[]

Soma'ya Gidecek Olan Var mı?

Sözlükte/Duyuru'da böyle bir organizasyon var mı? Ya da gitmeyi düşünen varsa organize olabiliriz. Oradaki arkadaşların dediğine göre pek yaklaştırmıyorlarmış kimseyi, hastaneleri geziyorlarmış.

Bilmiyorum oturup beklemek çok koyuyor. En azından insanların acısını paylaşıp destek olmak lazım.


 
gidip ne yapacaksınız? insanların acısını nasıl paylaşacaksınız? orada defileye çıkan manken gibi sağda solda yürüyüp selfie çekerek mi vicdanınızı rahatlatacaksınız? akrabam yakınını kaybettiğinde bile "seni anlıyorum, neler hissettiğini biliyorum" diyebilecek kadar cüretkar olamıyorum ben, o insanların yakınına gidip nasıl "acı" paylaşacaksınız? oturun evinizde bir iki dua edin, inanın çok daha makbule geçer. şu an sosyal medyada o yere düşen adamı tekmeleyen herifin fotoğraflarını yaymak inanın oraya gidip gereksiz kalabalık yapmaktan daha etkili olacaktır.

şu an orada ihtiyaç olunan son şey faydasız kalabalık. kurtarma çalışmalarına direkt pozitif etkisi olabilecek br şirketiniz var ise belediye ile görüşün. yok ise muhteşem yüzyıl falan izleyin şmdilik, kurtarma çalışmaları bittiğinde psikolojik destek vb. ihtiyaçları istenir zaten. ilgili diplomanız varsa yardımcı olabilirsiniz. bütün kurtarma ekipleri orada, deprem gibi madene ulaşım sorunu yok, fazla sayı ile çözülebilecek hiçbir sorun yok. yoğunluk sadece ama sadece çalışmaları yavaşlatacaktır.
  • Lorik Cana  (15.05.14 11:51:07 ~ 11:55:28) 
öncelikle insanları tanımadan etmeden böyle bir durumda bu şekilde konuşman hiçbir şeye yardımcı olmuyor gelmeyi düşünmüyorsan faydalı olmayacağına inanıyorsan ne ala, sana fikrini sormadım gitmeli miyim gitmemeli miyim diye.

oradaki ihtiyaçları oturduğun yerden "muhteşem yüzyıl" izleyerek, tivit atarak öğrenebileceğini mi zannediyorsun?
  • patiska  (15.05.14 11:58:57) 
lorik, oraya gidip podyumda salınan mankenlerimiz başbakan başta olmak üzere sağlık bakanı, enerji bakanı ve takım elbiseli diğer çok mühim kişiler olmasın sakın? evet bence de şu aşamada gitmek pek mantıklı değil ama yaptığın eleştiri biraz aşırı ve gereksiz olmuş. gidersek eğer sırf gösteri yapan bir cumhurbaşkanından daha etkili olacağımız gerçek ! takım elbisesiyle işçi seyreden enerji bakanı zırıltısından daha etkili olacağımız gerçek.


  • tuborg yesili  (15.05.14 12:04:34) 
işgücüne ihtiyaç yok, madene girip adam kurtaracak cengaverlere itiyaç yok. gıdaya, suya ihtiyaç yok. deprem değil bu, mahsur kalmış yüzlerce kişi. zaten akın akın gerekli gereksiz insan hastanede kalabalık yapıyor.

demek istiyorum ki, şu an destek olmak istiyorsan oraya gitmenin getireceği pozitif bir şey yok elinde sunabileceğin ciddi bir teknoloji vb. yoksa. tam tersi, orada bulunmak şu an için bir fayda sağlamayacak. istersen afet koordinasyon merkezini ara son ihtiyaç var mı diye, ama onlar da az çok bunu söyleyeceklerdir.

