[]

hatıra'daki r neden hep ters?

hani olur ya "bilmemne hatırası" resimleri, r neden hep ters? kim başlattı yahu bunu? kıl oluyorum ha.
duyuɿu hatıɿası



 
ben ilk defa duyup görüyorum.


  • ozzpwnz  (27.05.14 17:28:35) 
Önceleri yazı komple ters yazılırdı, çekince düz çıkardı. O zamanların teknolojisinden dolayı yani. Şimdi ise o günlerden günümüze espri olarak kaldı, diye düşünüyorum.


  • sevgili sen masada değil yatakta güzelsin  (27.05.14 17:28:49) 
eski günlere bir gönderme.

edit: @ozzpwnz mağara soğuk muydu?
  • himmet dayi  (27.05.14 17:31:45 ~ 17:32:11) 
eski fotoğraf makineleri ters çekiyordu. bu yüzden yazı düz çıksın diye ters yazılıyordu. o günlere dair bir espri olsa gerek. ama neden özellikle r harfi, onu bilmiyorum.

ekleme:

sözlükte açıklamışlar:

fotoğraf arka planındaki "istanbul hatırası" ve diğer tüm "x hatırası" yazılarında bir -r harfinin ters yazılması mefhumu vardır.. bu durum öyle kanıksanmıştır ki, aksi sorgulanmaz. bir film afişinde de, sıradan bir beldenin hatıra fotoğrafçısında da -r illa ki ters yazılır.

peki neden böyledir bu? bir görüş der ki, eski fotoğraf makinalarında harfler fotoğrafa ters şekilde düşermiş. büyük harflerle yazılan "h a t ı r a s ı" kelimesinde de kendi içinde simetrik olmayan tek harf -r olduğu için, bu harf fotoğrafta düz çıkması için ters yazılırmış.

şimdi aynadaki görüntü olarak düşnürsek o halde sadece -r yi çevirmek işimizi görmez, "ambulans" yazıları gibi kelimenin tamamını tersten yani "ı s a r ı t a h" şeklinde yazmak ve r yi ters çevirmek gerekirdi.

hatıra fotoğrafçısı dostlarım;
sanırım gene bir "böyle gelmiş böyle gider"ci zihniyet sonucunda neyi neden yaptığımızı bilmediğimiz bir durumla karşı karşıyayız..
  • sir gawain  (27.05.14 17:33:48 ~ 17:36:08) 
ben de görünce arada meraklanır sonra unuturdum. eski günlere gönderme ise de kimse bence neden yaptığını bilmiyor.


  • theos ek mekhanes  (27.05.14 17:35:28) 
eskiye ait bir oge o.

muhtemelen eski bir sokak fotografcisi fotograf yazmis duvara R yi de ters yazmis (muhtemelen bilmeyerek) o da klasik olmus iste

www.e-sorgu.org


ilk yazan sunun gibi biriymis muhtemelen d3j5vwomefv46c.cloudfront.net
  • exlibris  (27.05.14 17:36:42 ~ 17:41:11) 
fotoğrafta ters çıkarmış falanla alakası yok.

fotoğrafta görüntü ters çıkar, doğru. ama ayna modeli değil, baş aşağı şekilde ters çıkar. bu günümüzde kullanılan dijital makinelerde bile böyledir. görüntü filme veya sensöre ters (baş aşağı) düşer. o yüzden ters çıkmayla alakası yok.

hadi alakası var diyelim. ters çıksa lubnatsi ısarıtah diye (R hariç bütün harfleri de ters olacak şekilde) çıkar, bir tek R harfini düz görürsün, ne yazdığını bile anlamazsın.

nedeni şudur: kibar feyzo filmini bilirsiniz. kemal sunal şehirde görür, köyüne dönünce köy meydanına bir umumi hela yapar. ağa gelirken de helanın duvarına bir şey yazar: "agaya beleş". ama okul falan okumadığı için harfleri eğrik büğrük, kimini ters, kimini büyük, kimini küçük yazar.

işte fotoğraf makinesi edinip hatıra fotoğrafı çeken ilk adam kimse büyük ihtimalle benzer bir nedenden dolayı fona yazdığı yazının R'sini ters yazmış, günümüzde de hala buna gönderme yapılıyor.
  • kibritsuyu  (27.05.14 18:01:01 ~ 18.11.15 11:56:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.