[]

Ayasofya camii mi müze mi?

Hiç gitmedim.
Camii mi yoksa müze mi? Ya da müze olarak kullanılan bi bölümü mevcut mu?
Teşekkürler.


 
müze


  • lesmiserables  (25.05.14 20:53:59) 
Kilise idi sonra camiye cevrildi. En son restorasyonlarla birlikte muze oldu.


  • nwnd  (25.05.14 20:55:25 ~ 20:55:38) 
müze. kiliseymiş. sonra cami yapmışlar. sonra da müze. o yüzden bazı mallar gurur meselesi yapıp cami olmalı diyor.


  • ben smyrna  (25.05.14 20:55:30) 
camii olunca duvarlarını da boyasınlar.

olmaz.
  • sayns  (25.05.14 21:18:23) 
Müze.

Kilise olarak kalmalıydı. İşgalciler tarafından amacı dışında kullanıldı yıllarca.

Bu arada genel bilgi:

"Vatikan devletinin en ünlü mekȃnlarından biri olan Sistina Şapheli, günümüzde Vatikan müzeleri güzergȃhına dahil edilmiştir. Papa seçimlerinin yapıldığı mekȃn olmasıyla tanınır." Öyle herkesin gidip 2 rekat şükür ayini yaptığı bir yer değil. Papa'nın tacının giyildiği, en üst düzey törenlerin yapıldığı, Vatikan'ın en kutsal mekanı, bir müze.
  • g man  (25.05.14 21:37:31) 
@cigerdelen ornek olarak aklima ilk gelen van ah tamar adasindaki ahtamar kilisesi. restorasyon sonrasinda ancak muze olarak acilmasina izin verildi.

Sadece ve sadece kilisenin gununde ayin yapilmasina izin veriliyor onun disinda muze.
  • nwnd  (25.05.14 21:37:46) 
@cigerdelen;

Kiliseler sadece pazar gunu islev gormezler, hafta ici sabah ve aksam ayinleri vardir. Ayni zamanda hafta ici veya cumartesi cenaze kaldirilir. Cumartesi ve pazar gunleri cogunlukla vaftiz ve dugun torenleri olur.

Bayramlarda ozellikle paskalya zamani pazar disinda da ozel ayinler olur.

Ahtamar kilisesi her pazar ibatete acik degik sadece senede 1 gun tek bir pazar o da kilisenin gunu oldugu icin ayin yapilmasina izin veriliyor.
  • nwnd  (25.05.14 21:43:37) 
Bizim sizin onun olayina hic girmeyecegim, transit geciyorum.

Ayasofyada soyle bir durum var, zamaninda kilise olarak yapilmis. Mimarisi ile zaten bir ilk, yapildigi donem kubbe, kubbenin altindaki kesintisiz isik alani vs (iyi anlatmis olmayabilirim turkce mimari terimler konusunda sikintiliyim). Ustune ustluk mosaiklerle donatilmis bir kilise. Camiye cevrildiginde dogal olarak minareler ekleniyor ve mozaiklerin hepsinin ustune siva cekilip kapatiliyor. Islami dekorasyon figurler vs yapiliyor. Ve o sekilde kullaniliyor.

Ama sonucta bir dunya mirasi ve restorasyon sirasinda bu mosaikleri ortaya cikaracak ince calismalar yapildi. Kiliseye mi cevrilsin cami olarak mi kalsin tar4ismalari oldu ve en sonunda muze olarak karar kilindi. Simdi bayram namazi diyorsun da duvarlari butun incilden sahneleri anlatan mosaiklerle kapli, bilmiyorum bir musluman gidip isa havariler betimlemeleri olan bir yerde namaz kilar onu ibadethanesi olarak gorur mu? Sonucta islam inanisina ters bir durum.
  • nwnd  (25.05.14 21:55:20 ~ 21:56:34) 
Islam inanisina nasil ters olmaz? Anadolu gozleri oyulmus freskler ile dolu. Padisah portreleri bile cizilmiyordu kaldi ki peygamber vs cizimleri /freskleri olsun.
Bugun hangi camide insan tasvirir fresk/mosaik var? namazini kilan sadece onune bakiyor savunmasi acikcasi bana bir garip geldi.

Ha restorasyon sirasinda mozaikler ortaya cikarilmazdi cami olarak oldugu gibi muhafaza edilirdi o zaman ayri. Ama su anda ayasofya derler ya tam "2 dinden avare bir vaziyette" kilise desen degil cami desen degil.. en temizi muze olmasi.
  • nwnd  (25.05.14 22:41:06 ~ 22:42:09) 
maalesef müze.

ve ben ölmeden en azından bir bölümünün tekrar işlev kazanmasını ve ibadete açılmasını umuyorum.
  • cilgin korsan ces  (25.05.14 22:45:44) 
cevap verilmiş zaten, müze.

ama mesajları okurken rastladım, bi arkadaş bizim malımız değil mi, cami yapalım demiş dsfh. iyi valla fethedilen (işgal edilen?)topraklardaki bütün büyük ve beğendiğimiz ibadethaneleri cami yapalım gitsin. yoksa bayram namazımızı nerde kılcaz değil mi ?11!

ayrıca bence ayasofya cem evi olmalı. cem ayinimizi de bizim olan ayasofya'da yapamayacaksak yani, değil mi? :(
  • zbamk  (25.05.14 22:51:11) 
Müze olarak geçiyor ama Kilise. Bugün toplumumuzun büyük bir kısmı Ayasofya'nın cami olduğunu, hatta cami olarak inşa edildiğini zannediyor ama kilise tabii. Cami yapılmaya çalışılması terbiyesizlikten başka bir şey değil. İbadete açılacaksa eğer kilise olarak açılması gerekir. Yok açılmayacaksa eğer "Biz her inanca saygılıyız" muhabbeti yapılmamalı.


  • angelus  (25.05.14 22:58:41) 
adamların kilisesini zorla camiye cevirip sonra islamiyet hoşgörü dinidir palavraları sık. nerede hoşgörü, biraz empati yapın zaten müslümanlarda ezikliğe sebeb olan bu muhteşem yapının benzerini(kubbeli mimari) sultan ahmet cami olarak inşa edilmiş.

eğer gerçekten hoşgörü diniyse pazarları kilise cumaları duvar tasvirleri kapatacak bir perdeleme sistemiyle cami geri kalan günler müze olarak kullanıma açılsın.
  • mrthany  (25.05.14 23:01:53) 
büyük kısmı müze bir kısmı ise camii işlevi görüyor. eskiden atların bağlandığı kısmı ibadete açıktır.

ayasoyfanın fethin sembolü olması, vakıf mülkü olması sebebiyle özel bir durumu var. ama o ayrı mevzu. :)
  • kallesnikof  (25.05.14 23:16:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.