[]

90 günlük yavrusu olan kedinin yeniden doğurmak üzere olması hakkında fikir

3 ay önce kedim ilk kez doğurdu. 4 yavrusu vardı. bir tanesi plesenta şeklinde doğdu. diğeri doğumgünü öldü. bir diğeri 5. gün öldü. geriye tek yavrusu kaldı.

yavru sütten kesildiğinde anneyi kısırlaştırmayı düşünüyordum. o zamanı ne ara atladım bilemedim ama, yavru artık evin içinde dolaşmaya başladığı dönemde anneyi yine bahçeye çıkartıyordum. yani odanın camını açıyordum. gidip geliyordu. haftalardır elbise dolabında yavrusuyla takıldığı için biraz açılıp hava alsın istiyordum.


yavru 7. ve 8. hafta arasındayken annesi artık ona inceden tıslamaya, kendinden uzaklaştırmaya başlamıştı. (tabi şöyle de bir durum var. anne kedi öyle diğer tüm kedilerle pek anlaşabilen bir kedi değil. camdan içeri girmeye çalışan sokak kedilerini fena tokatlıyor. yan komşunun kedisi bizim eve geldiğinde onu fena kıstırıp cezalandırıyor vs. genel ruh haline veriyordum ben mecburen yavrusuna tıslamasını. annelik görevi bitti ve artık o kedi de onun için yabancılaşıyor heralde diyordum.)

hal böyleyken yavru 60 günlük olduğunda annenin karnının ve memelerinin şişmeye başladığını farkettik.

şu an tam 90 günlük oldu yavru. ve bugün annede doğurma belirtileri var. yavru çok hareketli. 2 dk yerinde durmuyor. ki bir de erkek. annesinin üstüne de her fırsatta atlamaya, kuyruğuyla oynamaya kalkıyor tabi ama annesi tıslayınca, hafiften eliyle itekleyince, vurunca o da pes ediyordu. bugün ilginç birşey oldu.

şu an annesi kediyi artık iteklemiyor. ufaklık onun üzerinden ayrılmıyor resmen. ama rahat da bırakmıyor. doğum sorunsuz gerçekleşsin diye ben evin daha sessiz ve sakin odasına aldım anneyi. kutu falan açtım. elbise dolabının altını boşalttım. yine de henüz yer bulamadı. huzursuz. daha önce benim odamda doğurmuştu. şimdi yavru geceleri benim odada ve genel olarak benimle uyuduğundan bu nasıl olacak bilmiyorum diye yan odayı hazırlamıştım. az önce heralde daha doğuma var diyip kapıları tekrar açtım. yavru koştu annesine. şu anda dolapta duruyorlar beraber. yavru yine kıpır kıpır. ama annesi onu yalamaya da başladı.

yavruyu alıp uzaklaştırdığımda bağırıyor da inceden annesi. acep anne tekrar doğum haline girdiğinden bu yaruyu da yeni doğan bir yavru falan mı sanıyor şu anda? bunun dışında nasıl davranayım? yan odada bırakayım mı anneyi kendi haline? gidip yanında oturabilirim de periyodik olarak. her şekilde yer bulur mu sizce doğuma ramak kala? yan odada doğurursa yavruları büyütene kadar orada takılabilir. ben de bu ufaklık ile takılırım diyorum özetle. fikirlerinizi, önerilerinizi bekliyorum.

ha unutmadan anneyi ne zaman kısırlaştırmam gerek en erken? yine aynı hataya düşmeyelim. imkanım olsa bakarım ama ona da yazık. en azından 1 kere doğursun diye (tamam kedilerin annelik duyguları yoktur vs gibi yorumları size zahmet yazmayın. oldu artık bir kere.) kısırlaştırmamıştım bu güne kadar. ama insan vicdan da yapıyor. yavrulara da alışıyor. birilerine vermek zor geliyor.

 
yavru ile anneye karışma, o yavru yeni doğacakların arasına karışıp meme bile emecek daha,ciddiyim :)Ayrıca anneye inanılmaz yardımcı olacak yavruların gözetlenmesi kısmında.

doğum için yer bulur o ama sen bir kutu-sepet hazırla, doğum başlayınca veya doğumdan hemen sonra anne sersemken kutuya koy hepsini, karanlık bir yere.

