[]

Bir ülkenin resident'ı bir başka ülkede citizen haklarından yararlanır mı?

Finlandiya vatandaşı olan, ancak İsveç'te yaşayan bir arkadaşım var. İsveç resident'ı olduğunu söyledi. İsveç'te yirmi otuz yıldır resident olarak yaşıyor. Mesela vergi falan veriyor, ayrıca orda çalıştı da yıllarca.

Şimdi Türkiye'den ev alıp zaman zaman burada yaşamak istiyor. İsveç ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var.

Türkiye'de İsveç resident'ı olarak sağlık sigortasından yararlanabilir mi? Zira, vatandaşı olduğu Finlandiya ile Türkiye'nin böyle bir sözleşmesi yok.

 
Cevabımın bir kesinligi yok tabi ama kendi tecrubemden ornek vereyim. İvecte master yaptigim sure boyunca oturma iznim olmasina ragmen, oranin vatandaslarina verilen saglik sigortasindan yararlanamiyordum. Ayrica oradaki guney afrikali bir arkadasim, isvecli bir kadinla evli oldugu icin kalici oturma iznine sahip olmasina ragmen, 3 yili doldurup vatandasliga basvurabilecegi icin seviniyordu. Anladigim kadariyla o dahi vatandas olmadan tam haklardan yararlanamiyor. Bu durumda isvec icin olan sozlesmenin de arkadasini kapsamiyor olmasi daha mantikli gibi.


  • sAINT  (12.06.14 12:25:07) 
resident: oturma izni
citizen: vatandaşlık

vatandaşlık hakları dikkate alınacağı için finlandiya ile olan anlaşmalar göz önüne alınır.

isveç ile finlandiya avrupa birliği üyesi, herkes avrupa vatandaşı olduğu için oturma izni, vergi gibi konularda ortak bir alan/pazar içinde oldukları için sorun olmuyor.
  • uykusunu yakalayan adam  (12.06.14 12:27:09) 
bunun vatandaşlıkla ne kadar alakası var bilmiyorum. isveçteki sağlık sigortası burada geçiyorsa geçiyordur. (geçip geçmediğini bilmiyorum)
misal dünya kdar almancı var, adamlar buraya geldiğinde oradaki sigortayı ADAC'ı vs vs'yi kullanıyor zira burda geçerli bu adamların hepsi alman vatandaşı değil.
önemli olan sigorta şirketinin ne dediği, isveçtede ek bi şirket yokytur herhalde... sigorta şirketlerinin poliçalerinde zibilyon tane şartı kaidesi oluyor, kendisi gidip sormalı.
böyle şeyler dinamik..bizim başımıza senelerce bela olan AT-11 geçenlerde çözüldü misal. gidip taze bilgi alsın.
  • niye ama  (12.06.14 12:32:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.