[]

matematik sembollerinin tarihçeleri; kümeler

ablam çok iyi bir insandır, gerçekten. bir arkadaşının kızının performans ödevine yardım etme konusunda söz vermiş. konu öyle böyle değil, stop. bana aksettirdi, stop. ben de söz vermiş bulundum, çıkmazlardayım, stop.

arkadaşlar bir el atın ara tara bulamadım. genel kültürünü yediklerim, bak bira ısmarlıycam size, söz.




tarihçesi istenen semboller;

Evrensel küme (E)
Benzerlik (»)
AB Doğru parçası [AB]
paraleldir (//)
Boş küme { }
Diktir (^)

bunları kim kullanalım demiş?
örnek;

eşitsizlik işareti: (büyüktür ve küçüktür) ilk olarak thomas harriot (1560-1621) tarafından bugün ?küçüktür(<)? ve büyüktür(>) olarak kullanılan işaretler eşitsizlik işareti olarak kullanılmıştır.bu işaretler bazı bilim adamları tarafından önerilse de hemen kabul edilmemiştir.

 
dostum ingilizcen var mıdır? jeff560.tripod.com

dik açı sembolü ilk olarak Pierre Hérigone (1580-1643) tarafından 1634'de yazılmış Cursus mathematicus, kitabında kullanılmış.

Paralel sembolü ilk olarak William Oughtred (1574-1660) Opuscula Mathematica Hactenus Inedita kitabında kullanılmış.

John Kersey (1616-1677) de yine bu paralel sembolünü kullanmış, Algebra(cebir) adlı 1673'te basılan kitabında. Kersey daha önceleri başkaları tarafından = şeklinde kullanılan paralel sembolünü dikey çizgilere çevirmiş, karışmasın diye.

----
jeff560.tripod.com
Parantezler, [ ] Algebra adlı Rafael Bombelli (1526-1573)'in yazdığı kitapta kullanılmış. Yıl 1550.

{ } Küme parantezi 1593 yılında Francois Vieta'nın Zetetica kitabında.

diğerleri için şuraya bak bakalım. jeff560.tripod.com benden bu kadar.
  • sensible soccer  (20.05.14 16:09:03 ~ 16:18:44) 
hızır gibi yetiştin yemin ediyorum. ben anca boş kümeyi bulmuştum. baya da ilginç bir hikayesi varmış. (:


  • buzkran  (20.05.14 16:47:58) 
rica ederim ne demek sen yeter ki biradan haber ver :D eksik kaldıysa hangileri söyle bakayım yine.


  • sensible soccer  (20.05.14 17:01:03) 
eksik kalan evrensel küme ama onda hata var sanırım. çünkü biz E sembolünü kullanıyoruz ama genel kabul gören U sembolü. buradan çıkarımla bizim evrensel küme = E onların da universal set = U dedikleri sonucuna vardım. bu şekilde asla bu isimlendirmeyi yapan biri yoktur sanırım, genel kullanım yani. (:

bira meselesini en yakın sözlük zirvesinde hallederiz, sen ne zaman müsait olursan. (:
  • buzkran  (20.05.14 17:25:13) 
evet yani E evrensel'den U da Universal'dan geliyor. tarihçelerini bilemiycem orada yazmıyor galiba :(


  • sensible soccer  (20.05.14 17:34:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.