[]

Her yemekte zeytinyagi kullanmak

Selam yemek gurulari,

Arkadasima ailesi portekiz'den 10 litre ev yapimi zeytin yagi gondermis, ikimiz de her yemegimizde onu kullanmaya basladik. Patatesleri bile onda kizartiyoruz - kahvaltida icine baharat katip ekmek bandiriyoruz vs..

Sogani bile onla kavuruyorum, bunlarin herhangi bir zarari var mi yemegin tadina veyahut benim sagilima? Yemekler daha bir tatlandi da sagligimi bilemiyorum.

Ek soru: Bir de menemen yaparken icine sogan koyuyorum sadece, soganlar agzima sert sert geliyor hep, baya kavurmama ragmen. Bu soganlari nasil yumusak hale getirebilirim ? (Kucuk kucuk kesiyorum baya.)

 
25 yıldır bahsettiğin şekilde besleniyorum (hadi süt emdiğim dönemi sayma) bir zararını görmedim.


  • trinitrotoluen  (03.06.14 17:48:38) 
Kızartma dahil her yemeği zeytinyağı ile yapıyorum, keza ailem de öyle. Henüz bir sağlık sorunu yaşamadım.


  • fotrsapka  (03.06.14 17:49:00 ~ 18:08:01) 
ev yapımı zeytinyağı sızmadır, işlem görmemiştir. aksine, gayet sağlıklı bir yağdır, tüketiniz.

lakin bildiğim kadarıyla sızma zeytinyağı, herhangi bir işlem görmemiş olduğundan yanma ısısı düşük. yani yüksek ısılarda yanıp bozulabilir, trans yağ dedikleri hale dönüşebilir, emin değilim. yemeklerde belki ama kızartmalar için olmaz gibi geldi bana.

şimdi menemene soğan konmaz diyenler çıkacaktır, aldırmayın. ben de soğanlı severim, gayet de konur. yumuşatmak için kavururken biraz tuzlayın.
  • kibritsuyu  (03.06.14 17:49:46) 
soğanları rendeleyebilirsin. pilav-makarna harici hep zeytinyağı kullanılmaz mı zaten? :) yağ da mideni rahatsız etmediyse sorun yok bence. bazı zeytinyağının iyiliğini midemin tepkisinden anlayabiliyorum. yanma vs yapmazsa sorun yok, mis gibi işte.


  • kerbeee  (03.06.14 17:50:14) 
ev yapımı zeytinyağını kızartmada zebil etmeyin bence. ben yemeklerde riviera zeytinyağı, salatalarda ve diğer çiğ yenecek yemeklerde tanıdıktan alınan sızma zeytinyağı kullanıyorum.


  • inheritance  (03.06.14 17:56:26) 
kızartmada zeytinyağı çok ağır oluyor ve çok çabuk yanıyor onun dışında ben de kendimi bildim bileli hep öyle yemek yaparım. midem çok hassastır ve hiç bi sorunla karşılaşmadım. üvey babamın ailesinin zeytinlikleri var, adamlar zeytinyağına domates rendeleyip öyle yiyorlar düşünün nası seviyorlar hepsi allah ömür versin uzun uzun yaşıyor. hele dedem var hepimize taş çıkartır 80 küsür yaşında. yiyin yani :)


  • exist is pretty  (03.06.14 17:56:28) 
komik geldi :D tüm ege öyle besleniyor asırlardır. bende ailemde hayatımız boyunca hiç başka yağ tatmadık mesela..nasıl olduğunu bilmiyorum. zeytinyağı çok sağlıklıdır haberiniz olsun.

ek olarak dedem(baba tarafından) benim doğduğum yıllarda ağır bir şekilde ülser ve reflü rahatsızlığı çekiyormuş. anne tarafından birileri yemek harici günde 1 çay bardağı zeytinyağını zorlansa bile içmesini söylemişler. 2 ayda rahatsızlık tamamen kesilmiş ve bir daha ortaya çıkmamış.
bu tamamen harici bilgi: dedem tabi sonra doktoruna gidip durumu anlatmış falan ama doktor ''inanmayın bunlara geçeceği varmış'' falan gibi laflar eden bir öküzmüş.

