım çoğumuz devlet okullarında okumuşuzdur. şu aralar özel okullar çok moda sanki, ana baba çalışınca çocuk devlet okuluna gönderilmiyor gibi ama eskiden böyle değildi. eskiden hocalar da tesettürlü değildi. şimdi mesela ben okula çocuğumu versem hadi branşları geçtik de sınıf öğretmeninin kapalı olmasından hoşlanmam. iyi niyetli de görünse şüphelenirim. eminim benim gibi düşünen çok insan vardır. bu konuda internette forum tartışması vesaire var mı? neler düşünüyosunuz?

eski okulumun sitesine girdim baktım okuldaki hocaların yarısı kapalıydı, ordan şeettim.


 
senin gibi düşünen çok insan olduğu doğru, fakat senin gibi düşünmeyen daha da çok insan var.


  • efrasiyab87  (13.06.14 22:05:01) 
cocugunuza sekilciligi degil dogru insan olmayi ogretin.tabi bunu once sizin asmaniz lazim.ne ben ne annem kapali,beni rahatsiz etmiyor.kolunu gormusum ya da sacini gormemisim.ne olur?


  • shubulubapshubaptishaluva  (13.06.14 22:09:09) 
Şüphe derken? çocuğa zarar başörtüyle mi veriliyor?
Not:Başörtülü değilim.asla da düşünmüyorum kullanmayı.

  • safsafinaz  (13.06.14 22:09:25) 
Ya gene daldım ama 1960larda çocuğum bir siyahla aynı okulda mı okuyacak, çocuklarıma siyah bir negro mu öğretmenlik yapacak diye "endişe" taşıyan ırkçı amerikalılar vardı. Nedense benzer telaşlar var farklı formlarda olsa da


  • efrasiyab87  (13.06.14 22:12:12) 
herkesin inancına saygılıyım. ama çekincelerim olur açıkcası. ben tesettürlü değilim, çocuğumun öğretmeni tesettürlü olursa çocuğuma bunu açıklayamam gibi geliyor. ilkokula gittiğini düşünelim. öğretmenine 'neden başörtü taktığını sorsa, öğretmeni baş örtüsü allah'ın bize kullanmamızı emrettiği bir şey' dese çocuğumun gözünde ben allah'ın emrine karşı gelen biri olarak görüneceğim, belki bana karşı içten içe nefret besleyecek. bu konuda çekiniyorum.


  • rock n roll  (13.06.14 22:16:51) 
Çocuk benim için bu dünyada en iyi yetiştirmem gereken varlık. Asla riske atmayacağım tek şey. Kendi elimle çocuğumu kafamda soru işaretleri olan bir yere asla ve asla bırakmam.

Son birkaç senedir görüşlerimi değiştirme yolunda büyük adımlar atmış olsam da insanlara karşı halen önyargılıyım. Bana benzemeyenlere daha tedbirli yaklaşıyorum. Kesinlikle kimsenin özgürlük alanına müdahalem yok ve inançlarına-inançsızlıklarına saygısızlığım da.

Ben, kendim, kendimi ait hissetmediğim dolu ortama girip çıkabilirim ama söz konusu çocuğum olduğunda, içimin rahat etmeyeceğini biliyorum. Onu önyargılar ve peşin hükümlerle yetiştirmek istemezken, bir yandan da bazı şeylerden korumak istemem birbirine tezat oluşturabilir, doğrudur.

Bu noktada bir arkadaşımın söylediği şey söylemek isterim: ''Demokrasiye inanabilirsin kaymak, eşitlik olması gerektiğine, saygı olması gerektiğine, herkesi kucaklamak isteyebilirsin, arkadaşlarını da bu geniş yelpazede seçebilirsin, çevreni de bu yelpazeden oluşturabilirsin. ama özel hayatında, konu kocan olduğunda, bu kadar demokratik yaklaşmak durumunda değilsin.''

Çocuğum olduğunda onu insancıl, açık fikirli, saygılı ve sevgi dolu bir birfey olarak yetiştirmek istiyorum. İnanmasam da keloğlan masalından sonra hz. isa'ya dair bir hikayeyi anlatabilmeyi, ertesi gün buddha'dan bahsedebilmeyi, hz. muhammed'e değinebilmektir hayalim.

ama bu benim gözetimimdeyken tehlikesiz, benim kontrolüm olmayan konularda izin veremem.

