[]

işçi maaşı ve kesintileri hakkında bir soru

işçinin maaşından işveren ve işçi devlete belli oranlarda vergi ödüyor. bunu biliyoruz.

sormak istediğim bir nokta var:

işverenlerin çoğuna yakını işçinin maaşını net üzerinden anlaşıyor.
net maaş anlaşan işçi talep ettiği geliri elde ediyor. 100 lira ise ay sonunda 100 lira alıyor. o net maaş üzerinden hesaplanan gelir vergisi ve işçi payı işverenin cebinden çıkıyor.

işçi bu noktada ben de gelir vergisi ödüyorum dediğinde mantığı yanlış yürütmedi isem işin iç yüzünde o ödemiyor. işveren yükleniyor kesintileri.

doğru muyum?

 
bakkaldan 2 liraya kocaman gofret alıyorsun. atıyorsun 2 lirasını önüne bırakıyorsun gidiyorsun. sonra kdvsini bırak ayrıca vermeyi, kdvsinin ne kadar tuttuğunu dahi sormaya bile tenezzül etmediğin o ürünün kdvsini takip eden aysonu zavalı bakkalcıktan zorla tahsil ediyorlar yani kdv mükellefi sen iken olan zavallı bakkala oluyor.


  • non descript  (04.06.14 15:41:41 ~ 15:42:10) 
patronu o maaşı vermeye hiçkimse zorlamıyor. Ayrıca patron çalışanına maaş teklif ederken zaten bütün bu giderleri hesaplayarak teklif yapıyor. Misal asgari ücretli biri alınacaksa adamın eline geçen 849 lira iken işverene bunun maliyeti 1213 lira (rakamlar kabataslak, net rakamlara isteyen ulaşabilir)oluyor. Yani vergiyi yine çalışan şöyle ödüyor: Vergi daha az olsa daha fazla maaş alabilecekken patron çalışanına senin bana maliyetin 1219 lira deyip kestirip atıyor. Zaten tüm maliyet öngörülüp ona göre maaş teklifi yapıldığından senin ruhun bile duymadan daha fazla para kazanabilecekken daha az maaşa mahkum oluyorsun. Bu düzende patronun hala zararlı çıktığını zanneden insanların olması bile bana ilginç geliyor ya yine de kelamımızı bitirelim.
Artık işveren brüt maaş üzerinden insanlarla anlaştığı için bu şekilde endişe etmesine bile gerek kalmıyor aslında. İlk iki ay bi şeylere benzeyen maaş aldıktan sonra kalan 10 ay boyunca devlet tarafından maaşınıza tecavüz edilmesine hiç bir şey yapamadan kuyumcunuz olsa daha az vergi ödeyeceğinizi bilerek yaşamaya devam ediyorsunuz.

Özet geç diyenler için:
Ulan bu kanunlarla patron hiç kaybeder mi?
  • qui gon  (04.06.14 15:52:11) 
@asilov o zaman en mazlumu: süpermarketler, hipermarketler...


  • non descript  (04.06.14 16:14:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.