[]

vegan/vejetaryen

Efendim hayvansal ürünleri kullanmadan yaşamımızı sürdürebilir miyiz? Eksik kalan vitaminleri falan nasıl karşılıyor bu insanlar? Zira şu günlerde hayvanlara yapılan eziyet benim de kafama dank etmeye başladı.

Ancak kafamda soru işaretleri var. Hayvansal ürünler olmadan hayatım sekteye uğrar mı diye.


 
insanların anlamadığı bişey var. biz et yemeliyiz. yanlış olan et yememiz değil. hayvanlara aslanlar da eziyet ediyor. azcık ng wild izleseniz anlicaksınız. bütün vejetaryenler izlemeli. doğa çok acımasız. hayvanları kesmemiz kan, vahşet nolur kendinize gelin bunları yapmamız lazım. ha ama sadece yemlenen hormon verilip şişirilen hayvanları yemememiz? işte bu sistem. ve buna yemeyerek karşı durulmaz. yemeyenler sadece kendilerini kandırıyor. herkesin katil olduğu bir yerde öldürmeyerek vicdanını rahat tutmak gibi; engellemenin yolu bu değil. bence.


  • eskidim  (12.06.14 00:37:06) 
soruna cevap vermeyip başka bir şey söylesem ama bana saydırmasan? :)
şimdi eğer et "yiyememe" değil de "yememe" varsa, ye! bak sağlıkçı bir öğrenciyim, şehir dışındayım. parasızlıktan değil, sadece uğraşamamaktan aile yanındaki gibi et tüketemiyorum ve beynimi gerçekten etkiliyor. yıllar içinde farkettim. ayıptır söylemesi, kurban bayramı tatillerinden dönüşte filan maksimum güçte oluyorum. demem o ki "bir güç var"

  • fallopian  (12.06.14 00:40:27) 
Başta protein alamıyorlar. Proteini bakliyattan almaya çalışıyorlar lakin bitkisel proteinler eksik amino asitli proteinlerdir, daha anlaşılır olmak gerekirse tırt proteindir. Vücudun günlük ihtiyacı olan proteinleri hayvansal kaynaklardan almak gerekir, bitkisel proteinler hayvansal proteinin ikamesi olamaz.


  • angelus  (12.06.14 00:47:07) 
Gerekli vitamin takviyeleri almak şartıyla sürdürebiliriz,örneğin b vitamini sanıyorum bitkilerden alınamıyor. ha aldığın o vitaminler hayvan deneylerinde kullanılıyorsa iki ucu boklu değnek.

ayrıca doğadaki hayvanın avlanıp beslenmesiyle bizim endustriyel hayvancılığımız bir tutulamaz kesinlikle, gözlerimizi kulaklarımızı kapamazsak tüm vahşeti öğrenebiliriz. ben rahat rahat bahçede gezen eziyet etmediğimiz tavuklarımızın etini yumurtasını tüketiyorum, kendi ellerimle kestiğim hayvanı yiyorum, vahşetime katlanarak yiyorum etlerini. bu bile etik olarak sorgulanmalı, durup düşünülmeli bir.
  • zmr  (12.06.14 01:26:36) 
Hayvansal proteinler bitkisel olanlardan daha kalitelidir. Vücut daha kolay alır ve kullanır. Daha verimlidir yani. Dengeli ve yeterli beslenme diye bir şey var. O gunde yemedigin eti yine etle kapatmak zorundasın. Et yemeyeyim fazladan üç bardak süt içeyim, ıspanak yiyeyim olmuyor. Kafanız çalışmaz, kansız olursunuz, bağışıklık sisteminiz çöker. Et yemeyeyim takviye kullanayım mı diyeceksiniz? Dogamizi inkar etmeyelim. Kedi yavrusunu da vegan beslemiş sahipleri, ölmek üzereyken bulmuşlar. Doğasına aykırı.

Hayvanlara tavuk çiftliklerinde işkence yaptıkları doğru. Bu durumda pazardan köy tavuğu alabilirsiniz. Yumurtanizi pazardan, sütünüzü mahalle sütcüsünden alın. Dikkat edin de Brusella, salmonella olmayın.
  • Lim5  (12.06.14 01:42:03) 
giderek salaklaşırsın


  • compadrito  (12.06.14 01:53:00) 
gayet sağlıklı sürdürürsün. birsürü vegan arkadaşım var. ben henüz olamadım. compadrito doktor değil mi cevabını idrak edemedim. hayvansal protein kadar pislik bir şey olamaz. sürekli et ye bakalım kanser oluyor musun olmuyor musun?


  • hayatkısakuşlaruçuyor  (12.06.14 02:16:44) 
b12 eksikliği çektiklerinden bunu tablet olarak almaları gerekiyor. Eksiklik aşırı düzeye varınca tablet de etkilemiyor direkt b12 iğnesi vuruyorlar. B12 tableti et gibi koktuğu için içmeyip b12 eksikliği yaşayan bir tanıdığım var oradan biliyorum. Bir de lahana falan fermente edilince b12 üretiyor bakteriler deniyor ama bilemiyorum onu.