Elbette ki belli bir olgunluğa ulaştığında inanmak istediğini ve durmak istediği çizgiyi kendisi çizecek, tüm çabam da bunun için olacaktır ama okul arayışımda bir faktördür öğretmenlerin kim olup olmadığı.

dini simgeleyen birinden ziyade dinsizliği simgeleyen bir öğretmen bana daha fazla huzur verecektir, kendi çocuğumun yetişmesi söz konusu olduğunda.

ama sadece örtü anlamında yaklaşılmasını da hatalı buluyorum, başı açık olup da faşist fikirleri olan birinin de çocuğuma öğretmenlik yapmasını istemem.Görebildiklerimize saldırıp, görebildiklerimizden korumayı seçiyoruz; halbuki göremediğimiz neler var.
  • kaymaktutmayansicaksut  (13.06.14 22:20:38) 
Senin gibi zihniyetlerin halen var olmasi ulkenin suan ki durumu gosteriyor


  • diss0640  (13.06.14 22:28:38) 
Yalnız değilsin bu iyi haber, sadece azınlıktasın bu da kötü haber


  • essoist  (13.06.14 22:31:40) 
endişeleneceğim şey öğretmeninin başörtülü olması değil alacağı eğitimin kalitesi olurdu.

eğer çok daha iyi bir eğitim alıyor olsaydık zaten başörtüsü için tartışmalar baştan çıkmazdı, sorduğun soruyu tartışmaya bile gerek görmezdik diye düşünüyorum.

başörtülü birinin islamı dikte etmeye çalışmas riski kadar, başı açık birinin islama karşıt görüşleri empoze etmeye çalışması riski var. birincisini ne kadar istemeyeceksem ikincisini de aynı şekilde istemezdim.
  • goldentitan  (13.06.14 22:34:08) 
ne lan bu adamı ezdikçe ezmişsiniz. arkadaş ben imam kılıklı birinin çocuğuma eğitim veremeyeceğini düşündüğüm kadar kilise papazı tipli biri ya da rahibe tipli birinin ya da budist ya da hindu her neyse birinin de sağlıklı eğitim veremeyeceğini düşünüyorum.

görüşüme saygı duysanıza mk

size kalsa hep size saygı duyulacak.

burda bik bik ötenlerin ineklere tapıldığı için ayyh ne saçmaa inek de kutsal olur muymuş bilmemne diye söylendiğini bilmiyoruz sanki. önce dinciler olarak kendi aranızdaki tartışmayı çözün gidin puta tapanla ineği kutsal görenle güneşe tapanla dost olun cocugunuza onlardan eğitim aldırın sonra gelin bana laf söyleyin.

bitti hadi dağılın
  • kosun lan mevzu var  (13.06.14 22:35:44) 
Kim ne kadar vuracaksa vursun. Ben de cocugumun ogretmeni olmasını istemezdim. Ayrica bu sekilcilikten cok daha ote bir sey. Ben buna sekilcilik olarak bakmiyorum. Acikcasi once ogretmenini tanima sansim varsa bunu yapardim. En azindan dusuncelerinin ne yonde oldugunu, kisiligini ogrenmek isterdim.

Cunku kapali olup da bagnaz olan cok insan var, ama acik olup bagnaz olani da var. Yani bunu dis gorunusunden anlayamayiz ama tabii ki on yargi olusurdu bende.

Bazi noktalarda da kaymak+1 tabii ki biz de cocuga sekilci olmayi ogretmeyecegiz. Oglum kizim bak basortululerin hepsi boyledir demeyecegiz. Kimin inancini ne kadar fazla yasadigi beni ilgilendirmez. Ama inancinin dusuncelerine golge dusurdugunu gordum anda orada durur bi dusunurum. Yani bu biraz da kisiye bagli.

Benim ananem de kapali ama bigunden bigune benim basortu kullanmami veyahut o sekil bir sey soylemedi. Saygi yani basta gelen sey.
  • Idonthaveausername  (13.06.14 22:42:02) 
çocuğumu okula gönderiyor olsaydım öğretmeninin ne giydiğine nasıl giydiğine bakmazdım. baş örtülü olup olmaması hiç bir şeyin göstergesi değildir. iyi insan, iyi eğitimci, iyi öğretmen kıyafetlere bakarak değerlendirilecek şeyler değildir.


