[]

Aileye eşcinsel olduğunu söyle(me)mek

Ciddi ve uzun bir soru olacak. Birinci tecrübeden insanlar cevaplarsa daha da iyi olur. Tamamını okumanız daha iyi olur ama özeti son paragrafta.

Ben 26 yaşında erkeğim. Abim de 32 yaşında. Bugüne kadar aileden falan hep abime evlenme baskısı gelirdi, abim de sallar, pek bir cevap vermez, geçiştirirdi. Son birkaç yılda ailem abime söyleyemez oldu, çekiniyorlar. Onun yerine bana söylüyorlar, ağzını aramamı istiyorlar vs.

Abimin en yakın arkadaşı benim belki de. Ama ben bile onun bu konudaki fikirlerini pek bilmiyordum. Birileriyle takıldığını biliyordum ama hiç tanışmamıştım, ayrıntı söylemiyordu.

Birkaç ay önce abim sonunda beni çekti kenara ve eşcinsel olduğunu söyledi bana. İlişkileri oluyor, ama genellikle pek ciddi şeyler değil. Topluma bunu itiraf etmek istemediği için o tarz bir birliktelik yaşaması biraz zor zaten. Zaten hiçbir feminen görüntüsü ya da tavrı da yok adamın. Dışarıdan bakan biri anlayamaz asla. Tek ipucu bu yaşa gelip evlilik ya da toplum önünde bir kız arkadaşı falan olmayışı. Ama zaten sessiz bir insan sayılır. Ben bile anlamamıştım bunca yıl boyunca; başkaları şüphelense de anlaması zor. Neyse... Bana anlattı abim durumunu, hayatını, yaşadıklarını vs. Benden herhangi kötü bir tepki almadı. Zaten açık görüşlü bir insan olduğumdan, bu olayın doğuştan geldiğini bildiğimden, bilgili olduğumdan falan herhangi bir yargıda bulunmadım. İlk birkaç gün garip geldi tabii ama çok olumlu yaklaştım, yanında oldum. İlişkilerinde acı çektiğinde dertleşiyoruz, tavsiyede bulunuyorum, baya baya konuşuyoruz. Buraya kadar bir problem yok. Sorum esas burada başlıyor:

Geçen gün abime şöyle bir konusunu açtım, "Anne-babama söylemeyi düşünüyor musun hiç?" diye... Tabii ki çok düşündü, çok acı çekti gizlemekten, evlenme baskılarından vs ama hiç oralı değil. Zaten bunca yıl benim gibi açık görüşlü olduğunu bildiği, en yakın arkadaşına bile söylemeyen insanın ailesine söylemesi beklenemez. Ama gel gör ki annemlerin de beklentisi var. Abimle biz İstanbul'da yaşıyoruz, bizimkiler başka bir ilde. Her gün telefonda konuşuyoruz ve birkaç günde bir, abimin evlenmeye çok uzak olmasından dolayı hoşnutsuzluklarını belli ediyorlar açıkça söylemeseler de. Bazen açıkça söylüyorlar da, geçiştiriyoruz. Şimdi annemler aslında açık görüşlü insanlar. Yobazlıkla yakından uzaktan ilgileri yok. Dindar olduklarına dair de şüphelerim var. Etrafta eşcinsel olan insanlardan haberleri var. Hatta daha önce başka eşcinsel tanıdıklar hakkında konuşurken bunun çok doğal bir olay olduğunu, onların böyle hissettiğini, doğuştan geldiğini, bu toplumda yaşayarak mağdur olduklarını söylüyordum (o zaman abimin durumunu bilmiyordum). Onlar da farkındaydı bu söylediklerimin az çok, ama pek hoşlarına gitmiyor tabii bu eşcinsellik mevzuu. Babam eşcinselliği bir hastalık olarak görüyor. Tamam, "hepsi ölsün, günaha giriyorlar, pislikler" falan demiyor ama hiç de tasvip etmiyor. İçten içe eleştiriyor, fazla düşünmemeye çalışıyor bu konuyu.

