[]

bankamatikteki paralar

arkadaşlar bankalar bu bankamatiğin içindeki paraları ne zaman alıyolar? hiç görevlilerin bankamatiği açıp para aldığını gören oldu mu? ya da ne ara para koyuyorlar içine. yoksa başka bi sistemleri mi var?

bir de hiç bankamatik soygunu olmuyor bankamatik soymak çok mu zor?

edit: çok cahil olduğumun farkındayım :(

edit2: madem bu paraları alıyolar atmlerden niye bu paraların alındığını gören kimse yok. çevremdekilere falan da sordum atmden para alanı gören yok. bugün çay ocağında bi dayıya sordum adam 65 senedir yaşıyor 65 yıl içinde bi kere bile görmemiş atmden para alındığını.

 
alıyolar almaz olurlar mı, ama bunun zamanlaması var her banka kendi zamanlamasını yapar. zırhlı korumalı ekiplerle geliyorlar hem de almaya :)
bankamatik soygunluarı da var :) onun icin de ozel uzmanlar var tabi.

  • therevo  (12.06.14 17:21:16) 
bankamatik atom bombasına dayanıklı denebilecek(mecazi) sağlamlıkta bir sistem. kaçırırsın belki ama açamazsın.

paralar kutular halinde konuluyor. 5'lik kutu, 10'luk kutu gibi
  • GibsonRulesv2  (12.06.14 17:22:01) 
ATM lojistiği bile var, hangisinin ne zaman hangi yerden para alacağı çok matematiksel olarak planlanıyor, ona göre çıkıyorlar zırhlı arabalarla. Çelik kutularda geliyor paralar da.


  • aychovsky  (12.06.14 17:23:12) 
atm'nin olduğu gibi sökülüp götürüldüğü vakalar var, onun dışında zorlamazlar pek. açık alanda kısa zamanda açmak mümkün değil, hemen yakalanırlar.

off-site dediğimiz, şube dışı atm'ler, eskiden günde bir kez ziyaret edilir, zarflar alınır para kutuları konulurdu ama şimdi anında para yatırmalı (sahte parayı tanıyabilen) atm'lerde sanırım yatırılan çekilen dengesini gözetleyip para ihtiyacı olursa ziyaret ediyorlardır.

şube atm'lerine zaten içeriden müdahale ediliyor.
  • nereye bu gidis  (12.06.14 17:25:38) 
para alma ve ekleme işlemleri çok fazla zaman ve işgücü kaybı yarattığından yeni nesil bankamatikler üretilmeye başladı. örneklerini çokça görebilirsiniz. işbankası ve ziraat öncüsü oldu bu yeniliğin.
farkı şu;
eskiden bankamatiğin kasası iki gözdü. verilen paralar yatay, alınan paralar dikey saklanırdı. kapasite belliydi. sürekli kontrol etmek gerekirdi.
şimdiki sistemde tüm para yatay gözde ve rulolar halinde sayılıyor. eskinde kutu kutu yerleştirilen paralar, şimdi ana gözden konuyor ve makine içine rulolar halinde sarılıyor.
bu da şu demek oluyor ki eğer para yatırma ve çekme döngüsü aynı hızda ise bankacılar hiç bir zaman atm'yi yüklemekle uğraşmıyorlar. başkasının ödediği kredi kartı borcunu, bir başkası maaş olarak anında çekebiliyor.
  • cliquot  (12.06.14 17:27:13) 
Yine de yatırılan para çekilenden az. Arada zırhlı araçlar değişim yapmaya geliyorlar. Ben gördüm, uslu bir çocuk olmaya bağlı sanırsam.


  • harzem  (12.06.14 17:34:44) 
benim askerde bir arkadaş vardı, ya inanılmaz fake bir adam ya da çok gerçek :)

dediğine göre, banka güvenliği üzerine çalışıyordu. bankamatik adsl ile (yerden kablo) internetten takip ediliyor, içinde ayrıca gps var. kablo kesildiğinde gizli alarm polise gidiyor. polis 3 dakika içinde atm yanında bitiyor.

en iyi yöntemin, bu 3 dakika içinde bankamatiği bir kamyon arkasına atıp kameraların olmadığı yerlerde hareket halindeyken kamyon kasasında kaynak makinesi ile açıp yol kenarına atıp kaçmak.

tabii bankamatiğe yeni para konmuş olmalı ki tahsilat yüklü olsun.

bu yazdığım suç unsuru ise silinsin lütfen :/

ha bir de, kamyon çalıntı olmalı.
  • [silinmiş]  (12.06.14 17:36:28 ~ 17:39:14) 
yıllarca bu işi yapmış biri olarak @cliquot suser'ına katılıyorum.
ayrıca içinde ne kadar para olduğunu düşünüyorsun bilmem ama gireceğin zahmet ve tehlikeye antreksiyona değmez.