yavrular bır bucuk aylık olduktan sonra evden çıkartma, 2 aydan önce kısırlastırma.
  • kaymaktutmayansicaksut  (09.06.14 20:40:10) 
hmmm. bir süre bıraktım onu yan odada. sonra kontrol için gittiğimde hemen kapıdan çıktı zaten ve benim odada yine buluştular. son durum şöyle:

benim yatağın üstündeler. anne sessiz uzanıyor. yavru onla uğraşıyor hala. kafasını mesela 2 elinin arasına alıp sonra arka ayaklarıyla tekmeliyor annesini. yorulsun da yanına uzansın diye bekliyorum. yalnız annenin ağız açık böyle genel olarak. en son veterinere götürüp iğne yaptırdığımızda o ilk anlarda bu tepkiyi vermişti.

ilginç geldi öneriniz. kafamda canlandıramıyorum. :) doğdukları o ilk anda o minicik canlılar bu yavru sırf meraktan bile olsa eliyle dürtüklemeye kalkmaz mı yani... bir de doğum alarmı yanlış mı acaba. çünkü doğuracak olsa kıytı köşede duruyor olsa gerek. bir ara epey yer aradı da şu anda yatakta duruyor öylesine. arada bana bakıp maaaav diye sesleniyor. o kadar...
  • matrix  (10.06.14 00:50:02) 
Bence annenin doğuma en az 15-20 gün var. 60 gün zaten gebelik süresi, yer aranıyor filan diyorsunuz da ilk yavruları 90 gün hesap edersek, kedinin de en erken 45. günde çiftleştiğini düşünürsek ki 2-3. ay daha makul aslında, daha vakti var o hayvanın.
kızgınlık döneminde yavruyu uzaklaştırmıştır kendinden, şu an anne-bebek ilişkileri devam ediyordur eskisi gibi.

Valla ben gözlerimle görmesem ben de inanmazdım, 4 aylık erkek yavru sonraki batındaki yavrularla meme emiyor, onları kendi tüylerinin arasına gizleyip uyuyordu geçen yaz. :)


Doğurunca fotoğraf, şimdi de tik hakkımı isterim :)
  • kaymaktutmayansicaksut  (10.06.14 01:42:39 ~ 01:43:07) 
hmmm. peki madem. gözlemlemeye devam.

sadece şu ayrınıtıyı da netleştireyim. (ben günlük tuttum günü gününe gözlemlemek için doğumdan beri. oradan bakıp yazıyorum.)


52. gün yazmışım: anne artık inceden tıslamaya başlamış yavruya. kendinden hep uzaklaştırıyormuş.
59. gün yazmışım: annenin memelerde şişlik var yeniden. karnında hafif büyüme.
ve bugün 84. gün işte. ilk kez bugün kıyı köşe aramaya başladı. bana seslenmeye başladı. 55. günden beri odamda uyumuyordu. gelip yemeğini yiyip, suyunu içip, tuvaletini yapıp, camdan bir gezip geri gelip tekrar hole gidiyordu. holde koltuk var. hep orada uyudu o günden beri. ve ilk kez bugün yavruyu üzerinden atmıyor artık. tekrardan yalıyor. şu an ikisi de odamdaki yatakta yan yana uyumaktalar.
  • matrix  (10.06.14 01:59:42) 
ahaha şuradan buyurun lütfen:

twitter.com
  • matrix  (10.06.14 05:07:29) 
hep kapkara böcekler olmuşlar bunlar :) ne güzel.


  • ninque  (10.06.14 09:49:48) 
zamanlamalarına da hasta oldum ayrıca.

ilk yavru 03:00
2.si 04:41
3.sü 05:51
4.sü 06:18

sabah gözüyle renkler daha netleşti. 1 tane kapkara var. 1 tanesiyahlı beyazlı. 2 tane de gri tekir. :)

3 aylık yavru da yanlarında takılıyor. uyuyor. hatta dün gece hiç bir yavru doğmadan önce ilk sütü de o içti. :)

3 aylık olana talip çıkmış. gelip alacaklar bugün. diğerlerini de sütten kesilince verebilirim isteyen olursa.

öyle ya da böyle bir kez daha anladım ki işi evrene/doğaya bırakacaksın ve hiç panik yapmayacaksın. kendi kendine hallediyor doğa. hayvanlardan bir kez daha birşey öğrendim. gerçi zaten biliyordum da altı çizilmiş oldu bir kez daha...
  • matrix  (10.06.14 13:47:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.