[]

(özellikle zihinsel) engellilerin evlenebilmeleri

ve çocuk sahibi olabilmeleri hususunda ne düşünüyorsunuz? Cevaplarınız kadar argümanlarınız da önemli. Fikirlerinizi özgürce söyleyin, sadece bakış açılarınızı merak ediyorum. Teşekkürler.




 
zihinsel engelli diye ifade edilen insan, zaten engeli belli bir oranın üstündeyse, fiil ehliyeti yoktur, hukuki işlem yapmaya da ehil değildir, evlenme de kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan yasal temsilci aracılığıyla da irade açıklayamaz, yani bir şekilde evlenme töreni gerçekleşse bile o evlilik mutlak butlandır, hüküm doğurmaz. algılama ve irade olmadan fiil ehliyeti, fiil ehliyeti olmadan evlenme olmaz.


  • alice practice  (04.06.14 14:21:44) 
zihinsel engelli değil ama birebir yaşadığım şu olay var

anne-baba işitme engelli. çocukları da işitme engelli doğuyor. artık 6. aya kadar yapılan tedavilerle neredeyse normal bir dil gelişim şansı çocuk için var. ama aile kabul etmiyor. baya dil döktük falan ama aile çocuğun kendileri gibi olmasını istedi

sanırım house'ta da böye bi durum vardı

önlenebilir hastalıkların önlenmesi taraftarıyım ben. zihinsel engelli kişilerin çocuk sahibi olması, eğer zihinsel engel sebebi biliniyorsa (çeşitli sendromlar vs), yardımcı üreme teknikleri ile "sağlıklı" çocuk sahibi olmasını desteklerim. tabii çocuğa bakma sırasında da 7/24 gözetimde olması lazım. çünkü kendisi de bir nevi çocuk.

kişisel görüşüm böyle. yoksa kimseyi zorla elinden kolundan tutup da bir şey yaptırmam. hatta bireyin izni her şeyin üstündedir.
  • la noix  (04.06.14 14:27:32) 
  • spatzle  (04.06.14 14:32:29 ~ 14:33:02) 
zihinsel engelli bireyler zaten evlenemiyor diye biliyorum. çocuk meselesine gelince engelli hiçbir bireyin, engeli ne olursa olsun çocuk sahibi olmamasından yanayım. engelli bireyleri aşağılamak amacıyla söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. ben sağlıklı kişilerin bile bir çocukla uğraşmalarının zor olduğunu düşünüyorum. engelli bir insan için daha da zordur bana göre.


  • rock n roll  (04.06.14 14:33:54) 
Bakamayacak kimse çocuk yapmamalı. Zihinsel engelliligin derecesi önemli.


  • Lim5  (04.06.14 14:40:09) 
istediklerini yapabilirler ama cocuk yapmalarinin dogru olmadigi ortada. cocuk da zihinsel engelli dogacak diye de demiyorum, o cocuga bakmalari, ornek olmalari imkansiz.
ha tabi zihinsel engelin ne kadar agir oldugu da onemli, cok agir vaka ise zaten evlenmesi de zor, kullanilmaya musait oldugu icin. karar verme kapasitesi de tartisilabilir, bazi insanlar cocuk gibi oluyor mesela. cok komplike bir durum, bilemiyorum aslinda.

ha fiziksel engelli de sorulmus, onlarin cocuk sahibi olmasi da, evlenmesi de sakincali degil.
  • beriberi  (04.06.14 14:41:18 ~ 14:54:52) 
yasal olarak hakları ve tıbbi olarak şansları konusunda bir bilgim yok.

ben engeli bir şekilde çocuğa geçebilecek ya da çocuğa bakmasına engel olacak kişilerin çocuk sahibi olmasına karşıyım. tabii engeli çocuk bakımına engel olmuyorsa ve de çocuğuna geçmeyecek ya da geçmemesi sağlanacaksa başka.

zaten ben çocuk sahibi olmak için tıbben sağlıklı olmanın yetmesi olayını da saçma buluyorum. saldım çayıra mevlam kayıra mantığıyla büyüyor birçok birey. sonucunda da onlar da kötü birer ebeveyn olarak devam ediyor kurdukları ailelerde. o yüzden çocuk sahibi olmak için psikolojik testlerden geçip, eğitim alınması ve böylece arabada olduğu gibi bir çeşit ehliyet alınması taraftarıyım. gerçi bizim ülkemizde ehliyet almak için de pek bir bilgi ve yeteneğe gerek yok, o da düzeltilmeli. ikisinin de sonucu ortada.
  • nawar  (04.06.14 14:44:03) 
bence önce engel türlerini gruplandırmak lazım.
fiziksel engelliler genetik geçiş ihtimali olan kas hastalıklarını saymazsak bence evlenebilirler. çocukları için de psikolojik destek sağlanması koşuluyla tabi. arkadaşı parkta babasıyla top oynarken pek kabul edilebilir olmasa gerek.
görme engelliler de evlenebilir. çocuk sahibi olabilir.
işitme engelliler de evlenebilir, çocuk sahibi olabilir. işitme engelli her anne babanın işitme yetersizliği olan çocuğu olacak diye bir şey yok fakat dil doğal taklit yoluyla öğrenildiğinden çocuğun dil gelişimi sırasında yanında model olacak birilerine ihtiyacı olacaktır.
zihinsel engelliler evlensinler fakat asla çocuk sahibi olmasınlar. hatta mümkünse evlenen her kişi psikolojik ve zihinsel durumlarına dair test yaptırsın. ya da uzman görüşmesi vs. belirli yeterlilikteki insanlar çocuk sahibi olsun. zihinsel yetersizlik doğrudan çocuğa geçebiliyor. kaldı ki zihinsel yetersizlik/engel dediğimiz şeyin de bir sürü derecesi, türü var. ama herkes çocuk sahibi olmasın.
  • biliyorum ki ben  (04.06.14 15:56:18) 
hukuki olarak zihinsel engellilerin fiil ehliyeti olmadığından de facto bir hak ehliyetsizliği de doğar. yani evlenemezler. tabii çocuk yapmak için belediye kağıdı değil de, sperm ve yumurta lazım :)

ahlaki açıdan kimsenin başkasının üreme hakkına karışmaması lazım kanımca. yoksa akdeniz anemisi olanların evlenip çocuk sahibi olması yasak mı? veya üçüncü dereceden sonraki hısımlarla evlilik? ya da uyuşturucu müptelaları? iq'su iki haneli olanlar, keller? nazizme kadar gider bu bence... böylesi bir karar o kişilerin vicdanına sorulmalı, öjenik kötüdür, olayı doğal seleksiyona bırakınız. kendi çektiklerini çekme olasılığı yüksek bir insanı dünyaya getirmek istiyorlarsa, bize bi söz düşmez bence.
  • no avalon  (04.06.14 16:00:44 ~ 16:04:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.