[]

Süpermarkette self kasa

İtalya ve İngiltere'de gördüğüm insanlar bazen, gidiyor kasiyersiz kasaya her bir şeyini kendi okutuyor, ödemesini vs kendi yapıyor, kartla, nakitle vs. Sıra falan beklememek avantaj tabii de, bazen kasiyerler bomboş dururken müşterinin cebelleşmesi garibime gidiyor, self kasanın getirdiği bilmediğimiz bir olayı mı var la yoksa ucuzluk falan? Bir de kimisi koca arabayla kasiyerli sıraya giriyor, aldığı hiç bir şeyi okutmadan, arabadakileri boşaltmadan gene arabayla çıkıyor. Kasiyere kart mı gösteriyor, ödeme mi yapıyor pek ayrıntılı gözleyemedim. Bunların olayı ne?




 
bahsettigin sey migroslarda da var. eger az bir seyler aldıydan kendin okutup odemesini yapıyorsun.


  • all girls dream  (20.05.14 00:21:51) 
kasiyersiz kasa Migrosda var, amaç 5-6 parça ürün için sıra beklememek.


  • kangele  (20.05.14 00:25:13) 
Az once kullandım kendı ısını kendın gormek guzel bısey, ayrıca ıngılterede kucuk mekanlardakk ufak marketlerde o sayıda kasıyer koymanın ımkanı yok self kasalardan bı suru oluyor ve sıra beklemıyon


  • kosun lan mevzu var  (20.05.14 00:25:43) 
@kosun lan mevzu var İngiltere'de international market denen göçmen marketlerine giriyorum, ulan göt kadar markette 10 kişi çalışıyor lan.


  • speedy  (20.05.14 00:33:12) 
dedikleri gibi migros'ta var ama, cevahir şubesi için konuşayım; sadece 6-7 tane self kasa var. random 1-2 tanesi her gittiğimde bozuk. çalışanlar da ara ara o kadar sorun çıkarıyor ve kasanın yazılımı o kadar kullanışsız ki, bir hata veriyor mesela onu aşıp barkod okutmaya devam etmek için kasiyerin gelmesi gerekiyor. gidip yardım istiyosun kasiyerin birinden, o self-kasa görevlisini bulup yönlenediriyor, o geliyor kartını okutuyor alete sonra devam ediyorsun işlem yapmaya. hatanın ne olduğu neden aletin başarısız olduğu falan belirsiz. alet bazen "yanlış ürün koydunuz" falan diyo ürünün gramajını düzgün tartamayıp. elinde poşet bekliyosun falan.

iyi teknoloji, kötü uygulama yani.
  • hjarteblod  (20.05.14 00:33:35) 
ben mersinde kullanıyorum. bi ara çok bozuluyordu. artık bozulmuyor. tabi kullanım srasında hatalar olabiliyor. ama bi personel hemen personel kartını okutup (barkod) düzeltiyor. e o kadar da olur. sonuçta müşteriye güvenmemek gerek. sistem müşteriyegüvenirse olmaz. o durumda personel istemesi mantıklı.
ben alıştım. aslında kasiyerlerle konuşmayı da seviyrum ama bazen çok uzattığım için böyle iyi oluyor konuşmadan çıkıyorum.

  • ben smyrna  (20.05.14 00:44:30) 
arabayla girip okutmadan çıkanlar için aklıma şu geldi: ingilteredeki bazı süpermarketlerde, internetten alışverişi yapıp marketten teslim alabiliyormuşsun. belki ödemesini internette yapıyordur, biri malları hazırlıyordur o da doldurup dışarıdaki arabasına falan götürüyordur? ama sıraya girmesini bilemedim, başka çıkış yok mu yani :) aha teori patladı


  • kül  (20.05.14 00:47:24) 
Ben o kasalarda ne zaman ödeme yapmaya çalışsam ya kasa bozuk oluyor ya da ben beceremiyorum her seferinde göt olup kasiyerli kasaya yöneliyorum. Yönelirken de çaktırmadan kesiyorum self kasayı, benden sonraki de işlemini yapamazsa kasa bozukmuş demek ki deyip seviniyorum; yok eğer işlemi gerçekleştirip giderse utancımdan başımı önüme eğiyorum. Baya riskli bir alışveriş yöntemi benim için.


  • angelus  (20.05.14 00:52:23) 
Ya bu self kasanin mantigi az urun alan musterilerin hizla kullanmasi degil mi? gecen adamin teki 5 poset dolusu alis verisini bundan yapti dumura ugratti beni.
Ha sonra bi de, yine migrostayim, self kasa self kasa olmasina da, gecmis kasiyer okutuyo posete dolduruyo urunleri, e ne anladik bundan?

Bence avantaj olarak; mesela su falan aliyoruz sadece, kisa suruyor bu kasalarla. Bi de mesela, bazi urunler var, almaya cekinilen. Ya da daha dogrusu, boyle kasiyer onu kasadan gecirirken bi bakis atip siritir falan, ya da sana oyle gelir her neyse, otur urunleri sessiz sedasiz almada avantaj saglayabilir bence.
  • mukrime  (20.05.14 00:56:48) 
Self kasa ile normal kasa arasında işlem süresi olarak kayda değer bir fark yok. Hatta çok ürün aldıysan normal kasa biraz daha hızlı diyebilirim. Gel gelelim ufak ama çok önemli bir ayrıntı nedeniyle self kasaların müthiş bir avantajı var: Kapladıkları alan. 1 tane normal kasanın kapladığı alana 2 adet self kasa yerleştirebiliyorsunuz. Bu da aynı anda 2 kat fazla müşterinin işlem yapması, dolayısıyla kuyrukların %50 azalması demek. Self kasaların bulunduğu marketlerde müşterilerin bekleme sürelerinde çok ciddi bir düşüş var o yüzden.