şu noktada yapılabilecek en doğru şey kurtarma çalışmalarının sonlanmasını beklemek ve önümüzdeki haftalarda çıkarılacak ihtiyaç listesine göre hareket etmek. bu kadar direkt olmak istemezdim fakat durum maalesef böyle. şunları yazarken "orada olmam bir fayda getirir mi acaba" diye dusundum yine, eğer siz bulabildiyseniz özür diler düzeltirim tüm yazdıklarımı. arama kurtarma ekibiyle konuşun, şu sıralar gelmeseniz iyi olur diyeceklerdir. hastane yetkilileri ile konuşun, aynısını söyleyeceklerdir. aileleri teselli etmek deseniz hiç ama hiç kolay değildir hele böyle olayın alev alev olduğu bir anda, işin uzmanları bile elleri ayakları titreyerek yaklaşırlar olaya.

edit: @tuborg yesili: evet ksesinlikle onlardan bahsediyorum zaten, onlar da biliyorlar ki çoğunun varlığı bir halta yaramıyor orada.
  • Lorik Cana  (15.05.14 12:05:47 ~ 12:13:13) 
@lorik haklı. hep diyorum, böyle durumlarda sosyal medya çoğunlukla işi daha da bok ediyor. vatandaş olarak bizim yapabileceğimiz en önemli şey insanları bilgilendirmek, bir ihtiyaç varsa sosyal medya üzerinden bunları duyurmak, bizden bir şey istenmişse onu yapmak olur.

madene inip adam mı çıkaracaksınız yani hangi sıfatla, neye destek olmak için gidiyorsunuz? ailelerle kucaklaşıp başsağlığına mı gideceksiniz? seferberlik mi var, vatandaşlardan destek mi isteniyor? kan mı lazım, yemek mi lazım, su mu lazım? niye soma'ya gidiyosunuz allah aşkına? ilkyardım biliyor musunuz, biliyorsanız gerekli miymiş? hangi amaçla gideceksiniz, ne yapacaksınız?

kurtarılan kurtarıldı, ölen öldü, gerisi hala aşağıda bekliyor. inip siz mi çıkaracaksınız? biz de bayılmıyoruz burda oturmaya ama bizim soma'ya giderek yapabileceğimiz hiçbir şey yok. bunu söyleyen insanlara çemkirdiğiniz zaman işte çok samimiyetsiz görünüyorsunuz.
  • pescador  (15.05.14 12:13:52 ~ 12:15:09) 
Tamamiyle lorik cana'ya katiliyorum. Biraz sert uslupla cevaplamis ama o da sanirim, uzgun oldugundan.

Su an gercekten ihtiyaclari olmayan sey, faydasiz bir kalabalik. Yoksa ben de, iyi bi niyetle boyle bi dusuncede oldugumuzun/oldugunuzun farkindayim.
  • barbara herhalde barbara manken olan  (15.05.14 12:15:17) 
pescador samimiyetimi kimseye kanıtlamak zorunda değilim çıldırtmayın insanı. faydalı olmayacağını düşünenleri de anlıyorum ben bu sert üsluba tanımadan bilmeden yapılan yorumu saçma ve çözümsüz buldum nasıl ki gitmeyi faydasız saçma bulduysan.

Kendi yeterliliklerimi burada açıklamak durumunda değilim. Daha önce de katıldım, gittim. Sorum basitti gitmeyi düşünen var mı? Yoksa tamam ben de ona göre hareket ederim. Buna katılmayabilirsin, saçma bulabilirsin ama kalkıp bunun üzerinden gerilim yaratmak nedir?
  • patiska  (15.05.14 12:26:03 ~ 12:26:33) 
@patiska, gerilim yaratmıyorum ki? soruyorlar ya duyuruda hani "ne alakası var samimiyetsizlikle" diye onu da araya sıkıştırayım dedim. tabii ki bana bir şey ispatlamak zorunda değilsin. aksine en uyuz olduğum tiplerdir vicdan bekçileri. istersen hiç üzülme, beni ilgilendirmez, senin fikrindir vicdanındır. ama toplanın soma'ya gidiyok olayı anlamsız, onu diyoruz. sen kendi kendine geriliyosun.


  • pescador  (15.05.14 12:29:26) 
Toplanın gidelim demedim gitmeyi düşünen var mı diye sordum, gitmeyi düşünmeyenleri saçma bulanları da suçlamadım. gerilim yaratacak hiçbir şeyle itham etmedim kimseyi.


