[]

bir garip askerlik sorusunu kime danışabilirim?

askerlikle ilgili garip bir sorum var, kime danışabilirim?
askerlik şubesinde sanırıp pek ilgilenmezler. okulun öğrenci işleri tecilimi bile yapmıyordu, zorla yaptırmıştım onlar da pek bi bok bilmiyor. kim bana sağlıklı bilgi verir?

soruyu da yazayım belki siz fikir verirsiniz:

askere gitme meraklısı değilim, ortalık zaten karışık ama normalde bu yıl okulu bitirip askere gidecektim, aradan çıkacaktı. ardından iş güç planları. şimdi yasal muhabbetler de işin içine giriyor, merak ettiğim olay o.

86 doğumluyum, 28 yaşımı doldurdum. hiç kaçak falan olmadım, lisansım bitti, gittim paşa paşa tecil ettirdim. sonra ytü'de yüksek lisansa gittim, o da bitmek üzere. tabi biraz uzata uzata okudum. yüksek lisansta 3. yılım bu dönem ile bitmiş oldu. tezli bir bölümün aynı şekilde işlenen tezsiz bir alternatifindeyim (şu epey para verilenler değil, sadece tez yerine bitirme projesi hazırlıyorum, süre olarak aynı ama askerlik için bu da farkediyor diyenler var.)

her şeyimi hazırladım. bu yılın son aylarına kadar tecilliydim. son bir bitirme projesi teslimim kalmıştı, onu verip mezun olup aralık gibi askere giderim diyordum. hoca "devamsızsın" diyip o şekilde notumu girmiş bu nedenle hazırladığım teslimimi kabul etmedi (o da haklı kendince ama son dakikada bu da yapılmaz be. neyse.)

bildiğim kadarıyla yüksek lisansta 3 yıl öğrenci sayılıyoruz, zaten askerden önce son yaş da 29 diye hatırlıyorum. ancak internette biraz bakındım, "35'e kadar her yıl kendiniz gidip tecil ettirebiliyorsunuz" diye bir okudum forum sayfalarından. bir iki link de var ama "okulun belirlediği azami sınır" falan dediği için emin olamadım. linkler de şunlar;

forum.memurlar.net
www.haber7.com
www.resmigazete.gov.tr

sonuç:
ne olacak benim akıbetim? yarın öbür gün kolumdan tutup götürmezler değil mi? yoksa ben elimi kolumu sallayarak gidip "ya benim okul devam ediyor oradan bir sene daha alayım" diyebiliyor muyum?
okulu bitirmeden gitmeyeceğim tabi askere falan. hocaya ısrar da ettim, kabul etmiyor. her türlü bir dönem uzuyor okul. gitmek istemediğim bi askerlik için çırpınıyorum ya olaya gel.

 
bakaya kalip ceza yiyorsun, bunun disinda kimse kolundan tutup seni askere alamaz. cok cok ifade icin, askerlik subesine gitmek zorunda kalirsin. onune askerlige katilmakla ilgili kagit imzalatmak isterlerse, imzalama gerisin geriye giderler seni serbest birakirlar.

not: 28 yasindayim, askerligimi doktoradan dolayi yeni tecil ettirdim. doktora oncesi 6 ay bakaya kaldim, herhangi bir sorunla karsilasmadim, yurtdisina dahi cikabiliyorum.
  • ubi dubium ibi libertas  (10.06.14 13:53:36) 
29 yas siniri lisans icin. yuksek lisans ve doktoroda 35 yasina kadar tecil yaptirabiliyorsun. fakat azami sureyi doldurtuktan sonra tecil olmuyor. uzatma talep edebiliyor okul ama askeriye tarafindan onun kabul edilip edilmeyeceginin garantisi yok. kaydini alip baska bir yuksek lisansa kayit olursan yine tecilin olur, bu sekilde 35'e kadar gidersin.

azami suren dolduktan sonraki ilk celpte askere gitmen gerekiyor normalde. bu sureyi askerlik subesini arayip ogrenebilirsin, cok yardimci oluyorlar. eger bu celp donemine kadar subeye gitmezsen bakaya kalirsin. bakaya olduktan sonra ilk kez yakalanirsan idari para cezasi var sadece. cuzi bi miktar, cok onemli degil. ikinci yakalanista mahkemeye sevk ediliyormussun sanirim. bakaya iken istedigin zaman subeye gidip siradaki celp donemine kayit olabilirsin. yakalanmadan sen gidersen cezada indirim yapiyorlar.

ubi dubium ibi libertas, bakaya iken yurtdisina cikabiliyorum demis ama ben bu hafta ici subeyi aradigimda bakaya iken yurtdisina cikamazsiniz dediler. gayet de kesin solediler. @ubi sen ne zaman cikmistin yurt disina? bu yilbasindan once mi sonra mi? aralikta bakaya islerini biraz daha sikilastirdilar. eskiden gbt'de cikmiyordu bakaya oldugun artik cikiyor. o yuzden artik yurtdisi cikislarda sorun oluyor diye biliyorum.
  • crucio  (10.06.14 15:42:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.