  • hayir bu koyden olsam nolcak  (13.06.14 22:47:33) 
Önyargılardan hoşlanmayan, din-dil-ırk ayrımı yapmaktan nefret eden bir insan olarak dürüstçe kendime sorduğumda, maalesef rahatsız olurdum. Başörtülü insanlarla hiçbir sorunum yok, tam tersi birçok açıdan oldukça nitelikli bulduğum en az 3-4 başörtülü kadın var çevremde. Yalnız iş eğitim vermeye geldiğinde sıkıntı yaşadım. Ben kendim lisede 1 sene boyunca sadece başörtülü kadınların öğretmenlik yaptığı bir özel okulda bulundum. Bilimle din bu yönde olumlu yaklaşabilmek için fazla ters düşüyor. Biyoloji, edebiyat, tarih derslerini o sene çok dindar gördüğümü belirtmek zorundayım. Yani öyle kitaplar okuttular ki, kurtuluş savaşının kazanılmasının tek sebebi "yetiş ya muhammed kitabın gidiyor" duaları ve çöken sis bulutları sanki. Çocuğumun böyle bir etki altında kalmasını, osmanlıyı "ecdadımız da ecdadımız" diye anmasını istemem. Eğitim bilimdir ve bilim yapacak insan öncelikle bilime inanmalıdır. Üzgünüm ama böyle.


  • gmzo  (13.06.14 23:39:40) 
ahahaha şüphe derken çocuğun beynini hurafeyle, bilime, eleştirel sorgulayıcı düşünceye düşmanlıkla, yanlı bakış açılarıyla doldurur mu şüphesi. ulusalcı ya da ırkçı hocayı da istemezdim ama ne yazık ki onların kafasında bunu gösteren bir simge yok. açık açık ben müslümanım diye bağıran birinin çocuklara karşı objektif bir üslüp kullanamayacağını düşünüyorum çünkü islam'ı yeterince biliyorum. bence islam müminlerin "evet çocuklar demokrasi özgürlük bilim ilerleme ne güzel lay lay lom" falan diyebileceği bir din değil. daha çok sure ezberleme ve namaz kılma, ileri seviyelerde de kelle kesme çarşafa sokma benzeri aktiviteler var. bkz müslümanlar, bkz müslüman ülkeler. yav tebliğ diye bir şey var en basitinden. bebe bunlar be her duydukları kafalarında kalıyor. 18 yaşından sonra dine inanan kaç insan tanıyosunuz allaşkına, adam güler geçer be. kadın yarın gelip çocuklara "evrim mi maymundan mı geliyoruz yani biz hıuhuajsfsjdfmsdf" falan diyebilir. bizde böyle bolca salak hoca vardı mesela. ben başkaları istiyo diye niye bebemi böyle bi ortama sokayım?

@efrasiyab, zenciler gelip beyaz çocuklara "hey niga sen de zenci olsan iyi olur o koca kıçının iyiliği için dostuum" falan demiyolar diye biliyorum.

@kaptan insanlığa odaklanalım da ben çocuğumu dinli yetiştirmek istemiyorsam bu hocaya nasıl güvenicem? milli eğitim bana bunu garanti ediyor mu?

@golden kimse kimsenin çocuğuna bi şey empoze etmese de herkese her şeyi olduğu haliyle, her tarafın kendi bakış açısından anlatsalar, keşke eğitim sistemi öyle olsa.
  • mistreated  (13.06.14 23:56:52 ~ 14.06.14 00:02:59) 
çocuğunu her türlü dogmadan uzak yetiştirmek isteyen biri olarak, türkiye'de eğitim kalitesi standartlaşmadığı için evet endişe duyardım. birinin başörtülü olması ya da başörtüyle öğretmenlik yapması konusunda sıkıntım yok. ama çocuğuma inancını benimsetmeye çalışmayacağının ve bunu yaparsa durumun tespit edilebileceğinin garantisi yok. bu endişem herhangi bir dine mensup, muhafazakar, aşırı milliyetçi, ırkçı vb her öğretmen için geçerli. başının açık ya da kapalı olması değil mesele.

