[]

medeni hukuk sorusu

yarın finalim var, bizim hoca geçen yıl finalde manyak bir soru sormuş da cevabın tamamını bulamadım. cevabı biliyorum aslında ama açıklama yok. boşluk sorusu. fotoğrafı çekip atmaya üşendim, yazıyorum:

1. 4857 sayılı iş kanununun 8/II maddesinde "süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.." hükmü yer alırken 11/I maddesinde "iş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir." hükmüne yer verilmiştir. aynı kanunun yukarıda belirtilen iki hükmü arasındaki ilişkiyi tmk m.1 kapsamında ne şekilde nitelendirirsiniz?

cevap: çatışma boşluğu. ama çatışma boşluğu nedir, nasıl doldurulur kitaplarda yok. internette de bulamadım. hoca geçen yılki vizeden 2 soruyu aynen bu yıl da sorduğu için bunları bilerek girmek istiyorum ne olur ne olmaz.

 
kanun hükümleri arasında çatışma oldu mu bakıyorsun, genel hüküm özel hüküm ilişkisi var mı, özel hüküm varsa onu uyguluyosun vs. da burda kanunda boşluk yok, belirli süreli iş sözleşmesi özel hükümle düzenlenmiş 3 ay da olsa 1 yıl da olsa yazılı yapmak zorunlu. 8. madde ise genel hüküm, belirli süreli belirsiz süreli ya da kısmi süreli ya da çağrıya bağlı her türlü iş sözleşmesini kapsıyor. soru yanlış bence :D

neyse hocanın beklediği cevap şu, önce kanunun lafzına bakılır, lafzından yapılan değerlendirme çatışma boşluğu olduğu şeklindedir. bu durumda hakim, öncelikle maddelerin hazırlık çalışmalarına bakacak bu şekilde de bi çözüme varamazsa, örf adet ve hukukun genel ilkelerini gözönünde alarak, hükümdeki boşluğu dolduracak, bunu yaparken de doktrine ve üst derece mahkeme içtihatlarına bağlı şekilde boşluğu dolduracak.
  • alice practice  (02.06.14 21:08:26) 
burada hükümlerin genel mi özel mi olduğuna bakıyorsun. yani, hukuk kuralları arasında böyle bir çatışma olduğu zaman, düzenlemelerin hangisinin özel hangisinin genel olduğuna bakılıyor. bu olayda, 11. maddedeki yazılı olma esasını, şekle ilişkin özel düzenlemeyi oluşturan 8. maddedeki yazılı yazılı şekil, yazılı belge ve yazılı bilgi vermeyi kapsayan genel bir ifade olarak yorumlamak gerekiyor.


  • dogyman  (02.06.14 21:10:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.