[]

oyun oynarken yaşanan ısınma-fan sorunu

yaklaşık 2 yıl önce aldığım bir toplama desktopum var. havaların da ısınmasıyla fanı bağırtmadan oyun oynamak imkansız oldu.
watch dogs'a başladım ve optimizasyon sorunu malumunuz. kasa acayip ısınıyor ve fandan çok yüksek ses çıkıyor, öyle ki oyundaki sesi bile boğuyor. dün gece oynarken birdenbire pc kapandı, sanırım aşırı ısınmadan dolayı.
ben de bu iş böyle gitmez dedim. tam kasayı açıp fanları temizlemeye koyulacaktım ki 2 yıldır kasayı hiç açmadığımı fark ettim. sticker'ı duruyor. garantiyi bunun için yakmiyim dedim, yarın servise götürüp fanlara ve ısınma sorununa bir baktırıcam.
lafı uzattım ama sorum şu: şimdi adamlar fanı temizleyip macunladılar falan diyelim, sizce bu yeterli olur mu? yoksa böyle oyunlarda fan gürültüsüyle ısınmayla muhatap olmamak için kasama yeni bir fan veya sıvı soğutucu sistem taktırmam gerekir mi?

sistemim aklımda kaldığı kadarıyla şöyle:
amd fx 8150 8 çekirdekli işlemci
thermaltake kasa
msi anakart
ati hd 7850 ekran kartı
8 gb ram

şimdiden çok teşekkürler üşenmeden okuyanlar için.

 
1) 2 yıl geçtiyse garanti kalmamıştır.
2) sticker çıkınca garanti dışı falan kalmaz o tamamen yalan hele toplamaysa hiç olmaz.

  • nuka cola  (28.05.14 10:44:18) 
2 yılı geçmedi, temmuz 2012'de almışım devam ediyor olması lazım garantinin. kasanın usb portlarında da bir sorun olduğu için zaten götürecektim, hazır götürmüşken fanlara da servis baksın dedim. asıl merakım yeni fan-soğutucu gerekip gerekmeyeceği aslında.


  • sleth  (28.05.14 10:46:17) 
o sistemde sıvı soğutma gibi enthusiast bir çözümü gerektirecek bir parça yok kesinlikle. sorunun çok yüksek ihtimalle bir fan problemidir, hatta belki de kritik bir fan (ekran kartının ya da işlemcinin) durmuştur ve o parça fazla ısındığı için bu problemi yaşıyorsundur (diğer fanların gürültüsü de bunu saklıyodur tabii). yoksa kasanın üstündeki fanlar tabii önemli olsa da bu kadarına sebebiyet vermezler. teknik servis ne yaptığını biliyorsa yapacakları işlemlerden sonra -- bu kritik fanları temizlemek, gerekirse değiştirmek -- sorununun çözülmesi lazım.

daha küçük bir ihtimal ise güç kaynağının artık expire olmaya yakınsaması, ama böyle bir şey olması için de hem bu olayın daha sık gerçekleşmesi hem de güç kaynağının bildiğin çin malı bir şey olması beklenir. bu sistemde öyle bir şey olduğunu düşünmüyorum, ama gene de sonradan şaşırmamak adına akılda bulundurulabilinecek bir düşünce. teknik servis onun fanına da bir bakar muhtemelen.

bu arada nvidia'nın aq, watch dogs'un optimizasyon problemi direk onların suçu bu durumda. şerefsizler. evet.

edit: hangi parçanın ne kadar ısındığını görebilmen adına "hwmonitor" iyi bir program. ayrıca, ekran kartın için manuel bir fan profili yapmanı öneririm. "msi afterburner" kullanıyorum ben ama bir sürü benzer program var. bunlara bak kesinlikle.
  • inscrutable  (28.05.14 10:47:24 ~ 10:49:14) 
hem amd ati işlemci var hem de ısınıyor diyorsun. ısınma problemi devam eder, ama bir nebze olsun rahatlar pc. sana tavsiyem adam gibi bir soğutma sistemi döşe. paran varsa. birde overclock desteği varsa pc canavar olur canavar.


  • cetoxim  (28.05.14 10:48:45) 
@inscrutable: speedfan'le fanlara baktım aslında, 3 fan var(hangisi hangisi bilmiyorum), biri 5000 rpm'i geçiyor, diğerleri 900-1500 arasında takılıyor. normalde 30-35 derece olan sıcaklık oyun sonrası 80'lere dayanıyor.
ben 1600-900 medium-high arası ayarlarda çok rahat oynuyorum oyunu, şu fan olayı olmasa hiç kasma falan yok. ki ekran kartım çok da sorunsuz bi kart değil yani.

  • sleth  (28.05.14 10:50:35) 
eğer gpu sıcaklık 80'lere dayanıyorsa tahminim iki çizgide:
1) ekran kartının fanı yeterince hızlı çalışmıyor. gerçi çılgın bir ses geldiğini söylüyorsun ama belki de işlemciden geliyordur o. hangi fanın 5000 rpm olduğu kritik burada çünkü 900-1500 rpm gayet düşük, siki taşşağında takılan fan hızı : ) çoğu ekran kartının default profili de sessizliğe önem verdiğinden sıcaklık radikal boyutlara çıkmadan o fan hızı pek artmaz. 80 derece kritik sayılıyor mudur o kart için, emin değilim.
2) 5000 rpm olan fan ekran kartının fanı diyelim o zaman ***kesinlikle*** o kadar yüksek sıcaklığa çıkamaması lazım. yani bu durumda fanda bir problem var. ben kendi hd 6950'imi tam kaç RPM'de çalıştırdığımı inan hatırlayamadım şu an ama 5000'den kesinlikle çok daha az (%40 fan speed falan) ve sıcaklıklar 65 dereceyi geçmiyor. ki hd 6950 arguably daha da ısınan bir kart.

gene bir edit: bu arada idle sıcaklıklar 30-40 aralığındaysa o zaman kasanın iç kısmındaki hava dolaşımında bir problem yok (yani kasanın "cephesindeki" fanlarda). bunları eleyebiliriz.
  • inscrutable  (28.05.14 10:56:27 ~ 11:02:35) 
fanlarda normalden farklı bir ses var ise. gürleme vınlama tıkırdama gibi sesler çıkarıyorsa fanları komple çöpe atıp yenileriyle değiştirin hiç uğraşmayın fanı adam edicem diye adam olmaz onlar. mil yatakları bozulduğu anda işleri bitiyor.

Termal macun olarak arctic silver vb. marka kaliteli macunları sadece çok çok çok ince bir katman oluşturacak şekilde iyice temizlemiş olduğınuz tüm yüzeye uygulayın ye soğutucu bloğu dikkatlice oturtun. Soğutucu blok plakaları arasındaki toz kalıntılarını tamamen temizleyin.

Isınmayla ilgili sorunlarınız bu iki aşamada tamamen giderilecektir.
  • maxhoper  (28.05.14 11:53:51) 
Dostum sen amd stok fan kullaniyorsun. Sorun bundan. Bi islemci fani al tak biseycigi kalmaz.


  • dafuq  (28.05.14 12:41:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.