  • tthet  (12.06.14 17:42:40) 
Ben gördüm bi kere, yapı kredi atm'sine para mı koyuyolardı para mı alıyolardı bi şey yapıyolardı açmışlardı içini.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (12.06.14 17:56:19) 
yanılmıyorsam ben silahlı korumalarla gelindiğini görmüştüm bir kez. yani bankamatik çevresinin epey kontrol altında olduğundan eminim ama buna ek olarak sanırım silahlı kişiler de vardı (silah dediysem güvenlikçi silahı değil, mp5 tarzı silahlar). soygun illaki oluyordur. bazen o parayı götüren kişiler bile tozutup kaçırıyorlar parayı, normal soyan neden olmasın.


  • lesmiserables  (12.06.14 17:58:05 ~ 17:59:01) 
KAsayla alıyorlar, kasa içinde çıkıyor yani bankamatikten para. Ufak aksalar içinde her para için ayrı bölmeler var.
Bankaya götürülüp orada sayılıyor, işlem detayına bakılıyor sonra. Eksik ya da fazla varsa rapor ediliyor ve gelen dilekçeli talebe göre sahbine geri verilebiliyor para.
Çok ortalık yerde ve bankadan uzaktaki bankamatiklere her gün uğramıyorlar sanırsam, bu nedenle pazar günleri para kalmayabiliyor kampüs ortasındaki bankamatikte falan :/
  • aithra  (12.06.14 18:04:10) 
Bi akrabam Antalya da bir bankanın bankamatiklerine para yükleme işi yapıyor. Bana söylediği her bankamatiğin ayrı kullanım yoğunluğu olduğu ve bu yüzden farklı farklı zamanlarda yüklemeler yapıldığını ayrıca kendi kendini yükleyen bankamatikler sayesinde işlerinin epey kolaylaştığını söylemişti.

Hırsızlık konusunda tthet'e katılmıyorum. Çünkü ortalama bir bankamatiğin kapasitesi 515.000 tl fakat sigorta firmaları 400.000 tlye kadar olan para yüklemelerini teminat altına alıyorlar.
  • mayday  (12.06.14 18:37:51) 
çoğu zaman görmezsin zaten, sadece zırhlı bir araç görürsün. dışarıdaki atmlerin (bankamatik iş bankasının markası) girişi arkadan olur. sen sadece ön ekranda şu anda işlem yapamıyoruz ekranını görürsün. alışveriş merkezi gibi yerlerde ise önden yüklemeli atmler bulunur bunları uslu bir çocuk olursan görebilirsin. ödenecek paralar kasetler halinde gelir, kasetler halinde gider. yatırılan paralar için kaset alınır boş kaset konulur. kasetler nakil merkezlerinde açılır. atm çevresinde nakit para sayılmaz. yeni nesil atmler de var, para ödeme ve yatırma ünitesi tektir. senin yatırdığın banknotları başka birisi çekebilir.


  • inheritance  (13.06.14 09:46:51) 
yıllar önce traktörle atm çekerek soyan bir vatandaşımız olmuştu, şimdi linkini bulamadım.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (13.06.14 10:04:49) 
güvenlik sistemleri işi yaparken sürekli denk geliyordum,beraber gidiorduk,genelde bankaların grup araçları olur(mavi veya yeşil zırhlı transit,bir söfor,bir güvenlik birde şef vardır ekipte genelde) bu grup rut dahilinde atmlerden paraları alır veya yükler,atm'nin yerine kullanım sıklığına göre değişir(her atm'nin belli bir kotası vardır) yüklenecek para ancak ortalama 70 bin tl gibi düşünebilirsin,birde bu işi yapan bazı aracı kurumlar yükleme işlerini geceleri yaparlar.trafikte göreceğin desmer giydirmeli araçlar,açık yeşil ve lacivert ford transitler,brinks ve g4s firmaları bu işleri yapar.

atmler çok sağlam sistemler değillerdir,dış kabinler bildiğiniz galvaniz,atm ünitesini ise kaynak makinesi ile açabilirsin,güvenlik sistemlerini devre dışı bırakmak işi bilen biri için çok zor değil ancak insanlarda atmler çok sağlam iyi korunuyor gibi bir algı oluşturmuşlar o yüzden pek fazla soymaya tenezzül eden yok.
  • sealth  (13.06.14 10:05:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.