  • don toblerone  (20.05.14 00:58:28) 
"self service checkout"ların bir başka avantajı da çalışan sayısını azaltarak giderleri düşürmek. bunun yanı sıra birçok dezavantajı da var tabi ki gerek müşteri, gerekse işletme açısından. barkodu okuttuğunuz halde hata (unexpected item in the bagging area) vererek durduk yerde hırsız konumuna düşebiliyosunuz. ya da barkodu olmayan bir ürün olduğunda çevrende yardımcı olabilecek bir çalışanı bulmaya çalışmak, gelip yardımcı olmasını beklemek falan fian. yani bu tip kasalar gittikçe yaygınlaşan (türkiye'de Migros'ta falan da var), ancak giderilmesi gereken birçok problemi olan kasalar. ayrıca yapılan bir araştırmaya göre self servis kasalarda alışveriş yapan her 3 kişiden 1'i hırsızlık yapma (barkodu okutmadan ürünü geçirme, ya da ucuz olan ürünün barkoduyla pahalı olanınkini değiştirme gibi) eğilimi gösteriyormuş.

ikinci bahsettiğin olaya gelirsek; psa (personal shopping assistant) diye bir şey var. markete girdiğinde barkod okuyucu alınıp alışveriş arabasına monte ediliyor (ya da halihazırda alışveriş arabalarında yer alıyor), alınan şeylerin barkodları okutulup sepete atılıyor. alışverişi tamamlayıp kasaya gittiğinde bu barkod okuyucuda (psa) ödemen gereken tutar çıkıyor, ödeyip çıkıyosun direkt "aldığın şeyleri çıkarıp tekrar poşetlere yerleştirme" olaylarına girmeden.

yardımcı olabilmişimdir umarım. bunlar benim de birebir gözlemlediğim şeyler değil. proje konumdu "spermarket kasası tasarımı", o yüzden epey bir araştırma yapmıştım bu konu hakkında. ama projeyi yapmadım, kaldım...
  • rakomelo  (20.05.14 00:59:59) 
@angelis sorma hacı, sainsbury'de basiretim bağlandı resmen, o kadar şeyi okuttum, cash sokacak yeri bulamıyorum, fiş alma yeri, kredi kartı yeri, para üstü vs hepsi var kodumun makinesinde para girişi yok. Makine sesli anons geçip duruyor, yok parayı girmediniz, iptal etmek istiyor musunuz bilmemne. Strese girdim mına koyim herkes bana bakıyor vs sanıyorum. Çağırdım sonunda göçmene benzeyen kasiyerlerden birini parayı nereye sokuyoz dedim, geri açılın biraz dedi, makineye çok yaklaştığımdan hemen alttaki cash in yazısnı vs kapatıyormuşum ondan bulamıyormuşum meğer:)

Makinede mesela diyelim aynı üründen 10 tane aldım, tek tek okutmuyoruz değil mi?
  • speedy  (20.05.14 01:07:02 ~ 01:09:58) 
Migros Jet'Lerde var.


  • lehim ve havya ile mikrocip yapan adam  (20.05.14 01:07:31) 
Bu Migros'lardaki jet kasa uygulaması. Ben kullanamıyorum bunları. Eğer çok çılgın bir kuyruk yoksa her kullandığımda birini işinden ediyormuşum hissi geliyor; kendimi suçlu hissediyorum. O kasiyeri ben işten çıkartmışım gibi geliyor. Ama insan sevmeyen bir arkadaşım da kimseyle konuşmak zorunda olmadığı için jet kasa kullanıyor. Kullananları da yargılamıyorum. Bir de diyelim prezervatif, vb. gibi kasiyere göstermek istenmeyen bir şey alındığında o kasalara gitmeye meyledebilir insan.


  • aychovsky  (20.05.14 01:08:25) 
olayı 2-3 parça ürün için sıra beklememek. banka gişesi ve atm ne ise kasiyerli kasa ile jet kasa o.

migros'takiler çok kurallı kaideli yahu. öncesinde ürünleri başa dizicen. okuttuktan sonra illa ki yan taraftaki yere koyucan. orası çünkü ürünü tartıyor. koymazsan alet arızaya geçiyor. koca paket bebek bezini sepetten alıp okutup geri sepete koyayım yok. oraya kule yapacaksın. ya da sütü çocuğa daha ödemesini yapmadan içirdin. kutusunu okutup oraya koyunca yoook olmaz, hatalı ürün koydunuz diyip kilitleniyor alet. kasiyer gelip admin modunda müdahale etmeden de düzelmiyor.
  • kibritsuyu  (20.05.14 01:20:17) 
Kipa'da da var. Sıkıntılı aldığını hemen tartısına koymak zorundasın, karışık kurupasta, poğaça vb. iki üç etiketli şeyleri okutamıyorsun, koyup kaldırınca hırsız muamelesi yapıyor. 3-5 parça şey için sıra beklememek iyi ama.


  • Lim5  (20.05.14 01:26:03) 
@rakomelo barkodu okutmadan sepete atarsam ne olacak peki ? cikista butun urunleri okuttugumdan nasil emin olacaklar ?

bu yuzden ikinci senaryoda rfid kullaniliyor olmasi muhtemel.
  • sterimar  (20.05.14 02:57:52) 
tam anlamıyla emin ol diye söylüyoum, migroslarda var o.

bana da aksine, o varken normal kasaya gitmek çalışana eziyet gibi geliyo. paşa paşa alıyorum poşetliyorum ödüyorum hayde yallah.

çok güzel bişey bence.
  • hayt deli oglan  (20.05.14 03:08:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.