[]

1,5 aylık annesi olmayan kedi sahiplendik. Sorularımız var.

duyurunun hayvansever can dostları merhaba,
1.5 aylık annesi olmayan bir kedi sahipleniyoruz. Daha önceden hiç yavru kedi bakmadık. Ara ara yetişkin kedileri misafir ettik. Ondan çok fazla olmasa da kedi bakımı hakkında bilgimiz var. Bu arada kedi çok büyümeden yanına bir de köpek alacağız. Evde iki de kuş var. Anlıyacağınız ev süper:)
Şimdi gelelim sorulara:
1) Çok küçük olduğu için eğitimini nasıl vermeliyiz? Mesela mutfakta tezgaha atlamasın gibi.
2) Tuvalet olayı için kapalı tuvaletler var az daha büyüyünce onlardan tavsiye eder misiniz?
3) Mama olayını nasıl yapmalıyız?
4) Aklınıza gelen söylemek istediğiniz şeyler var mı?
Soruların hepsini elbette veterinere de soracağım ama sizden de bilgi almak istedim. Teşekkürler.

 
3) Mama olayını nasıl yapmalıyız?
www.hepsiburada.com

  • bira sisesi kapagi  (28.05.14 09:21:42) 
1)Şu an tezgaha çıkabilmek için çok küçük zaten. Sizi direk olarak kullanıp üzerinize tırmanacaktır. Büyüdükten sonra tezgahın üzerine kendi zıplamaya başladıktan sonra gördüğünüz zaman yüksek sesler çıkarın kalın sesle bağırarak eliniz çırpın vs. ve kedinin yanına gidip alıp yüksekten yere bırakın. Ben bu şekilde yaptım, en azından ben evdeyken çıkmıyor, evde değilken ne yapıyor bilemiyorum :)

2) Açık tuvalet kullanıyorum kapalıya geçmeyi düşünmedim hiç. Dolayısıyla bilmiyorum

3)4 aya kadar bira şişesi kapağının önerdiği mamayı kullandım. Sonra normal versiyona geçtim. Haftada 2 gün yaş mama veriyorum

4)Kolay gelsin :)
  • pirenses  (28.05.14 09:31:32) 
Ev hakikaten süpermiş :)

1. Kediler eğitim vermesi zor hayvanlar, yine de küçük yaşta edindikleri alışkanlıkları kolay kolay bırakmıyorlar. Direkt mutfağa girmesini engellemenizi tavsiye ederim, çok fena tüyleri uçuşuyor çünkü. Her tezgaha çıkmaya yeltendiğinde sert bir sesle hayır demek ve onu engellemek bir süre sonra hoş karşılanmadığını anlamasını sağlar.
2. Bence şimdilik şu yuvarlak leğenlere falan alıştırın. Baktınız büyüyünce çok sağa sola kum sıçratıyor o zaman kapalı tuvaleti düşünürsünüz. Daha küçükken geniş alana alıştırmamak lazım, bütün ev kum oluyor sonra.
3. İnternetten büyük paketler halinde almak daha uygun oluyor. Küçük bi aramayla envai çeşit internet mamacısı bulabilirsiniz zaten. Daha çok küçük olduğu için kitten mamalarından almanızı tavsiye ederim ki besin takviyesiyle büyümüş olsun.
4. Yavru kediler özellikle annelerinden erken ayrıldıklarında insanlara karşı pati/tırmık kullanmamayı biraz zor öğreniyolar. Şimdi karnını falan gıdıkladığınızda minik tırmıklarıyla sizi tepmesi tatlı geliyodur eminim ama büyüyünce çok can sıkıcı oluyor. O yüzden çıplak teninizi tırmaladığında tepki verin ki kötü bişi yaptığını anlasın.

Mutluluklar dilerim ^.^
  • the queen of naked kings  (28.05.14 09:38:48) 
1) tezgaha atlayınca elinle tezgaha sertçe vurup kararlı ve sert bir sesle "HAYIR" diyebilirsiniz. bu kararlı ve sert HAYIR ses tonunu unutmayın, yapmasını istemediğiniz şeylerde kullanıyorsunuz bunu. gülümseyerek HAYIR demeyin asla.
Isırmaya başlayınca ki dişleri çıkarken (7-8 aylıktan itibaren) de aynı HAYIR sesini ya da abartırsa ağlamayı (miiv mivv diye) deneyebilirsin. Devam ederse arkanı dönüp küs kısa bir süre, göz temasında bulunma falan. Bunlar hep taktikler.
Bir de sabah erken kalkacak ve sizi de kaldıracak, kuş yakalama vakti olduğu için, dön arkanı yat, sallama. alıştırma kediyi sabah 5te kalkmaya, senin uyuma saatlerini öğrenir o zamanla.
Bir şey kırar dökerse de sakince yerden al ve kediye tepki gösterme, daha sonra kullanıyorlar bu tepkiyi.
Bırak seninle uyusun, yavru kediler üşüyebiliyor. Fakat yüzüne yakın uyumasına pek izin verme. Benim dana boynumda uyumaya alıştı, şimdi yastığımı paylaşıyoruz ve vaz geçmiyor.
2) kuma atıyorsun kediyi (yavaşça) ve patilerini kuma hafif sürtüyorsun, kediler iç güdüsel olarak kendileri öğreniyorlar kum alışkanlığını. Tabi istisnalar mevcut, bazen öğrenemez çok nadir de olsa ya da bazen bir sorun olunca kumu kullanmayabilir. Ama bu durumlar nadirdir, 2 kedi sahibiyim ve sadece bir iki kez böyle bir şeyle karşılaştım, onlar da ekstrem durumlardı.
3) kesinlikle whiskas kullanmamanı öneririm, içinde bağımlılık yapıcı bir şeyler olduğu söyleniyor.
Bir yaşına kadar mümkünse yavru kedi maması kullanacaksın. Kesen için uyarsa Proplan veya Royalcanin öneririm, yavru kedi mamalarını bunların, arkadaşlar da aynılarını önermiş zaten. Büyük kedi mamaları fazla protein içerdiğinden kediye ağır geliyor, alerji de yapabiliyor. En azından 8 ayılık falan olana dek dikkat et mamasına.
1 yaşından sonra bu markaların açık mamaları da var, daha uygun.
4) İç parazit aşılarını lütfen kaçırma :) Diğer aşıları da veteriner zaten karne verecek bi de mesaj atıyor veteriner genelde zamanı gelince.
Ayrıca, kediye seslenirken adıyla seslen ki adını öğrensin. Severken adıyla hitap et, mama verirken başını okşa ve elini koklamasına izin ver. Hatta önce birkaç parça mamayı elinle ver elinin kokusunu da alsın, sonra kabına doldur. Bu, mamayı senin verdiğini öğretme yolu. Sonra da başını sev.
Yavruyken taramak ve tırnaklarını kesmek daha kolay, taranmaya alışması lazım. Yavaşça, ve onu severek bir fırçayla tarayabilirsin kedi tarağın yoksa.
Tırnak kesimi ile ilgili bilgi ararsan youtube'de var, ya da tekrar yardımcı oluruz :)
SEvgiler :))
  • aithra  (28.05.14 10:19:03 ~ 10:26:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.