Şimdi size soruyorum; oturup söylesek mi bu olayı annemlere? Şunu düşünüyorum:

Söylemezsek: Her gün ya da her yıl abimin bu evlenmeme, ilişkisi olmama durumunu düşünecekler, sürekli beklentileri olacak, kendilerine dert edinecekler. Abim memlekete gittikçe ona küçük baskılar yapacaklar, abim her zamanki gibi içine atacak, acı çekecek. Bu böyle gidecek. Bilinmez ama; tahmin ediyorum ki daha 20 yıllık ömürleri vardır...

Söylersek: İlk başta büyük bir şok olacak, kabullenemeyecekler. Oturup anlatacağız, doğal bir şey olduğunu söyleyeceğiz. Anlayacaklar ama kabullenemeyecekler. Bunu da dert edinecekler. Öyle benim abime verdiğim tepki gibi sahiplenme yaşayabileceklerini düşünmüyorum.

Ailemiz tipik bir yarı aydın Türk ailesi aslında. Babam biraz otoriter, ama artık hayatımıza karışmıyor. Çocukluğumuzda biraz daha otoriterdi, onu kırdık büyük ölçüde. Bu konuyu öğrenirse muhtemelen kendini suçlayacak; ilk çocuk olduğu için yanlış yetiştirdiklerini, fazla baskıcı oldukları için böyle olduğunu söyleyecek. Koskoca kendisinin oğlunun eşcinsel olduğunu kabullenemeyecek. Annem tipik Türk kadını; duygusal. Bizi çok sever. Babam da sever de, babam daha ilkeli ve rasyonel biri. Annem üzülür, bol bol ağlar, ama bir noktada anlayış gösterir, "ne de olsa evlat" deyip bağrına basar bence. Yani bir daha bu eşcinsellik mevzuunu açmaz belki ama, bir şekilde kabullenir ve hayatına devam eder.

Sonuç olarak: Abim eşcinsel, ben ona destek oluyorum. Ailemiz yarı aydın ve abimin evlenmesini bekliyorlar. Beklentiden dolayı da dert içindeler sürekli. Abimle, ailemden ayrı yaşıyoruz. Onların beklentisini bitirmek ve kafalarını netleştirmek için bu konuyu onlara anlatmalı mıyız, yoksa daha büyük yıkım olur diye öylece yaşamalı mıyız sizce? Cevap verirken "ben de bunu yaşadım", "yaşamadım ama duydum", "tecrübe etmedim ama bence böyle" diyerek anlatırsanız sevinirim. Özel mesajdan gelmek isteyen olursa da kapım açık. Ayrıca bu konular (Türk toplumunda) internette daha önce konuşulmuşsa kaynak gösterebilirsiniz.

 
söylemesin. yukarıda söylediğin tipte ebeveynlere ters teper benden söylemesi. 32 yaşında ve eşcinselse. zincirlerini kırsın. gitsin başka ev tutsun. olmuyorsa yavaştan yavaştan anne ve babaya bilinçaltından "evliliğe inanmıyorum. saçmalık" düşüncesini aşılasın ki onlar da abinden umudunu kessin.


  • mayeskuel  (07.06.14 16:59:15) 
kilit ifade şu: tahmin ediyorum ki daha 20 yıllık ömürleri vardır...

soru şu: bu 20 sene boyunca, yani abin 52 yaşına gelene kadar, bu durumu saklamayı başarabilecek misiniz?

karar şu: kan kusup kızılcık şerbeti içtim diyecez ve saklayacaz. eşcinsel olduğunu öğrenip üzüleceklerine, evlenemedi, yurt yuva kuramadı diye üzülsünler.

ya da alıştıra alıştıra söyliycez ve kabullenmelerini bekliycez. ne de olsa açık fikirli insanlar, ne de olsa evlat.
  • compadrito  (07.06.14 17:04:58) 
bence söylemeyin.anlayışla karşılasalar da canları yanar.Böylesi daha iyi.Onlar bir şekilde kendi içlerinde bir yol ve cevap bulur.


  • bdsm izmir  (07.06.14 17:19:46) 
bence söylemesin. evlilik düşünmediğini ısrarla söylesin alıştırsın bu fikre.


  • anneboleyn  (07.06.14 17:22:08) 
Escinselim, abinle yaslarimiz yakin. Ailelerimiz cok benzer ve ben de soylemeyi dusunmuyorum. Ailemin kosulsuz sevgi ve kabullenis gostereceginden eminim. Ancak suphesiz hayal kirikligi yasayalar ve hayatlari boyunca benim gelisimimde nerede yanlis yaptiklarini dusunup duracaklar. Benim tavsiyem abin evlenmek istemedigini baska sekillerde aileye aciklasin.

