[]

TOEFL ibt speaking ve writing tüyo verebilir misiniz

yarın girecegim sınava ,reading listening yaparım ama bu speaking ile writing den nasıl iyi puan alırım,
45 sn de konusacak birsey aklıma gelemezse yada bilmedigim bir soru gelirse ne yapmalayım
aynı şekilde writing için ne yapmalıyım iyi puan almak için tüyolarınızı bekliyorum.
saolun varolun

 
45 snde aklınıza konuşacak bir şey gelmezse(ki gelmemesi pek mümkün.) sallayın efendim.
Zaten konu verilecek size "konuş!!" denip başlanmıyor hemen.
Mesela bana hayatınızda aldığınız en önemli hediye gibi abuk bir konu çıktı.Aklıma hiç bişiy gelmedi lisemin bitiminde annem sanki bana inci bir kolye hediye etmişmişmiş gibi salladım da salladım.
writing için genel yazım şeklini bilmeniz gerek;
önce girişi yapmalı,sonra gelecek 3-4 paragrafta (first/ly,second/ly,third/ly,the last but not the least le başlayan paragraflar olabilir bunlar) olayın farklı noktalarını vermeniz ve en son paragrafta da yukarda yazdığınız o paragrafların ufak bir özetini geçercesine toplamasını yapmanız gerek.

Misal,
konu sizce hayvanları şehirleşen dünyada apartman dairelerinde beslemek doğru mu? olsun.Ki böyle fikrinizi alan şeyler en tricky olanlardır bence.Fikrinizi doğru düzgün iletmek ,readingini yaptığınız şeyi özetleyip toplamaktan daha zor bence.

Giriş:
Son yıllarda şehirleşen dünyada yaya kaldırımları kenarlarında,parklarda,evlerin balkonlarında gördüğümüz evcil hayvan sayısı giderek artıyor.İnsanın yaşayış şeklini değiştirmesiyle,yüzyıllar boyu onun yoldaşı olan hayvanlar da biraz zorunlu da olsa yaşayış biçimleri ve ortamlarını değiştirmek zorunda kaldılar.Bunun ne kadar sağlıklı olduğu tartışılsa da,şehirde yaşayan bir insan olarak insana yarenlik eden hayvanların bu değişikliğe katılmamalarını ve hayvanların olmadığı bir hayatdüşünemem.

Firstly,Şehir hayatında hayvanlar genellikle çok ses çıkarıp insanları rahatsız ettikleri için kabul göremiyorlar.Fakat o hayvanı şehir hayatına katmadan önce yapılacak bir araştırmayla ona verebilecekleriniz ve onun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, uygun ve sessiz bir cins pet alınmasıyla veya sabırlı ve sevgi dolu bir eğitim süreciyle bu halledilebilir.

Secondly,eskiden büyük çiftlik evleri veya köyler varmış ve ev sahiplerinin beslediği hayvanlar gezdirilmeye,vs.ihtiyaç duymaz kendi işlerini kendileri halleder sadece sahipleri tarafından sevilip her gün beslenirmiş.Şehir hayatını düşünürsek,hiç kimse köpeğini,kedisini tek başına sokağa bırakmaya cesaret edemez.Bu ihtiyaçlar için yeni ürünler üretiliyor özel kum vs. gibi ve gezdirmek yağmurda çamaurda,sbahın köründe bazen işkence gibi gelse de sonuçta size o derece sevgi ve yakınlık gösteren bir hayvan için karşılığında yaptığınız çok ufak bir şey.

The last but not the least,şehir insanı gittikçe yalnızlaşıyor ve yabancılaşıyor,araşırmalara konu olduğu üzere bu da insanları depresyona,kişilik bozukluklarına hatta intihara sürükleyebiliyor.Herkesin herkesi tanıdığı,acı tatlı herşeyin beraber paylaşıldığı eski insan ilişkilerindense artık bu insanın aynı katta yaşadığı komşusunu bile tanımaması çok ironik.Bir hayvan,her gün eve geldiğinde sahibine sevgisini verir ve onun yalnızlık hissine yenik düşmesini engelleyerek daha mutlu ve sağlıklı eder vs.

To sum up,şehir yaşamında hayvanların yeri hala tartışmalı olsa da hayvanların olmadığı bir yaşam düşünülemez.Doğru tür ve cins seçimiyle herkes için ideal bir hayvan bulunabilir.Hayvanların bazı temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için insanlara daha ihtiyaç duymaları gibi bir olumsuz yanı olsa da, insanlar için bu büyük bir yük olmamalıdır.Eninde sonunda hayvanın verdiği sevgiye karşı,insanın karşılığı her gün yapılacak kısa bir yürüyüştür,çok görmek yalnıştır.Ayrıca şehirde yaşayan ve hayvan besleyen insanların ruhen daha sağlıklı ve mutlu oldukları,depresyona daha az yakalandıkları bilinen bir durumdur.O yüzden hayvanlar şehir de yaşayan insanların hayatında da vazgeçilmezdir.

evet oturdum üşenmeden örnek kompozisyon yazdım.
İşim gücüm yok evet.Ama umarım faydalı olmuştur nasıl yazılacağını tarif açısından.

kaynak:2 yıl önce ibtye girmiş ben
aldığı puan:99/120

kolay gelsin ve iyi şanslar =)
  • afush  (11.06.09 11:21:36) 
Speaking bildigin gibi 6 bolum. ilk ikisi digerlerinden daha kolay gibi.

1. sinde (independent) kirmizi mi mavi mi tarzi sorular? sec birini durust olmak zorunda degilsin. ama savun. sallasan da destekli olsun.

2. (integrated- persuasive-paired) kirmizi soyledir mavi boyledir. sen olsan hangisini secerdin tarzi sorular. yine sec birini durust olmak zrunda degilsin. ama en iki ornek ver yani formul su: introductin ( 5 second), 1 reason+ 1 explanation+ 1 example,(15 second) sonra bi daha aynisi(15 second), conclusion(5 second)

digerlerinde tutulma ihtimalin az zaten. hakkinda konusacak lecture di memo ydu kaynak veriyor. iyi sanslar.
  • gunlerin kopegi  (11.06.09 11:27:21) 
71 aldım :(
speaking: berbat geçti tıkandım konusamadım aklıma birsey gelmedi= 15
listenin: çok zordu =15
reading : çok zordu ama benim en iyi olduğum alandı zaten= 23
writing:idare eder =18
71 sonucu çok iyi olmamakla birlikte işime yaradı en azından girdigime verdigim paraya degdi.
  • manonflier  (30.06.09 19:38:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.