[]

soma'ya yardım

sevgili maden sendikalılar
bütün siyasi görüşlerinizi bir kenara bırakarak şunu cevaplayabilir misiniz?
"özüm tutmadığı için" bu somadaki olayların iç yüzünü öğrenmek istemedim. ama dün bir yerde otururken sessiz televizyonun altından geçen kayan yazılarda şöyle ifadeler vardı;
demet akalın soma'ya kuru bakliyat yardımı yaptı. fenerbahçe spor kulübü soma'daki çocukları 5 sene okutacağını açıkladı. bilmem hangi gazete yardım kampanyası düzenledi, trt banka hesap numaralarını açıkladı... falan fıstık.
şimdi soma'da ne bir deprem oldu ne tsunami ne doğal afet ne bişey. yani sadece "can kaybı" var mal kaybı değil. insanlar mallarını veya maddi kaynaklarını kaybetmedikleri halde neden maddi yardımlar yapılıyor.
EĞER MADDİ İHİTYAÇLARI VARDI İSE, BU OLAY YAŞANMADAN ÖNCEDE VARDI, NEDEN DAHA ÖNCE YAPILMADI?
bu yapılan maddi yardımlar kaç tane insan cenazesini karşılar? bu yardımlar tamamen göstermelik, göz boyamak ve gövde gösterisi değil midir?
teşekkürler

 
O ailelerin maddi kaynağı ölen madencilerdi. Şimdi babasız, eşsiz kaldılar. Eğitimli, kariyerli insanlar değiller, bir çoğu ev hanımı. Çocuklarını büyütmek yetiştirmek için maddi desteğe ihtiyaçları var tabi ki.


  • r_u_h  (20.05.14 15:33:27) 
çocukların 5 sene okutulması iyi bişey. buna da karşı çıkmak büyük eşşeklik olur.

ama tutup kuru bakliyat göndermek saçma. hatta direk para göndermek de saçma. eğtim masraflarını karşılamak, dava açılacaksa avukat masrafını karşılamak, belki ev almak olabilir.

başbakanlık yardım kampanyası başlatmış sanırım, işte bu çok saçma. devlet 300 kişinin ailesine bakamayacak durumda mı ki yardım toplayacak.

insanların maddi kaynaklarını kaybetmedikleri sonucuna nerden vardın onu anlamadım. aileye gelir getiren kişi hayatını kaybetmiş sonuçta. sadece can kaybı var ama bi evde çalışan baba vefat ettiyse maddi olarak zor durumda kalıcaklar tabi ki. yardım edilmeli.

maddi ihtiaç bu olaydan önce de vardı tabi ki. bu işçiler 1500-1800 arası bi para aldıklarını söylediler. bunun daha azı ile geçinen milyonlarca aile var. sonuçta herkesi tek tek tespit edip yardım edemez millet. bu şekilde haberleri olunca yardım edilmesi gayet doğal.

@fortisvita, halk arenası programında konuşan madencilerden biri söylemişti. net 1500, primlerle 1800 oluyo diye. ona dayanarak söyledim ben. belki işe göre falan değişiyodur. bişey diyemiycem ona.
  • elorelia  (20.05.14 15:36:26 ~ 15:58:51) 
madencilerin aileleri, bu facia ile bir anda "yoksul"dan '"aclik"a dustu cunku eve ekmek getiren adam yok. Hayat sigortalari var mi bilmiyorum ama sanmiyorum oldugunu. maddi ihtiyac diyorsak, istanbul'da calisan bir stajyer avukat daha yoksuldur. tabii ki yaptigi is nispeten daha guvenli (gozu donmus palali manyaklar, iskenceci polisler vs gibi tehlikeleri var o isin de) ama sonucta cok daha pahali bir sehirde asagi yukari ayni parayi alarak calisiyorlar.

edit: elorelia 1500-1800 gibi bir rakam vermis, ne kadar dogru bilmiyorum. benim verdigim ornek (stajyer avukat) kesinlikle bundan cok daha az kazanir.
  • fortisvita  (20.05.14 15:39:30 ~ 16:05:05) 
Burs desteği dışındaki destekleri açıkçası gereksiz buluyorum.

Dün bir caminin duvarında son cuma namazında Soma için 40bin Lira para toplandığını okudum. Sadece 1 adet camiden. Bunu Türkiye çapına vurursak müthiş rakamlar ortaya çıkacaktır. Geride kalan işçilerin ve ailelerinin en büyük korkuları borçları. Borçları olmasa bir çoğu başka işe kalkışır ve hatta tazminat davaları açar. Bu toplanan paraların o ailelere gideceğini pek sanmıyorum ne yazık ki. E herkes de tek tek "benim 100 Lira noldu hacı?" diye soramayacağına göre. En azından o paralarla bir vakıf kurulsaydı da Türkiye'de adam gibi iş güvenliği sağlanmasını sağlamak için yatırım yapsaydık.

Onun dışında bakliyatmış, kıyafetmiş, bunlar ne alaka? Dediğiniz gibi bu insanlar evlerinden ve eşyalarından olmadılar. Babalarından oldular! Kuru fasulye mi yani bu insanların ihtiyacı?

Öte taraftan da bankalar "kredi faizi borçlarını sildik." diye şov yapıyor. Kredi sömürüsü yüzünden öldü zaten bu insanlar. "Krediyi geri almıyoruz, komple sıfırladık." desinler de, o zaman inanalım samimiyetlerine.

Dediğim gibi, çocuklara burs, hanımlara veya evin büyük çocuklarına "sağlıklı" iş, kreş ve okul imkanları sunulması gerekiyor. Anlık ve günlük yardımlarla vicdan rahatlatması yapıp, bir sene sonra unutmamızın kimseye bir faydası yok.
  • bazilika  (20.05.14 15:43:27 ~ 15:45:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.