benim ilkokul öğretmenim sık sık "kızlara hiç yakışıyor mu bu, kızlar böyle yapar mı, siz genç kız olacaksınız yakında vs vs" gibi laflar ederdi mesela. 10-11 yaşındaki çocuğuma böyle kız/erkek ayrımı öğretmeye kalkanın alnını karışlarım. muhafazakar kadınlar da genelde bu ayrımı içselleştirmeye yatkın oldukları için böyle bir ön yargı taşımak bence normal.
  • sanxis  (14.06.14 00:18:02) 
okulda dini sembollerden hoslanmam genel olarak bilimle tezat cunku din kavrami. gecmiste bilimin onunu epey tikadi her dinden din adamlari. yani galileo dunya yuvarlak dedi diye yargilandi engizisiyonda derken ogretmen, basi ortuluyse o mesaji yerine otutturamaz gibi geliyor bana. bagdastiramiyorum ben. bir de uni. ye hazirlanirken malum dersaneye gitmistim. fizik dersinde zaman kirilmasindan bahsederken bayan hocamiz, peygamberimiz zamaninda kirildi. hz muhammet kervaniyla bir yere yetisecekmis de mumkun degilmis zaman acisindan. allaha yalvarmis yetismesi icin , allah da zamani kirmis seklinde über bilimsel bir quantum hikaye anlatmisti bize. bilimsel iman kuvvetlendirme calismasi :) boyle sacmaliklarla kafa karistirmayacaklarini da bilemiyor insan.
tabi ki sirf basortusu olanlara ozgu degil bunlar. kimse alinmalisin. ama ögretmensen örnek olmak zorundasin, misyonun var. düsünmeyi, ögrenmeyi, sorgulamayi, anlamayi tesvik etme gorevin var. genis bir vizyon vermeye calisman lazim ki kendi kafan darsa olacak is degil. cok tatili var, memuriyet iyi ya deyip meslek sectiysen zaten vah vah.

  • eick  (14.06.14 02:33:47) 
başörtülü öğretmenlerin her derste fıkıh dersi verdiğini falan mı sanıyorsunuz? okulda görmese dışarıda görmeyecek mi o çocuk, tv'de görmeyecek mi başörtülü insan? internette okumayacak mı dini emirleri, o zaman sorgulamayacak mı "bana neden öğretmiyorlar" diye?

ya bak onu bunu geçtim, siz sadece kadın yönüne bakıyorsunuz işin. "allahına kadar" dinsizim mesela ben, şu ana kadar öğrencisi olduğum tesettürlü hiçbir öğretmen bana dinle ilgili bir şey empoze etmedi. ama mesela erkek öğretmenlerim çoktu din propagandası yapan, onları nasıl tespit edeceksiniz? badem bıyıklı hoca var mı diye mi bakacaksınız okula, diz kapaklarını mı araştıracaksınız "namaz izi" var mı diye?

vallahi şaşıyorum, billahi şaşıyorum arkadaş...
  • baba jo  (14.06.14 03:03:03) 
çocuğum olsa başörtülü bir kadını ilk göreceği yer okul olmayacak evde görecek yeterince... türkiyede çocuk yetiştireceksem zaten bunu bir memleket gerçeği olarak kabul ederim + ben müslümanım (tesettürlü değilim).
evet başörtülü ve bunu dikte etmeye çalışan bir rol modele bayılmam. farkındayım hele anaokulu ve ilkokulda rol modelden çok etkileniyorlar..ama çocuk yetiştirmek böyle bişey onu kafama uymayan benim gibi olmayan herkesten herşeyden nasıl koruayacam ve neden? belki kızım kapanmak isteyecek ilerde o zaman ne yapacaz? ayrıca asker eşi faşist hocaların da cirit attığı okullarda okudum, onlar da hiç bayıldığım kadınlar değillerdi olanca makyajlarına rağmen.herhalde gönlüme göre öğretmen yoktur/çok azdır.
örtülü olsun olmasın çocuğumun öğretmeni hakkında endişelerim olur, örtülü olması ekstra tasa getirmez bana. maalesef, doğru düzgün öğretmen zaten her türlü yok. örtülüsü fazladan kötü değil.
  • niye ama  (14.06.14 10:17:38) 
Bu gibi konularda cirlayan ultra islamcilarin cocuklarini rahibe kiyafetli kadinlar egitsin bakalim nasil oluyormus. Siz ilk once hayata tutarli bakmayi ogrenin.


  • kosun lan mevzu var  (14.06.14 11:17:06) 
A-aaa kardesim siz herhalde her rahibe.kiyafetliyi her gun sinifta incil dagitacak isa dan bahsedecek saniyorsunuz sanirim.

Okulda rahibe.kiyafeti gormedi.diyelim.disarda tvde vs.gormeyecek mi.bu cocuk. A-aaa
  • kosun lan mevzu var  (14.06.14 11:19:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.