Seni de gonulden kutlamak istiyorum, keske senin gibi bir kardesim olsaydi. Abin cok zor bir toplumda kendi olmaya calisiyor. Senin ona her kosulda destek olman onemli. Bu karari ona birak ve dusuncelerini degistirmeye calisma.
  • daddy  (07.06.14 17:30:58) 
bence bir süre sonra evlenmesinden umudu keserler. zaten başka bir şehirde yaşıyormuş taciz de edemezler ilerleyen zamanlarda.

söylerse ne olursa olsun kahrolacak tipik türk ailesi. kendi çevremi açık görüşlü insanlar olarak tanımlasam da oğlunun eşcinsel olmasını kaldırabilecek bir baba gelmiyor aklıma şu anda.
  • vendorth  (07.06.14 17:34:08) 
Zor durum. Tecrube edenler cevap versin demissin ve tecrube etmis biri olarak soyluyorum ki cok zor durum.

Ben birkac ay once ablama soyledim ama soylemeden once cok fazla ipucu aldim olumlu karsilayacagina dair. Sizde boyle ipuclari yok ne yazik ki. Benim soyleme sebebim de ablamin aynen "erkek arkadasin yok mu" baskilariydi. Sonrasinda onur yuruyusune katilmasi vs bana cesaret verdi, o yuzden soyledim.

Annem ya da babama soylemeyi dusunmuyorum mesela, tahmin ediyorlar ve hatta bir iki kere sordular, ben de inkar ettim. Babam dindar bir adam cunku, bana yapacagi baski umrumda degil de anneme yuklenecegini dusundugumden soylemiyorum, evde bosu bosuna huzursuzluk cikmasina gerek yok. Ekonomik olarak ozgur oldugumda da anneme soylemeyi dusunuyorum cunku annem yani, yakin oldugumuzu da dusunuyorum. Neyse.

Burda derdim kendi olayimi anlatmak degil de ondan yola cikip karar vermenize yardimci olmak. Diyecegim o ki bir arkadasim, ailesinin eve kacta geldigine asla laf etmeyen bir arkadasim acildiginda fiziksel siddete kadar goturduler isi. Abin koskoca adam, benim demek istedigim ailelerin tepkisini asla tahmin edemezsin ve "ailemiz de yari aydin, babam hastalik oldugunu dusunuyor, annem abimi evlendirmek istiyor" diyorsun.

Diyecegim su, soylemesin abin ama annenle abine evlilik baskisi yapmamasi konusunda bir konus bence. Bir yalan uydur, bir bahane bul. Anneni de anliyorum, oglunun evlenmesini istemesi, bunu hayal etmesi dunyanin en dogal durumu ama abinin de bir hayati var ve bunu surekli baski altinda, bogularak gecirmesi adil degil. Hickimse icin adil degil. Ha bana annen bir parca daha kabullenebilir gibi geliyor -e cunku anne yani- ama bana kalirsa son asamaya gelene kadar soylemesin. Yanlis okumadiysam baska ilde, isinde gucunde diyorsun. En fazla ne kadar sikabilir neticesinde.
  • burasi ne garip bir yer  (07.06.14 17:35:02) 
Sanırım ben olsam söylemezdim ama daha rahat yaşayacağım bir yere taşınırdım, yurtdışında.


  • urasil  (07.06.14 17:42:56) 
Cevap veren herkese teşekkür ederim. Benim düşüncem söylemesi yönündeydi (ki ben de destek olurdum söylemekte her türlü) ama herkesin bu kadar benden farklı düşündüğünü görünce fikrim değişiyor. Onun yerinde ben olsam söylerdim gibime geliyor, ama o psikolojide düşünmek de zor iş. Ben genelde açıksözlü olduğumdan ve pek rol yapamadığımdan böyle düşünüyorum, ama demek ki burada pek de doğru değil dürüst olmak.

Bu arada şunu da belirteyim ki; söylemeyi düşünme sebebim "söyleyelim de kurtulalım"dan ziyade anne-babamın iyiliği, ruh sağlığı içindi. Yıllar boyunca sürekli beklenti içinde olmak mı, yoksa bir şokun ardından yıllar boyunca oğlunun eşcinsel olduğunu bilmek mi? Bunu düşünüyordum...