  • patiska  (15.05.14 12:37:36) 
"daha once de katildim, gittim" yazmışsınız. merak ediyorum, hangi maden kazasına? 1992'deki patlamada sizi başka şehirden devletin çağıracağı kadar özel biri miydiniz? öyle iseniz şu an neden ekşi duyuru'dan fikir istiyorsunuz, biz kimiz ki size akıl verebiliyoruz?

hadi ben gereksiz sert üslup kullandım (ki tekrar tekrar okudum, kimseye ne hakaret etmisim ne bir sey yapmisim, sadece "soma'ya gidelim!" furyasina sinirlenmisim biraz), üstte yorum bildiren iki üç kişi zerre kırıcı olmadan neden bunun faydasız olacağını anlatmış. onların yazdıklarına bile "çıldırıyorsanız", hakikaten orada olmamanız gerekiyor. şu an sadece siz değil, milyonlarca kişi "gitsem bir şey yapabilir miyim?" diye düşünüyor, bazı gazete yazarları gidip maden önünde selfie çekiyor "onlar taksim'de ben soma'dayim!" diye. bu yazarlarin takipçileri de akıp boş kalabalık yapmaktan başka bir şeye yaramayacaklar önümüzdeki günlere. onlardan biri olmamak, ve bulunan yerden yapılabilecek her şeyi yapmak şu an en mantıklısı.

bir ihtiyaç olura önümüzdeki gün ve haftalarda bu açıklanacaktır birinci elden.
  • Lorik Cana  (15.05.14 12:37:43 ~ 12:42:01) 
başbakanın kendisi ayrı, müşaviri ayrı adam döverken soma'ya gitmek hiç de gereksiz değil. orada yere düşen tek bir kişi değil, on kişi olsa zor atardı yusuf kardeş o tekmeyi. kalabalık güçlü hissettirir oradakilere de. örgütlenmenin önemini hala anlamadınız.


  • john lee hooker  (15.05.14 12:38:26) 
@lorik cana ; dediklerine kısmen katılmakla birlikte insanların duygularındaki samimiyeti sorgulama ve anında şıp diye ortaya koyma beceresini nerden aldığını da ben merak ediyorum açıkçası.

gitmeye ihtiyaç olmayabilir bir fiziksel güç olarak. ama cenazelere de insan bir ihtiyaç için değil orada bulunmanın anlamı için gider. senin mantığınla somada aşağı inip madenci çıkarmayan her kişinin bulunması gereksiz öyle mi?
  • dahili meddah  (15.05.14 13:13:52) 
ben de orda kalabalık olunmasının yalnız olmadıklarını hissettireceğine inanıyorum. elimden gelse giderdim. imkanlarım (okul-iş) simdilik buna elvermiyor ama gidebilen varsa tum kalbimle destekliyorum.


  • slalom  (15.05.14 13:25:42) 
biliyorum millet olarak zaten kafayı yemiş durumdayız ama allasen nedir bu her soruya bir ayar verme hastalığı? hiç cevap yazma daha iyi yahu.

insanca bir soru sorulmuş. saçma olduğunu düşünüyorsan da böyle genellemeler yaparak hiç cevap verme.

ayrıca ne demek yiyecek-su ihtiyacı yok? insanlar evlerine bile gidemiyor üzüntüden. hastane önü, mezarlıklar ana-baba günü.
maddi durumu olup da koli koli içeceklerle yiyeceklerle oraya gidecek insanın vatandaşı tekmeleyen danışmadan kat kat yardımı dokunur.

bir mezarlık yerini, cenazeleri ziyaret etse, orada dağıtım yapsa nasıl faydası olmayacağını iddia edebilirsiniz?

şu an zaten türkiye'nin birçok yerinden insan bilinçli olarak orada.

ya mezar kazımında yardım ediyorlar, ya tabutları taşırken yardım ediyorlar, saatlerdir bekleyenlere içecek-yiyecek dağıtıyorlar veya hastanede asılı listelere bakarak, hastaneleri fellik fellik arayarak yakınını hala bulamayan işçi yakınlarına yardımcı oluyorlar.


bu yüzden nolur bi gidin öfkenizi başka yerde kusun. daha fazla sinire, öfkeye hiç gerek yok.
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (15.05.14 13:42:38) 
son kez yazacağım. istediğiniz kadar kalpsiz, diyin, küfredin. bir kişinin dahi gereksiz yere oraya gitmesini önlersem yeter bana.