olaydan 10-15 yıl sonra ciddi ciddi alternatf tıpta tedavi olarak kullanılmaya başlanmış. -_- o doktor da yarak yesin.


edit:

ayrıca aldığınız hiçbir zeytinyağı sızma falan değil arkadaşım. bilin istedim.
sızma zeytinyağı çok incelik ister. bunun için zeytinciler kendilerine yağ sağlamak için özel olarak bazı ağaçları ayırırlar. o ağaçlardaki zeytinlere özel bakım yapılır. daha sonra toplama zamanında tüm ağaçlardakiler toplanır ve yağı çıkarılır makineyle.. sızma yağ ise yalnızca eski yöntemde olan taş ile çıkarılır. taşın ilk ezdiğinde çıkan yağ'dır ve zeytinci aile bunu kendine,eşe dosta dağıtmak için alır. marketten aldığınız zeytinyağlarının hiçbirisi sızma olmadığı ve olamayacağı gibi zeytinin ömrü uzun olsun diye atılan kimyasal yüzünden aşırı asitlendiği ve bu asit yüzünden kötü tadı gizlemek için sudan geçirilmesi nedeniyle sağlıksızdır bile.. çünkü o sudan geçirme işleminde içindeki tüm faydalı antioksidanlar gider. marka olan zeytinyağı tam olarak budur.

nereden mi biliyorum? dedem(annemin babası olan) 75 yıldır zeytinyağı ihracatçısı da oradan. ve evet adam 94 yaşında holeleyya.. :D
  • insomni4c  (03.06.14 17:58:15 ~ 18:14:15) 
bana da komik geldi :D annemin zeytinyağından başka yağ kullandığını görmedim sanırım bu yüzden herkes yemeklerini zaten zeytinyağıyla yapıyormuş gibi bir algı oluşmuş bende.

biz bir sıkıntısını görmedik şimdiye kadar, severek tüketiyoruz.
  • legolasin son oku  (03.06.14 18:10:32) 
doğduğum gündendir kızartma bile zeytinyağıyla yapılır hatta bazen yumurta, pilav falan. ileride kendi evimde de öyle yapmayı düşünüyorum saf düzgün zeytinyağı bulabilirsem.

ek cevap: yaptığın soğan beyazsa o geç pişer. biraz daha uzun kavurun.
  • uzunuzunilgi  (03.06.14 18:16:18) 
Yağın ısıtılması her şekilde zararlıdır. Tabii zeytinyağı mısırözü veya ayçiçekyağı gibi oksitlenmediği veya acılaşmadığı için kızartmalarda kullanılması daha makbuldür. Gönül ister ki kızartma türü beslenmeden uzak durun ama kızartmayı zeytinyağı ile yapmanızın da bir sakıncası yoktur. Onun dışında, çiğ haliyle bol bol tüketebilirsiniz. Hatta enerji ihtiyacınızı karbonhidratlardan değil de yağlardan alacak şekilde beslenmeniz kilo probleminiz varsa veya spor yapıyorsanız oldukça işinize yarayacaktır. Afiyet olsun.


  • angelus  (03.06.14 18:16:39) 
Zeytinyağı oldukça yararlı bir yağdır ama doğru koşullarda saklamak lazım. Bozulmaması için güneş görmeyen ve hava geçirmeyen bir kapta saklayın mutlaka. Ayrıca kızartmalarda kullanmayın. Zeytinyağı yüksek ısılarda diğer yağlara göre daha hızlı oksitlenir bunun sonucunda zeytinyağı ile yapılan kızartmalar diğer yağlara göre daha sağlıksızdır.


  • Haldamir  (03.06.14 20:02:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.