[]

Bilgisayar (donanımsal bi skıntı var)

Laptop'ta 1 senedir bir problem var:

bilgisayarı açtığımda, windows henüz yüklenmeden yani galiba bios sayfası oluyor orası, öyle feci bir lag oluyor ki tarifi yok. fps 3-5 falan oluyor. ardından windows başlatılıyor yazısı geliyor ve burada da müthiş bir yavaşlık söz konusu. 4-5 dakikadan uzun süre açılmıyor ve o yükleme animasyonu gene 3-5 fps ile oynuyor.

windows açılınca yavaşlık sorunu tamamen ortadan kalkıyor.
(daha önceki cevaplarda hep format at gibi mantıklı gelmeyen çözümler sunuldu. lag bios sayfasında başlıyor, windows'un çalışmadığı bölgelerde lag var. windows çalışınca lag geçiyor. ve hepsini geçtim: format riskini göze alamam. işletim sistemi olmayan bölgelerde bu tip bir lag varken, işletim sistemimi silersem bir daha yükleyememe ihtimalim çok yüksek. -şuanki fps ile windows yüklemeye koyulursa o yükleme en az 3 tam gün sürer. öyle diyeyim-)


yukarıda belirttiğim gibi, format riskini alamıyorum. bilgisayarın içini bir defa açtım ama napacağımı bilemediğim için geri kapattım, düzgün de kapatamadım zaten amk.

aklıma bir şey geldi.

bilgisayarın sol tarafındaki bir usb'nin ucundaki teller ezilmişti. nasıl oldu bilmiyorum.
onun yanındaki usb de bozuk.

acaba, usb o tel ezilmesinden kaynaklı bir kısa devre falan mı yapıyor, o yüzden mi bilgisayar açılırken kasıyor? ardından windows devreye girdiğinde bu işe müdahale mi ediyor.

bu mümkün olabilir mi? mümkün olabilirse o usb'yi komple nasıl sökerim. (dell inspiron 15r var)

 
Kısa devre yapsa açılmaz.

Bios güncelleyebilirsin. Ayrıca Windows altındaki ekranlar, DOS vb. şeyler olduğu için evet 3-5 fps gibi görünürler.
  • t3hn0  (09.06.14 10:23:14) 
@t3hn0, yok hocam bir acayiplik var. video da çekerim yani. bir sabah açtığımda durum buydu. önceden gayet hızlı bir şekilde şerit inerdi bios ekranı geçerdi.

şimdi ise; 1 saniye sürmesi gereken ekran 10-15 saniyede anca aşağı doğru şerit geçirip geçiyor. ve bu 3-5 fps'li olarka gerçekleşiyor. windows yükleniyor ekranında da durum aynı.

dediğim gibi normal bir durum değil yani, bir yavaşlık, lag var. tam tanımlayamadığım. ama var yani.
  • kamera motor  (09.06.14 10:26:32) 
kurtarabiliyorken içinekileri kurtar.


  • vfgerty  (09.06.14 10:27:15) 
@vfgetry, bir senedir var bu durum. açılıştaki olağanüstü lag dışında bir problem yaşatmıyor.


  • kamera motor  (09.06.14 10:28:54) 
bios güncelle.


  • ben smyrna  (09.06.14 10:31:52) 
@ben smyrna,

tamamdır bios güncelleyeceğim. ama bir şey sorayım: bios güncelleme esnasında veya sonrasında bilgisayarı bozma ihtimalim nedir?

bahsettiğim gibi bir lag durumu varken, bios yüklemesinde de böyle bir lag yaşarsam ve yükleme bu yüzden yarıda durursa nasıl bir sıkıntı yaşarım?
  • kamera motor  (09.06.14 10:39:47) 
15R ın bios güncellemesi çocuk oyuncağı. Dell'in kendi sayfasından bilgisayarınızın service tag kodunu girip driver sayfasına ulaşın bios için A14 sürümünü indirin. Kendi kurulum paketiyle birlikte gelir. Windows üzerinde program kurar gibi flashlarsınız bios'u. Ancak nolur nolmaz bataryanız dolu ve adaptör bilgisayara takılı olsun.


  • maxhoper  (09.06.14 15:14:08) 
bios güncelmiş snaırım. gerçi 2-3 senedir hiçbir güncelleme yapmadım ve son güncelleme mayısta gelmiş ama "cann't flash to the same bios version" diye hata verdi.


  • kamera motor  (09.06.14 15:19:58) 
bu arada sayfasında servis kodu girece bir yer bulamadım. ben direkt bilgisayar versionumu girip bios'ını indirdim


  • kamera motor  (09.06.14 15:22:44) 
ikinci olarak da aklıma şu geliyor o ezik usb portu kısadevre yapıyor olabilir. Windows usb portunda kısadevre olduğunda porta giden gücü kesiyor. Ama windows başlamadan o port kısa devre yapıyor olabilir. Windows açılınca da kısadevre tespit edilip güç kesildiği için herşey normale dönüyor olabilir. Sadece bir fikir tabi bu.


  • maxhoper  (09.06.14 23:56:03) 
bozuk usb lerden supheleniyorsan bios icinden kapatabiliyorsun usb portlari bir dene bakalim.


  • melancholia  (10.06.14 00:11:57) 
@melancholia mantıklı.


  • maxhoper  (10.06.14 01:43:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.