[]

Kirpi

Merhaba,
oturduğum apartmanın arka bahçesinde bir kirpiyle karşılaştım. Yuva yapmış. Bu hayvanı sevebilir miyim? Bir de beslemek istesem ne ile beslerim?



 
kedi mamasiyla besleyebilirsiniz. sevebileceginizden supheliyim.


  • o da olur  (26.05.14 16:18:26 ~ 16:18:35) 
hic bulasmayin hayvana birakin kendi hayatini yasasin sadece etraftaki olumsuz kosullar varsa onlari iyilestirin derim ben.
"yuvasinin etrafinda çöp,yabani ot vesayir.

  • kutsalbok  (26.05.14 16:18:38) 
Yuva yaptıysa gerekli besini bulmuştur zaten ama illa ben beslicem diyorsan

Doğal hayatta beslenmeleri

Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavrularını yer.

İnsanların dayanabildiği tetanus zehiri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer. Ancak engerek zehiri gibi bazı zehirlere karşı da dayanıksızdır.

Esaret altında beslenmeleri

Öncelikle, kirpiler doğal hayattan koparılıp esir edilmemelidir. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece, şirin diye kirpi yavrularına bakmak için eve götürmek, doğal hayata zarar verir. Kirpilerin Türkiye'de koruma altındaki türlerden olduğu unutulmamalıdır.

Erişkin kirpiler kedi mamalarını severek yer. İnek sütü verilmemelidir. Yüksek miktarda laktoz içerdiğinden kirpiler için öldürücüdür, çünkü kirpiler laktozu sindiremez. Bu durum barsaklarda ishale sebebiyet verir, ishale bağlı su kaybı ve beslenme yetersizliğinden ölür. Yetim kalan yavruların beslenmesi gerektiğinde yabani hayvan konusunda tecrübeli veteriner hekimlere danışılmalıdır. Dişleri çıkan yavruya konserve veya ıslatılmış kuru kedi-köpek maması verilebilir.

Vikipediden alıntı
  • 1tam1ayran  (26.05.14 16:18:49) 
Ben evcilleşmesini istemiyorum, belki şehir hayatında yemek bulamıyordur diye düşündüm. Gerçi semirmiş görünüyordu ama dikenleri yüzünden de şişman görünüyor olabilir. Bahçedeki kedileri beslerken ona da biraz mama bırakabilirim diye düşündüm.


  • hulahop  (26.05.14 16:35:56) 
kirpi beslemek türkiye'de yasak. koruma altına alınan yaban hayvanlar listesinde. şikayet eden olursa para cezası alırsın.


  • mula  (26.05.14 16:40:26) 
O zaman ben bu kirpiyi nasıl koruma altına aldırabilirim? Bir şey gelmesin başına arka bahçede.


  • hulahop  (26.05.14 16:44:56) 
git bir ormana bırak bence çevrende varsa. sanmıyorum ki bir yetkiliyi arasan gelirler. ama yine de deneyebilirsin belediyelerin veterinerleri oluyo arayıp sor ama aslında kirpi doğal hayatında biz şehri katlettik.


  • mula  (26.05.14 16:47:49) 
Ormana götürebilirim evet, elimle nasıl tutabilirim kirpiyi?


  • hulahop  (26.05.14 16:49:47) 
dur sorim onu bi. editlicem.

edit: mr fusion doğru söylüyo eti lezzetli diye yiyolar ben de avladığı için bilen erkek arkadşıa sordum dikenler sivri olur elini dikenlerin arasına sokucaksın dedi. demek ki böyle yakalayıp sonra yiyolarmış. caniler:(
  • mula  (26.05.14 16:53:53 ~ 17:26:55) 
ormana falan bırakma doğal ortamı orası. istanbulda parklar da falan çok kaplumbağa ile gelincik ile kirpi ile karşılaştım. ayrıca kirpi eti yeniyor. etrafta bunu bilenler varsa dikkat et kesmesinler hayvanı


  • mr fusion  (26.05.14 17:13:49) 
kirpiler dikenlerini fırlatıyor, bence bulaşma ona :))


  • rock n roll  (26.05.14 17:16:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.