[]

Düğün günü adetleri

Evet arkadaşlar. Ciddi bir konuyla karşınızdayım. Cuma günü düğünümüz var. Havanın yağmurlu olacağını öğrendiğimizden beri evde gergin bir hava var zaten. Bu akşam bir konu açıldı ve ben de buradaki tecrübeli arkadaşlara danışayım dedim.

Biz erkek tarafıyız, İstanbul bizim memleket. Kız tarafının memleket ise Hatay.

Şimdi cuma günü damat beyi gelin arabası alacak, arabayı bir şöför kullanıyor. Araba gidecek, gelin hanımı alacak ve ikisi beraber düğün yerine geçecekler. Planımız bu şekilde. Peki adetlerimiz, geleneklerimiz nasıldır? Günümüzde ne şekilde yapılıyor genel olarak? Erkek evinden sadece damat mı gider gelini almaya, babası da eşlik etmeli mi onlara?

Not: Herhangi bir konvoy, davul, zurna falan olmayacak. Sadece süslü bir gelin arabası, gelinlik giyen bir kız ve damatlık giyen bir adam var düğün belirtisi olarak.

Başka dikkat edilmesi gereken bir şey var mı? Önemli noktalara siz de değinirseniz çok mutlu olurum.

Teşekkürler herkese.

 
cumartesi de bizim düğünümüz var. bizde şöyle gerçekleşecek:
damat gelini kuaförden alıp kız evine getirecek tek başına. sonra damat evine gidecek arabayı kullanan sadıcıyla beraber düğün yerine kadar konvoy yapacak arabalarla beraber kız evine tekrar gelecek ve davul zurnayla kız evden çıkarılıp bütüüün herkes düğün salonuna gidecek.

  • takilagimacanim  (04.06.14 23:04:54) 
eve tek başına çıkmasan daha iyi değil mi? ailesi istemiyo mu ki, tek gelmiş diye laf edebilirler. kardeş olur baba olur biri gelebilir yani. ayrıca gelinin evden çıkışını videoya çekecek birileri de lazım. ne bileyim izlemek istersiniz belki ilerde.

yanında da para olsun biraz. çünkü muhtemelen kapı tutacaklar. kapıyı tutana para vereceksin. gelinin beline kırmızı kuşak bağlanacaksa onu bağlayan eğer ufak çocuksa falan ona da para vermen gerekebilir.
  • elorelia  (04.06.14 23:09:23) 
adetler gelenekler kültürden kültüre değişir.karadenizliler başkadır,çerkesler başkadır,kürtler başkadır vs vs.aileniz daha önce nasıl yaptıysa öyle yapın işte.ayrıca kız tarafına da sorun sizde nasıl oluyor diye.kimseye abes gelmeyecek bir sentez çıkarın ortaya.

ayrıca ben de genel olarak hep @takilagimacanim'nın dediği gibi gördüm.
  • mesa  (04.06.14 23:18:07) 
erkak tarafından öyle sadece damadın gitmemesi lazım bana kalırsa yani sanki istenmeyen gelin gibi olur kız tarafının gözünde.

zaten düğünün derneğin amacı da asıl etrafa duyurmak. davul zurna çalıyorsun işte, "eey ahali bu oğlanla bu kız evleniyor, bunlar aile oluyor, duyduk duymadık demeyin." demiş oluyorsun. o yüzden kız tarafının kapısında davul zurna çalınıyor, oğlan evi komple kızı almaya geliyor.

benim kayınvalidem bozuk para (5-10 kuruş), pirinç, mercimek, buğday vs. atmıştı tepemizden uğur getirsin bolluk bereket olsun diye.

bizim tarafın adeti de, kız oğlan evine geldiği zaman kafasının üstünde şeker kırılır, tatlılık olsun diye.(muğla)

açıkçası fazlaca duygusal bir ortam oluyor gelin alma ki ben kuşak da bağlatmadım hediye paketi gibi ne o öyle diye. benim bütün sülale ağlamıştı, hatta kayınvalidemle kızkardeşi filan da ağlamaya başladı en son duygulanıp :) topluca gitmelisiniz yani.
  • physcos physcos  (05.06.14 01:17:34 ~ 01:19:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.