Fakat söyle söyleyeyim bir insan gerekli supplementleri dışardan karşıladığı sürece sadece bitkisel veya hayvansal beslenerek hayatta kalabilir. Fakat doğal olanı hayvansal ve bitkisel ürünleri birlikte tüketmemizdir. İnsan evrimi boyunca beslenmemizdeki et veya bitki oran sürekli değişip bir o yana bir bu yana gidip geldiyse de, temel olarak hepçil canlılarız. Vücudumuz için gerekli aminoasitlerin, vitamin ve minerallerin tamamını tek tip beslenme ile doğal yollardan karşılayamayız.

Protein eksikliği çekmezsin büyük ihtimalle bunu insanlar yüz yıllardır ete ulaşmak zor olduğu için baklagillerden ve tahıllardan karşılamışlar zaten, fakat işin daha doğal ve sağlıklı besleneceğim düşüncesindeyseniz veya hayvanlar eziyet görmesin mantığındaysanız tarım alanı açmak için yağmur ormanlarına ve içindeki canlılara ne yaptığımızı inceleyin bir. İnsan nüfusu çok fazla bu yüzden artık dünya'ya yük olmaya başadık ticari hayvan ve bitki üretiminin bu düzeyde olmasının sebebi bu. Eziyet ediyoruz insan dahil tüm hayvanlara ve bitkilere.

Vejeteryanlık bir tercih olarak saygı duyabileceğim bir şeydir her ne kadar vejeteryanlığın tam karşıtı bir beslenme biçimine sahip olsam da fakat veganlığın daha çok birinci dünya insanlarının tüm dertleri bittikten sonra ellerini attıkları bir konu olduğunu düşünüyorum. Ciddi bir pazar payı var vegan ürünlerin vs. Amerika ve Avrupa'da yıl içinde yüzlerce kitap yazılıyor, vegan restorantlar bir tabak fasülyeyi uçuk fiyatlara satıyor falan ama sıkıntı şu ki veganların çoğu kendi küçük dünyaları haricinde pek bir şeyi umursamıyor. Tamam hayvanlar eziyet çekmesin bunda hemfikiriz ama Afrika'da insanlar temiz su bulamıyorken içecek, sularımız kirlenirken vs. sanki hiç bir sorunumuz yokmuş gibi hayvansal ürünler kötüdüre bağlamamalıyız durumu bence. Tamam bununla da mücadele edilmeli ama Dünya'daki tüm kötülüklerin sebebi de Hayvansal ürün kullanımı değil. Organik etiketiyle satılan ürünlerin üzerindeki pestisit miktarının organik olmayanlarla aynı olduğunu biliyor muydunuz mesela? Bununla ilgili bir makale vardı hatta bulabilirsem atarım. Kısaca suya toprağa o kadar işlemiş ki endüstriyel ürünlerimiz. Yan tarafta fosur fosur böcek öldürücü ile tarım yapılırken 500m ileride nasıl organik üretim yapmayı düşünüyoruz ki? Tamam tek sebebi biz değiliz bunun bitkiler ayı kimyasalı doğal olarak üretiyorlar zaten. Bu kadar kimyasala rağmen insan ömrünün sürekli artması da Dünya açısından bir problem ölmüyoruz daha da uzun yaşıyoruz evet belki daha çok hasta oluyoruz ama aynı oranda da kendimizi iyileştirecek teknolojiye sahibiz.

Yani demek istediğim Dünya üzerinde asalak gibi yaşarken buna çözüm ne greenpeace gibi örgütler ne de veganlık gibi felsefi akımlar. Bizim daha farklı bir politikaya ihtiyacımız var...

Niye yazdıysam bunları :D Asıl sorumuza gelirsek özellikle b12'yi dışarıdan desteklerseniz bitkisel beslenerek de gayet sağlıklı yaşayabilirsiniz fakat besinlerinizi ormal omnivor beslenen birine göre daha ciddi planlamanız gerekiyor lahana salatası, çorba ile sağlıklı beslenemezsiniz mesela ülkemizdeki vejeteryanların çoğunda böyle sağlıksız bir beslenme biçimi var. ---İşim gereği günde en az bir vegan/vejeteryan veryansın maili aldığımdan ( facebook sayfamız var da :D ) çoğuyla konuşma imkanım oldu da- Yani b12 seviyesini sağlam tuttuğunuz, protein, karbonhidrat ve yağ açsından da dengeli beslendiğiniz sürece benden çok daha sağlıklı olacağınız kesin en azından. Yoksa insan gerekli maddeleri dışardan alarak damar yoluyla da beslenebilir ( tamam bu çok sağlıklı bir şey değil ama mümkün sonuçta) Unutmayın neyle beslendiğinizden çok sağlıklı beslenip beslenmediğiniz önemli yoksa iki kilo kaldırınca bayılıp kalan, her şeyi unutan, kemikleri sayılan bir insana dönersiniz.
  • rexex  (12.06.14 04:36:31) 
2 senedir et yemiyorum ve gerçekten zekamın gerilediğini çok net hissedebiliyorum. bunun dışında devamlı halsizlik, sabahları rahat uyanamama da cabası. yiyebiliyorsan et ye. bünyeden bünyeye değişir. ben b12 hapı ve iğnesi de kullanmama rağmen böyleyim.


  • alfabetik dusler  (17.06.14 15:28:48 ~ 15:29:30) 
hayatkısa,

cevâbımı niye idrak edemedin biliyon di mi?
  • compadrito  (18.06.14 02:55:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.