[]

emlak balonu patlayinca ne olacak?

konutlara musteri mi cikmayacak? eger oyle olursa arzdaki fiyat dususu yeniden talep dogurmaz mi?




 
işte biz buna equilibrium (denge fiyatı) diyoruz.


  • [silinmiş]  (22.05.14 09:37:50) 
@douchebag, denge fiyati diyoruz evet ama ben ortada patlayan bir balon goremiyorum, uzun vadede bu durumdan olumsuz etkilenecek bir zumre var mi?


  • yigitovic  (22.05.14 09:49:50) 
o balon patladığı zaman ismimi değiştiririm. patlayacağı falan yok merak etme.


  • fransızkalanadam  (22.05.14 10:14:05) 
Bence emlak balonu biraz abartı olmuş.
Patlayacak gibi gelmiyor bana hiç.

  • benaslindayohum  (22.05.14 10:15:41) 
Türkiye'de 1.250.000 çift evlilik aşamasında bunların 600 bini acil konumda ev arıyorlar...

Yok öyle balon patlama...

Affedersiniz ama yaprak gibi artan bi konut talebi var...
  • pisuvardandumancikartanadam  (22.05.14 10:30:06) 
emlak balonu, amerikan versiyonu şöyle gelişti.

ABD'de, bankalar mortgage ile alınan gayrimenkulün mortgage taksidi çıktıktan sonra kalan mortgage değerini evin satışta edeceği değere yakın tutmak zorundaydı. yani aksiyon halinde şu, adam mortgage taksidini ödemedi diyelim, banka evi satışa çıkardığında elde edeceği tutar kalan mortgage anaparasını karşılamalıydı. sistem bu şekilde yapılmıştı. bunun sebebi, mortgage ile ev alan kişi ben battım ödeyemiyorum diyip, anahtarı verip borçsuz gidebiliyordu. ancak, öyle olmadı. evin mortgage değerleri çok yükseldi ancak ikincil piyasada emlak fiyatları böyle artmıyordu. krize doğru mortgage'ını ödeyemeyen anahtarı bırakıp borcu bankaya bıraktı. bankalar emlak şirketleri olmadığı için anında likide etmek istediler ve bir anda çok fazla ev satışı, kriz olduğu için azalan talep ile birleşti ve emlak değerleri dibe vurdu. mortgage fonunu devlet kurtarmak zorunda kaldı.

türkiye'de, bankalar en fazla %75'ine kadar kredi veriyor yani bir krizde kredi ödenmediğinde emlak değerinin yüzde 25 düşmesi bile bankaya zarar etmeden kurtarma fırsatı verecek.

olası bir krizde emlak piyasasında bundan daha fazla bir düşüş olursa, emlak balonu burada da yaşanabilir.

üstüne, türklerin kültürel farklılıkları ön planda. bankaya olan borcunu ödeyemeyen kişi evini çok zor satar. ya akrabası üstüne alır, ya da krediyi kredi ile kapatır. ev sahibi olmak çok önemli bir duygu türkler için.
  • [silinmiş]  (22.05.14 10:31:32) 
Arz talepten sormussun soruyu, oradan ilerleyelim.

Fiyatin dususu eski talebi dogurmaz mi? Talebi olusturanlara bagli. Evli ciftlerimiz ihtiyactan ev satin alip oturacak mesela. Ya da yatirim icin birikimlerini degerlendirip kiraya verenler olacak.
Algi ne? Ev fiyatlarinin surekli artacak oldugu.
Fiyatlarin dusmesi ile bu alginin kirilmasindan sonra yatirim icin eski talep olur mu? Yatirim icin alanlar ya da evin deger kaybetmeyecegine guvenip guc bela para denklestirenler eskisi kadar talep etmez.
Bu hangi zumreye zarar? Profesyonel yatirimci deger artisi duserse cikar gider. Kira getireleri yerlerde cunku. Makul bir zararla ya da az kar ile kurtulur. Cikip gidemeyecek ev sahibinin para saydigi elindeki evin degeri dusmus olur. Yani en cok orta direk olumsuz etkilenir.
Peki en basta fiyat dusecek mi?
  • f_d  (22.05.14 11:07:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.