[]

Romantizm

Resim, heykel, mimari, müzik, sinema, tiyatro ve edebiyattaki romantizm akımını anlatabilir misiniz? Romantizmi sizin gözünüzden görmem, sizin ağzınızdan duymam mümkün mü?




 
Hayir.degil maalesef :/


  • kennym  (06.06.14 08:35:20) 
Hatırladığım kadarıyla edebiyatta iyilerin idealize, kötülerin karikatürize olduğu bir dönemdi. iyi ve kötü bütünlük içinde verilmiyodu. gerçeğin fotoğrafını değil, fantezileriyle beslediği resmini veriyordu yazar.


  • yarmasimo  (06.06.14 09:43:39) 
yarmasimo'nun dediklerini besleyecek şekilde, romantizmin olayı (dominant olduğu döneme de bakılırsa: 18.yy sonu - 19. yy ortası) tam da o aralar yaygınlaşmakta olan endüstriyelleşmeye bir tepki aslında bakarsan. "endüstriyel dünyaya tepki olarak doğmuş". "amına koyim bilim, mantık çok güzel iyi de insanız lan biz, hisli şeyleriz" diyor, bunu kendine bir taban oluşturmak için de aydınlanma avrupasının yeni, çağdaş şehirlerine sırtını dönüp, yüzünü doğaya, tabiata çeviriyor, hislerini ve duygularını o doğanın büyüklüğü ve görkemliliği etkisinde çerçeveleyip ifade ediyor (sonuçta o aralar doğa da bu kadar sikilmemiş henüz). genel olarak "insan eli değmemiş" şeylere yapılan bir vurgu var yani, bu duyguların daha öne çıkması, fanteziler, iyi/kötü ayrımının daha sivri yapılması da bu el değmemişlik, vahşilik ile alakalı, endüstri tarafından işlenmemiş, rafine edilmemiş, düzleştirilmemiş.


  • inscrutable  (06.06.14 10:16:19 ~ 10:16:43) 
süper cevaplar canlar. çok merciler.

peki başka cevap yok mu, başkalarından cevaplar?
  • compadrito  (07.06.14 14:41:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.