1. koli koli yiyecek götürürüz, yemek veririz.

hayır veremzsin. ne mezarlık çevresine, ne maden çevresine girmen yasak. bu tür alanlar zaten koordineli bir şekilde yiyecek ve içecek ile besleniyor. ne şehirde ne çevre şehirlerde yiyecek ve içecek sıkıntısı yok. hatta fazlası var, aileler yemek vermeye gelenlere protesto ile cevap veriyor. hastaneye istanbuldan elinde yiyecek kolisi ile mi gideceksin? işin yoksa, çevresine bile yaklaşmana izin verilmeyecek. hastanedeki kimsenin yiyeceğe ihtiyacı yok, hastanede kapasite sorunu yok, tam tersi, kalbi atan biri gelsin diye bekliyorlar yüzlerce kişi.

2. mezarlıkta oluruz, çoğunluk iyidir.

zaten binlerce kişi var mezarlık ve çevresinde, jandarma şehir girişinde gereksiz kalabalık olmasın diye gelenleri geri döndürüyor. orada +1 olman ne çevredekilere zerre katkısı olacak, ne işleyişe yardımcı olabileceksin. sadece bir kaç kişinin baygınlık geçirmesini sağlayabilirsin.

3. protesto iyidir, topluluk iyidir.

bırak kurtarma çalışmaları bitsin, bırak definler yapılsın, ondan sonra git protesto et. hem unutturmamış olur, hem asıl insanlara ihtiyaçları olduklarında destek olmuş olursun.


---peki ne yapabilirim?---

1. işçilerin açacakları davalara yardımcı olabilirsin. takip edebilrsin. gelişmeleri, desteklediğin parti takip ediyor mu, etmiyor mu bunu denetleyebilirsin.

2. şu an mezarlıklar çevresinde binlerce kişi var, buna +1 olmaktansa, insanlar sevdiklerini defnettikten sonra gidip en basidinden bir çiçek bırakabilirsin. olaydan bir iki ay sonra gider, aileleri ziyaret eder, bir isteğiniz var mı diye sorabilirsin. bak siyasisi, halkı, gazetecisi hepsi olay günü akın eder gövde gösterisi yapar ve kattıkları tek artı, insanları, acılı insanları bunlatmak olur. bir ay sonra mezarlığa gidersin rüzgar ufak ufak her şeyi uçurmuş olur. o yüzden iyi bir şey yapmak istiyorsan, bir ay sonra git bir kaç çiçek bırak ki ailesi, sevdikleri gittiğinde unutulmadıklarını anlasın.

3. bulunduğun şehirlerde, kurtarma çalışmalarını etkilemeyeceğinden protestolara katılabilirsin.

---"ha ben illa gidicem, bir koli cips aldım vericem insanlara"---

diyorsan,

1. afet koordinasyon merkezini arayıp nerede, ne ihtiyaç var onu sorabilirsin (cevap, teşekkür olacak ve şu aralar gelmemeniz gerektiği söylenecek).

2. hastaneyi arayıp bir ihtiyaç olup olmadığı sorulacak. cevap, "yok, teşekkürler" olacak. çünkü hem hastane etrafındakilere yardımcı olacak kadar yiyecek içecek stoğu var, hem de hastanede kapasite sorunu yaşanmıyor. tam tersi, insanlar kalbi atan biri gelsin diye bekliyorlar.

umarım okuyup da gitmeyi düşünenleri biraz olsun yönlendirebilecek bir yazı olmuştur. bak şu an değil ama bir iki hafta içerisinde gerçekten bir şey yapabilirsin.

***son olarak şunları eklemek isterim:***

afet bölgesinde en önemli unsur, kurtarma ekibinin, hastane koorıdinasyonunun kusursuz bir şekilde işlemesidir. bu nedenle, otobüsler ile şu an girmenin mümkün olmadığı şehre özel araçlarla yapılacak gereksiz kalabalık sonucu farkında olmadan ölüme bile sebebiyet verebilirsiniz. türkiye, yollar ve altyapı konusunda son derece sıkıntılı bir ülkedir. karşıdan karşıya geçen ekstra bir insan bile çok ciddi bir aksamaya yol açabilir.

o nedenle afet bölgelerine müdahele edilirken, ne bir ekstra ses, ne işleyişi aksatabilecek ekstra bir insanın faydası yoktur. şehre iki araçla giden 10 kişilik bir ekip bile hele hele türkiye gibi ülkelerde kurtarma çalışmalarına istemeden negatif etkide bulunması son derece olasıdır.