Tabii ki karar abimin. O da niyetli değil. Muhtemelen söylemeyiz. Burada en mantıklı görünen yol; bir bahaneyle evlenmeyeceğini anne-babama belli etmesi gibi duruyor.
  • duvel  (07.06.14 17:44:07) 
Söylemeyin, manyak mısın?
Evlenmek istemiyorum, kadın dırdırı çekemiyorum, sorumluluk alamam falan desin.
zaten en fazla 3 sene daha evlen diye dırlanırlar, sonra susarlar.
  • titiraprap  (07.06.14 17:52:25) 
bir psikologdan yardım alın,en iyi yöntem budur. buna göre yolunuzu çizin. burada herkesin bir fikri olacaktır. kimse doğrusunu bilemez. eşcinsel olanlar dahi bilemez...


  • yetkili birine benzeyen abi  (07.06.14 17:55:19) 
Yukarıda söylediğime ek olarak.
Aile de olsanız herkes kendi hayatını yaşamalı.
Fazla yardımcı olup karışmak da iyi değil.
Anladığım kadarıyla abin pek bahsetmek istemiyor, sen de çok üzerine gelme /üzerinde durma. Yardım isterse yardımcı olmaya çalışırsın.
  • titiraprap  (07.06.14 18:11:18 ~ 18:18:51) 
söyleyin ama bir uzmandan yardım da alabilirsiniz.


  • buiret  (07.06.14 18:21:31) 
Sanırım ailenin abinin evlenmesini bu kadar istemesinde bir torun sevme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum, abin birini bulup bu baskıdan kurtulmak için evlense bile bu sefer de hadi çocuk yapın olacak, olmuyo dese bu sefer tedaviler vs. patlayacak (tüp bebek yapın biz veririz parasını vs.)

Etrafımdaki eşcinsel arkadaşların pek çoğu daha erken yaşlarda (yirmilerin başlarında falan) söylemişler, tabii büyük bir hayal kırıklığı kavga vs. sonrasında da kabulleniş gelmiş. tanıdıklarımdan sadece biri evini terk etmek zorunda kalmış.

Sanırım sen evlensen abinin üstünden yük bir süreliğine kalkar :)

Not: eşcinsel değilim, sadece ailenin neden böyle davrandığını söylemek istedim, birde bişiyler geç olunca güç'de oluyor ne yazık ki.
  • selam  (07.06.14 19:37:13 ~ 19:41:00) 
Gözlerim acıyor, cevapları maalesef okuyamadım.

Ama tabii ki söylemesin. "Evlenecek kız yok", "evlilik bana göre değil", "çocuk istemedikçe evliliği gereksiz buluyorum" + "bu dünyaya bir çocuk getirmek istemiyorum", "tek eşli olmaya henüz hazır değilim" gibi ciddi bahanelerle karşılarına çıkmalı abin onların. Yarın bigün memlekete ziyarete gittiğinde de "kızlarla nerde akşam orda sabah amca, böyle güzel yeaa kıps;)" demeli. Çapkın adamı sever Türk insanı.

Keşke bunu en azından gece yastığa başını koyduğunda üzülüp kahrolmayacak, "biz nerede yanlış yaptık" diye kendilerini suçlamayacak ailelere söyleyebilseydik. Ancak maalesef, o jenerasyon buna henüz pek hazır değil. Kolay gelsin.
  • pandispanya  (07.06.14 20:18:15) 
bir sevdiğim vardı bana yar olmadı ve ben onu bekleyeceğime söz verdim desin. sözümden dönmeyeceğim. gerekirse ölene kadar bekleyeceğim desin. böyle kesin konuşursa aile evlendirmekten ümidi keser.
o değil de benim abim de evlenmiyor bir türlü. kız beğendiremiyoruz. lan yoksa... :)

  • kallesnikof  (07.06.14 20:28:30) 
herkesin ailesi çocuklarının evlenmesini bekliyor ama olmazsa da kısmet değilmiş diyip geçiyorlar. abinin evlenmemesi eşcinsel olduğunu öğrenmek kadar yıkmaz onları. eğer üzülmemeleriyse amacınız söylemeyin.


  • instant crush  (07.06.14 20:33:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.