[]

soma'da yapılabilecek bir şey

merhaba. bir arkadaşım soma'da yapılabilecek bir şey olup olmadığını soruyor. ne anlamda diye sordum. cevabı şöyle.

"herhangi bi yardım. aileler hala alanda bildiğim kadarıyla. ne bileyim bir şeyler yapmak istiyorum, kızılay çadırında çay bile yaparım"

ne yapılabilir?

 
Kızılay çadırında çay yapsın


  • mountaincat  (16.05.14 01:26:51) 
arkadaşınızın niteliğine bağlı değişir.

sıradan bir vatandaşın bir işe yarayacağını sanmıyorum.
  • drystedb efficacious  (16.05.14 01:56:45) 
somalı ve şu an somada bulunan bir arkadaşımdan
----------
Arkadaşlar şu konuda da bilgilendirme yapmak istiyorum. Gelme isteklerinizi gerçekten anlıyorum fakat burda yardım edilecek herhangi bir durum yok. Ayrıca şuan burası gerçekten tehlikeli dışarıdan gelen insanlara karşı bir tepki var. Hatta kendini saldırı şeklinde gösterebiliyor. Lütfen bunu gözardı etmeyelim.

bu da orada bir stk bünyesinde 2 gündür bulunan başka bir arkadaşımdan

• Bugün İzmir’e bağlı Kınık ilçesinin Elmadere Köyü’ne gittik. 450 nüfuslu köyde 12 kayıp var. Bu kayıplar birbirinin yakınları, akrabaları. Aynı köydeki işçiler zaten genelde aynı vardiyada çalışıyormuş. Okulun 68 öğrencili ilkokulunun depodan bozma bir kütüphanesi var. Bu kütüphanenin rafları var, kitapları yok. İlkokul çocuklarına uygun okuma kitapları, boyama kitapları, kırtasiye malzemeleri, kıyafet, ayakkabı gönderebilirsiniz. 3 öğretmen var, üçü de oldukça duyarlı. Gelen fazla yardımı çevre köylere yönlendirecekler.
Adres: Elmadere Köyü İlkokulu, Kınık, İzmir

• Psikologsanız, TPD’de ilişkili olduğunuz şubeyle iletişime geçebilirsiniz. Gayet iyi koordinasyon işliyor, sizi en doğru şekilde yönlendireceklerdir. Ayrıca psikolog değilseniz de şu metni okumanızı öneririm: www.psikolog.org.tr

• Buraya gelmek istiyorsanız: Tamamen kişisel fikrimi söylüyorum, bu haftasonu çıkıp gelmeyin. Sadece bugün o kadar çok arkadaşım, arkadaşımın arkadaşı gruplar halinde buraya gelmek istediğini söyledi ki... Şehir şu an yasta. Ağıtlar, dualar yükseliyor, lokma dökülüyor, mezarlar kazılıyor, definler gerçekleşiyor ya da gerçekleşemiyor. Bu nedenle bu haftasonu atlayıp gelme enerjinizi bundan sonraki haftalara, yaz dönemine, kadınların ve çocukların hayata dönme süreçlerine destek olmaya saklamanızı öneririm. Tabii ki yine alanda çalışan STK’larla iletişime geçerek. Bu çalışmalardan haberdar oldukça da paylaşırım. Ancak şu anda böyle bir çalışma yok. Gelmek sadece kendinizi rahatlatmak olacaktır.

• Özellikle çocuklarla bir araya gelmeyi planlıyorsanız bir pedagogla, psikologla konuşmadan hiç gelmeyin derim. Nasıl iletişim kurulacağı çok önemli.

• Erzak, su, ilaç, teknolojik altyapı (baz istasyonu, internet vs.) ihtiyacı yok. Bunlar Kızılay, AFAD ve Türk Telekom tarafından -tabii ki sağlanması gerektiği için- sağlanıyor.

• STK’lardaki arkadaşlarıma önerilerim, özellikle yaz döneminde, okullar kapandığında burada kadınlara ve çocuklara yönelik atölyeler düzenlenebilir, yaz okulları yapılabilir. Tesisler kullanılabilir. Erkekler madende, kadınlar evde. Şehri iyi anlayıp, yerel STKlarla iletişime geçilip, kadın istihdamına yönelik çalışmalar yapılabilir.

• Sondan bir öncesi olarak, unutmamamız lazım. Tahminimce 450’yi geçecek can kaybına neden olan bu basiretsizliği, gerçek rakamları paylaşmayan bu kibri, kendi güvenliğini çok da güzel sağlayan bu siyasetçilerin her gün yeniden yaratmasına izin verdiğimiz ‘sistem’i artık beslememeyi unutmamak lazım. Şiddetin şiddet doğurduğunu, öfkemizi dillendirirken bile bir kez daha düşünmek lazım.

• Bir de umut lazım. Kendi maskesindeki oksijen bittiğinden, hayatını kaybeden yoldaşının maskesine eli uzanırken can vermiş madencinin umudundan
  • freebird5406_2  (16.05.14 01:59:22 ~ 02:02:06) 
daha önce böyle bir olayın içinde bizzat bulunmadıysa ve de ağlayıp zırlama potansiyeli olan biriyse gitmesin. valilik, belediye veya orada bulunduğu bilinen örgütlerden stklardan birileriyle haberleşip "ne yapabilirim" diye sorabilir, ya da bunlardan bağımsız birine ulaşabilirse.


  • dafaiss  (16.05.14 02:31:57) 
somada deprem olmadı. insanların evi barkı yıkılmadı. dükkanları yerlebir olmadı.

oraya mercimek çorbası, kuru gıda yardımı falan yapılması bana müthiş mantıksız ve sahtekarca geliyor.

soma'da yapılabilecek şey ne söyleyeyim mi?
orada ölen insanların haklarına sahip çıkmak, orada ölmelerine sebep olan herkesten tek tek hesap sormak ve bundan sonra madenlerde insanlar ölmesin diye gerekli önlemler alınana dek yılmamak, deste çıkmak.

yapılacak başka hiçbir şey yok çünkü soma'da evler yıkılmadı. insanlar öldü. ve naparsanız yapın öyle bir yarayı saramazsınız.
  • kamera motor  (16.05.14 02:35:14) 
Bikaç arkadaşla gitmeyi istiyoruz da elimizden ne gelir bilemîyoruz sonuçta elimizden ne gleceğini bilmiyoruz yukarda dendiği gibi doğal afet olmadı ki işte yemek götürelim kıyafet götürelim faln. Ben de anlamıyorum neden tırlarca gıda yardımını yapan ünlüler varmış ya.

Of zor bi durum
  • indescribable  (16.05.14 09:21:59) 
ölen insanların çoğu ailede tek çalışan ailesini geçindiren insanlar ve maaşları ne zaman bağlanacak tazminat ne zaman verilecek belli değil. kaldı ki şu an o insanların yemek düşünecek halleri yok. yemek götürenleri o yüzden anlıyorum. ben de bölgedeki arkadaşlardan haber bekliyorum onların yönlendirmesine göre hareket edicem.


  • patiska  (16.05.14 09:41:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.