[]

bahçe işleri

başlık konularında nasıl kötüyüm hep.

merhabalar, ben istanbul'da çok sevimli bir gecekonduda kalıyorum. ufak da bir bahçesi var. bahçede de ekim dikim yapabileceğim -daha da ufak- bir alan var. yani bir şeyler ekebileceğim toprak alan 60x600 cm falan. üç tane de ağaç var ara ara. aslında oraya bir şeyler ekmem imkansız diye düşünüyordum hep boyutları yüzünden, ama bir ay kadar önce dolapta unutulmuş, üstünden yeni şeyler filizlenmeye başlamış bir patates ektim ve şu an aldı başını gitti, güzeller güzeli oluyor. şimdi, soracaklarım şunlar:

1) bahçede 20 kadar kedi besliyorum, bunlar da genelde kakalarını o toprak alana yapıyorlar ve o alanda çok oynuyorlar. aralarında 6 tane de yavru var, yani hareket had safhada. yan evin de bir toprak alanı var kakalarını çişlerini yapabilecekleri. oraya alışabilirler mi? ben kedilerim bahçeden gitsin istemiyorum, ama bu patatese saldırı girişimlerinin de ardı arkası kesilmiyor.

2) bu işe nereden nasıl başlayayım? yıl boyunca hasat veren (bunun adı hasat vermek mi ondan bile emin değilim, o kadar uzağım bu konulara) bir şeyler ekmek istiyorum. domates, fasulye, soğan, patates, en çok istediklerim ama bunlar birbirine uyar mı bilemiyorum.

3) bu konularda el kitabı niteliğinde okuyabileceğim bir şey tavsiye edebilir misiniz?

gerçekle uzaktan yakından alakası olmayan opşınıl bonus soru: mesela ben uruguay'da hollanda'da falan yaşasam burada başka yeşillikler yetiştirebilir miydim? etrafta evler var ama.

 
o özel yeşillikleri yetiştirmek istiyorsan güzel güneş alan bir yer olmalı. ayrıca acele etmen lazım yoksa çok geç olacak.


  • bira sisesi kapagi  (24.05.14 10:04:47) 
Kediler rahat birakmaz. Uruguay in kedileri fenadir. Yerler hepsini. :)


  • jaaaccckkk  (24.05.14 10:14:10) 
uruguayda yasayip, burada(istanbulda) baska yesillikler yetistirirsen olur, skype falan yapilabilir, olur yani:)

hortumlari unutma, once topragi sur mutlaka, kazma kurekle veya kucuk kazmada olur, agzi genis,sonra tohum bul ziraatcilerden, yerli olursa ne ala ama pek kalmadi, tanidikta falan vardir, uaz boyunca gunus goren yerde ekebilirsin, biber patlican falan, tomato nun topragina gore verimi cok degisir, ama bi dene, cok sulak bir yerse yesillikler zaten kendiliginden alir basini gider, degilse her aksam ustu veya guzes dogmadan sularsin. guzel seyler bunlar tabievler etrafta var genelde, evlere bakma sen.
  • tresrichesheures  (24.05.14 11:01:20) 
daha evvel ekim yapılmamış ise önce toprağı islah etmelisin bir bel ile, kazma ile olmaz. önce güzelce belleyeceksin yabani otları temizleyeceksin daha sonra kazmayla bellediğin yerdeki toprağı incelteceksin daha sonraysa mesela domatesi güneş çok alan yere ekeceksin yeşillikleri duvar diplerine. fideledikten yaklaşık 1 ay sonra diplerini çapalayacaksın ve her hafta 2 kez hortumla bollca sulayacaksın. bu tarz şeyler kolay değildir baştan savma yaparsan ürün alamassın ona göre karar ver. kedi olayına diyeceğim o kediler bahçe için fazla, ekinlerini haşat ederler.


  • bal dok yala  (24.05.14 11:45:45 ~ 11:46:58) 
eklemek isterim işi ciddiye alacaksan, organik gübre temin etmelisin koyun gübresi olur fideleri dikince fide ocaklarına birer avuç gübre koyup çapalaman lazım. bunlar kolay işler değil baştan söylüyüm ona göre karar ver.


  • bal dok yala  (24.05.14 11:49:40) 
çok teşekkürler, yanıtlarınız aydınlatıcı oldu. bu bir hafta hızlandırılmış araştırmama devam edip işe girişeceğim sanırım.


  • lucy in the sky  (24.05.14 13:59:02) 
öncelikle,yapabilirsin, çok da güzel olur.

kedi köpek dışkıları insan için zararlı, yiyeceğin şeyler yetiştireceksen kedi ve köpekleri uzak tutman gerekiyor.
toprak alan şu anda kedi dışkılarıyla dolu bunu nasıl çözeceksin araştırıp belirlemen lazım. güneş çok iyi bir dezenfektan, bu yazı kedisiz ve bitkisiz geçirirsen kışlık bitkilere hazır olmuş olur. yazın da kullanayım diyorsan ne yapılabilir bi araştıralım.

domates, fasulye soğan patates... yıllık bitkiler. her yıl dikiliyor.
şimdilik fide alıp dikersin, sonra, doğal tohum takasları oluyor, onlardan doğal gdo suz tohum edinip onları dikersin.

ağaçlar.net sitesi sana her konuda çok yardımcı olur. bir de domatesle ilgili, birbirine uyumlu kardeş bitkilerle ilgili "meyvelitepe" blog adresini tavsiye ederim.

uzaktayken de yetiştirebileceğin şey ağaç olur. ağaç topraktan suyunu alabilir. diğerlerini sulaman gerekir.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (24.05.14 14:34:46) 
yardımınız için sağolun, ne güzel uzun uzun açıklamışsınız. ancak kedilerden vazgeçemem, bunun hem kedili hem bahçeli bir yolu yok mu?


  • lucy in the sky  (24.05.14 17:19:33) 
kedi konusu zor. sanırım seçim yapman gerekecek. kedilere parazit,tenya için ilaç verebilirsin yine de kedi çişi bitkilere ağır gelir, çimleri sarartıyor öldürüyor kedi çişi. verim alamama olasılığı çok.

büyük zeytinyağı-peynir tenekelerine dikebilirsin. biber, domates soğan olur. patatesten iyi verim alamazsın gibi geliyor ama o da olur yani. araba lastiği büyüklüğü yetiyor alan olarak patatese. hatta patatesleri kemirgenlerden korumak için toprağa lastiği gömüp ortasına patates ekmişti birileri.

şimdi aklıma geldi başka bir öneri de; senin alan 6 metreymiş, 3 metre gibi bolümünü ayır istersen, ağ gibi bişeyle. kediler girmesin. orada eker biçersin, gerisinde çiçek dik kedicikler de orada gezerler.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (24.05.14 18:10:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.