[]

Bilgisayarım neden kapanıyor?

Daha önce de sormuştum. Ama bu sefer işler değişti.

sadece candy crush'ta kapanan bilgisayar:(git: 760073)

Geçen hafta Cuma günü, yani 5 gün önce, bilgisayarımın fanı ve termal pastası sıfırlandı, yani değişti. Ama gel gör ki dün akşam yine ağzını kırdığımın kendi kraşını oynarken gene kapandı bilgisayar. Altını elledim, sıcaktı ama elimi yakan bi sıcaklık değil.

Başka neden kapanıyor olabilir ki?

Başka hiçbir uygulamada kapanmıyor. Sadece Candy Crush.

help pls.

 
macun düzgün sürülmemiş olabilir belki. candy crush oynarken şu uygulama ile işlemci sıcaklığını gözleyin kaç dereceye çıkıyor bakın: www.cpuid.com


  • localhost  (28.05.14 21:16:00 ~ 21:17:24) 
hangi sıcaklığa bakmam gerek bilmedim ama en yüksek olan 93 oldu, oyun yüklenmedi zaten kapattım bir de kapanır diye.

kaç derecede kapanır? bir de gerçekten benim hissettiğim çok daha aşırı sıcaklıklar da oldu.

bi bakıp yorumlarsanız sevinirim. i.snag.gy
  • supergirl  (28.05.14 22:51:57) 
bu sıcaklıkların hepsi çok yüksek bilgisayarınız kendisini yanmaktan korumak için kapatıyor. O fanı değiştiren termal macunu süren kimse yalan yanlış işler yapmış anlaşılan.

Şu macunlama işini yeniden doğru düzgün birine yaptırın. Bir de soğutucu plakalar bazı laptoplarda çipin üzerine temas etmek yerine hafif havaya kalkabiliyor. Bunlara dikkat edip doğru düzgün macun değiştirme işlemini yapacak bir yere verin bilgisayarınızı. Eğer yapabilecekseniz kendiniz yapın. En hassas işçiliği kendiniz yaparsınız çünkü.
  • maxhoper  (29.05.14 11:51:07) 
bu arada yazmayı unuttum. Fanın dışarıya hava üflediği yerde headsink adı verilen cdn.instructables.com veya lockergnome.net gibi bakır bloklar mevcuttur. Bu bloklar fanlardan üflenen havanın içerisindeki tozları zamanla üzerlerinde biriktirirler. Bu istenmeyen birşeydir. Bu toz katmanı ikinci fotoğraftaki gibi keçe kıvamını alıp hava çıkışını tıkar. Dolayısıyla laptop bu durumda şı tipik davranışa geçer. Fan aşırı hızlı ve gürültülü çalışır. Bir süre sonra ömrünü doldurup bozulur. O süre içerisinde bilgisayarın kasasının çok ısındığını fark edersiniz. Diğer taraftan bilgisayar yüksek sıcaklıklardan dolayı kendini korumak için kendisini sık sık kapatmaya başlar.

Çözümü tabi ki fanı yerinden söküp o soğutucu bloğun önündeki keçeleşmiş toz katmanını oradan uzaklaştırmaktan geçiyor. Süpürgeyle dışardan çektirmek üflemek vs. bunlar etkili değildir. Fanın sökülüp ikinci fotoğraftaki gibi o toz katmanının olduğu yere ulaşmanız gerekir. Basit bir işlemdi. iki üç vida sökebiliyorsanız bunu yapabilirisiniz.
  • maxhoper  (29.05.14 12:03:37) 
@maxhoper; çok teşekkür ederim

dediğim gibi fan sıfırlandı, pastadan emin değilim ama yün dolmuş fan değiştirildi. hem de ikinci kez. şu anda güzel güzel üflüyor dışarı ama kapanıyor işte. şu anki sıcaklığı 50 derece mesela. bence bu da normal değil.

en iyisi bi daha söyliym şunlara. zaten bilgisayarın ayıplı olduğunu düşünüyorum. "kapalıyken ses çıkarma" sorunu için dc jak getireceklerdi yakın zamanda. garantisi bitiyor 15 güne. olmadı ben kendim yaparım artık.

çok teşekkürler tekrar.

edit: Dell'i aradım. Anakart değişecekmiş. Bu çözer heralde sorunumu :)
  • supergirl  (29.05.14 15:08:27 ~ 16:08:24) 
Anakart değişimini Dell firmasının kendisi yapacaksa şanslısınız sıfır anakart takma ihtimalleri var. eğer sıradan bir bilgisayar tamircisi firma yapacaksa %99 ikinci el anakart takar. Bu da yeni sorunlar ekler.


  • maxhoper  (29.05.14 16:20:19) 
genelde 100 derece civarında bilgisayar kendisini kapatır.

sen oyunu erken kapamana rağmen 93 olmuş. oyunu oynayınca kesin 100'ü geçiyordur o yüzden kapanıyordur.

termal macunu değiştiren kişi kimse becerememiş. o hassas bir şey zaten sürdükten sonra fanı üzerine tek seferde takamazsan, takma sırasında bir kere bile oynarsa arada temassızlık oluşuyor ve böyle oluyor.
  • cthulhu  (29.05.14 21:19:54 ~ 21:21:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.