[]

Sürekli tespit yapma ihtiyacı neden oluyor insanda? Sözlükte?

Sözlüğe bakıyorum şöyle bir sürekli insanların kategorize edildiği "şöyle şöyle kadınlar", "şöyle yapan erkekler", "şöyle duran kızlar" vs. gibi milyon tane başlık var. Başlıklara yazılan entrilerde bir sürü (bir çoğu saçma sapan) tespitlerle dolu. Özellikle kadınlar ile ilgili yapılan yorumlar cidden saçmalığın dik alası.

Neyi tatmin ediyoruz bu şekilde tespitlerle? Neden bunu yapma ihtiyacı duyuyoruz? İnsani tespitler benim de çok ilgimi çekiyor. Olayları sosyo-psikolojik boyutlardan tartışmayı da çok severim ama bahsettiğim şeyler bu tarz şeyler değil. Bir çoğu inanılmaz basit, hiç bir dayanağı olmadan yapılan, kusura bakmayın ama çok salakça değerlendirmelerden oluşuyor.

Ben bana çok ters gelen, normalde -öğretilmişliklerimde değerlendirdiğimde- yadırgayabileceğim durumlar olduğunda bile bu konu ile ilgili konuşmaktan hatta düşünmekten bile imtina ediyorum; çünkü kendimi bu tarz tespitler yapabilecek şekilde konumlandırmıyorum. "Ulan ben kimim ki böyle atıp tutabilirim" diye düşünüyorum.

Gerçekten soruyorum. Neden bu tavır? Neden genellemelere boğularak yapılan saçma sapan tespitler? Ne eksik?


edit: şu videodan ne farkı var ki bahsettiğim durumun?

www.izlesene.com

 
akıl fikir eksik. genelleye genelleye önyargılar da oluşuyor işte, salak salak insanların "ayyy ben bunu yapmam, bu çok şeeey!" ya da "ıyyy sen kimsin ki? snn be slk!" diyerek uzaklaştıkları herşey bu önyargıdan ötürü bence (evet, ben de genelleme yaptım).

akıllı insan kendi tartar, öğrenir, düşünür. salak insan başkalarının düşünceleriyle yaşamaya çalışır. napcan işte...
  • loveinaflipbook  (29.05.14 10:10:55) 
modern insan tanımlamadan, isimlendirmeden duramıyor maalesef. ama bunun yanında, genellemelere karşı da aşırı bi post moderen düşmanlık var, bu da otosansür baskısı yaparak doğru analiz yapılmasını engelliyor. hülasa, biraz dengesiziz. bu arada dengeli olmak gerektiği fikrini de bir tabu olmaktan çıkarmak lazım. neyse işte, karışık bu işler biraz.


  • nereye bu gidis  (29.05.14 11:20:32 ~ 11:20:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.