birinin ölümüne sebebiyet verebilir ve bunun farkına bile varmayabilirsiniz ömrünüz boyunca.

bu nedendir ki bütün kurtarma operasyonlarında her şey saniyesi saniyesine planlanır. bir dakikayı bile yuvarlayamazsınız.

bir başka şehrin hastanesinden yapılacak tıbbi malzeme akışını şehrin girişinde yaratacağınız gereksiz kalabalık ile yavaşlatabilirsiniz, 8 şeritli yollarımız yok bizim. 8 şeritli girişi olan, gelişmiş ülke şehirlerin dahi afet durumunda dışarıdan gelecek gereksiz müdaheleyi tamamen yasaklamalarının sebebi bu. ihtiyaç varsa duyurulur, ama yok ise +1 hakikaten -1'e dönüşüverir.

o yüzden diyorum, nolur...nolur gitme planlarınızı erteleyin.
  • Lorik Cana  (15.05.14 14:30:28 ~ 15:23:12) 
İlla gidip kurtarma çalışmalarına mı katılmak lazım yahu. Orda şu an büyük bir acı var, bir sürü çocuk babasız kaldı, en azından gidip ailelere destek olunabilir, çocuklarla ilgilenilebilir. Annemler İzmirden 3-5 kişi gittiler, her ev cenaze evi neredeyse hiç tanımadıkları insanlara baş sağlığına gidip, en azından destek oluyorlar, evlerde bir ihtiyaç olursa karşılamaya çalışıyorlar. bu durumun nesi kötü veya samimimiyetsiz? İlla her şeyi maddi veya teknik destek olarak düşünmeyin, manevi destekte çok önemli. Kimi insan acısını kendi içinde yaşar, kimi ise destek alarak kendini bir nebze olsun daha iyi hisseder.


  • Lola90  (15.05.14 14:38:01) 
lorik cana en gzelini yazmış ve adam haklı.

gidip fazladan kalabalık yapmak yerine maddi olarak ayırabildiğiniz bir miktarı koyun bir köşeye sonra ölenlerin ailesi için bir fon vb açılırsa oraya yatırırsınız.
  • efrasiyab87  (15.05.14 16:24:53) 
Olay kalp vicdan vs. değil Lorik Cana hala anlayamadın. Keşke son yazdıklarını ilk yazmış olsaydın. Kendi adıma konuşayım karşı çıktığım şey fikirlerin değil onları ifade şeklin. Çocuk değilim, bilinçsiz hiç değilim. Yıllardır Nesar'da gönüllü olmuş, eğitim almış, yurt dışında da afetlerde destek gruplarında yer almış birisi olarak dışarıdan kuru kalabalık yapmanın, yardımcı olmaya çalışırken bilgi kirliliği yaratıp işlerin aksamasını sağlayanların varlığının farkındayım. Buradaki amaç gidip madendeki işçileri çıkarmak gibi fiziksel bir destek değil, zaten aileler bile bölgeye yaklaştırılmıyor. Asıl amaç bölgenin dışına gönderilmiş ailelerin ilk etaptaki ihtiyaçlarına katkıda bulunmaktır hem manevi hem maddi. şu an çıkarıldığı bilinen ancak hastanelerde kaydı olmayan cesetlerin arasında bulunamamış 10'larca insan var ve aileleri herhangi bir haber alabilmek için sabahlıyorlar. Bu insanların yasal haklarına sahip çıkacak, onları sakinleştirecek, gerektiğinde çevik kuvvetin itelemesine karşı direnecek, lojistik sağlayacak destek olacak insanlara ihtiyaç olmadığına kimse inandıramaz.

odtü'den bir grupla yola çıkma kararı aldık. 5 tl'lik sms atmaktan çok daha fazlası gerekiyor şu an o insanlara. katılmayabilirsiniz, gereksiz bulabilirsiniz kimsenin görüşünü düşüncesini değiştirme niyetinde ya da endişesinde değilim ama bir tek kendiniz bilinçliymiş gibi/çocuk azarlar gibi konuşmanın ne Soma'ya ne de bu duyuruya bir faydası oluyor.
  • patiska  (15.05.14 16:47:12 ~ 17:12:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.