[]

yerel disk c sorunu

yerel disk kendi kendine hafızasını dolduruyor. c'nin içindeki dosyaların kapladığı yerlere tek tek bakıp toplayınca kullanılan hafıza 65 gb civarı ancak c'nin kendisinden bakınca kullanılan hafıza 110 gb. yani 50-55 gb'lık nerede ne için kullanıldığını bilmediğim bir hafıza var.

böyle bir şey yaşayan ya da bu durumun sebebine ve çözümüne dair bir fikri olan var mı?


 
windirstat ile taratıp neyin ne kadar yer kapladığını görebilirsiniz.

sistemdeki ram miktarına bağlı olarak pagefile.sys ve hiberfil.sys oldukça fazla alan kaplayabiliyor.

kullanmıyorsanız hazırda beklet özelliğini devre dışı bırakıp hiberfil.sys 'den kurtulabilirsiniz.

yetmezse sanal bellek diye geçen özelliği de kapatabilir veya diskte kaplayacağı alanı daraltabilirsiniz. bunlar için internette rehberler mevcut: www.techrepublic.com
  • ula  (09.06.14 01:07:32) 
"ula" öncelikle cevabınız için teşekkürler, dediklerinizi yapabilirim sıkıntı değil ama daha önceden böyle bir sorun yoktu, ayrıca bahsettiğiniz pagefile.sys ve hiberfil.sys dediğim gibi 50 gb'lık yer kaplayabilecek şeyler mi?

bilgisayardan anlamadığım için soruları çok basit seviyede soruyorum.
  • piramitleri kimin yaptigini biliyorum  (09.06.14 01:21:12) 
pagefile.sys ve hiberfil.sys dosyalarının herbiri genelde sistemdeki bellek (RAM) miktarı kadar diskte yer tutma eğilimindedirler.

örneğin bilgisarınızda 16gb ram varsa bu iki dosya toplamda 32gb yer kaplıyor olabilir.

en iyisi varsayımla yola çıkmak yerine, windirstat veya treesize free gibi araçlarla ilgili disk bölümünü inceleyip de görmek.
  • ula  (09.06.14 01:28:47) 
windirstat ile tarattım, ortaya şöyle bir görüntü çıktı;

(git: imgur.com)

ne anlama geldiğini ve ne yapamam gerektiğini söyleyebilir misiniz?
  • piramitleri kimin yaptigini biliyorum  (09.06.14 01:34:06 ~ 01:34:42) 
hesap doğru işte.
sen windows dizinini gözönüne almadın sanırım.
38 gb windows tutuyor, diğerleri de 70 gb civarı tutmuş
70 + 38 = 108 civarı
  • titiraprap  (09.06.14 01:40:49) 
<Files> diye geçen 7GB alan muhtemelen pagefile.sys ve hiberfil.sys 'nin toplamıdır.

Size ve Percentage sütünlarındaki değerlere baktığınızda zaten kullanılan 110GB içersinde hangi dizinin ne kadar payı olduğunu görebiliyoruz.

aşağıdaki grafikte ise büyük parçalar tek parça büyük dosyaları gösteriyor. bunun gibi aynı renk parçalardan oluşup büyükçe alan kaplayan dosyalara göz gezdirip diskte nelerin ne kadar yer kapladığı hakkında fikir edinebilirsiniz. üzerlerine sağ tıklayıp silme işlemi de yapabilirsiniz...
  • ula  (09.06.14 01:46:29) 
"titiraprap" hesap doğru tamam ama bu hafıza kendi kendini doldurdu. ben c'ye bu kadar şey atmadım ki! yani attığım dönemde hafıza sorunum yoktu, zamanla bu hafıza doluyor.

laptop diğer yandan da yedekleme sorunu yaşıyor. oysa yedekleme d'de yapılıyor ve orada yeterli hafızam var. c'de de d'de de sorun yaşıyorum.
  • piramitleri kimin yaptigini biliyorum  (09.06.14 01:46:34) 
disk temizleme aracı da yardımcı olabilir: www.sevenforums.com


  • ula  (09.06.14 01:52:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.