[]

divan şiirindeki 2 beyitten oluşan kıt'alar dörtlük gibi mi yazılır?

yani iki beyitin arasına bir satır boşluk konur mu? yani aşağıdakilerden hangisi doğru? divan şairleri orijinalde nasıl yazmışlardır, elinde bir kanıt olan var mı?

A)
Tâhir Efendi bana kelb demiş
İltifâtı bu sözde zâhirdir
Mâlikî benim mezhebim zîrâ
İ'tîkâdımca kelb tâhirdir

B)
Tâhir Efendi bana kelb demiş
İltifâtı bu sözde zâhirdir

Mâlikî benim mezhebim zîrâ
İ'tîkâdımca kelb tâhirdir

 
B olmalı. Beyit iki dizeden olusur. Yani lisede kitaplarda gosterilen beyitler o sekildeydi.


  • 1a2b3c4d  (13.05.14 22:01:47 ~ 22:02:53) 
B, adinin kita olduguna aldanmamak lazim, beyit iki misra olur.


  • Idonthaveausername  (13.05.14 22:02:07 ~ 22:04:11) 
ikili beyitler evet ayrı yazılır da, buradaki örnekte beyit var diyebilir miyiz? bu kadarcık bir dörtlük değil miydi bu? yani divan şiirindeki bütün örnekler beyitlerden oluşmuyor, dörtlü gidenler de var diye hatırlıyorum ama bunları okuyalı 10 küsur sene oldu, tam emin değilim.


  • kül  (13.05.14 22:12:01 ~ 22:13:22) 
Eger bu bir kita ornegiyse beyitle yazilir.

Bu bir dortlukse, tek bir dortlukse yalnizca rubai olabilir bildigim kadariyla.
  • Idonthaveausername  (13.05.14 22:14:02) 
şiirler genellikle beyitler halinde yazılır ki beyit de zaten kapı demektir. eski tip iki taraflı kapılar düşünüldüğü takdirde bağlantı kurulacaktır. ancak dörtlükler vasıtasıyla kurulan şiirler de vardır. gazel, mesnevi ve kasideler beyitler halinde yazılır. mesela fuzuli divanının herhangi bir sayfasını açtığımızda

------------/----------- şeklinde beyitlerle yazılmış şiirler olduğunu görebiliriz.

divan:www.unitedamericanmuslim.org
  • ziya özdevrimsel  (13.05.14 22:27:38) 
genelde beyitler halinde yazılmış ama dörtlükler de var ve yukardaki A olmalı diye biliyorum ben. ayrıca hüsn-ü aşk kitabı var elimde aldım onu bi kurcaladım onda da dörtlükler var bazı yerlerde. orjinal hali midir bilmem de resmini çekip yollarım istersen.


  • bir garip seyyah  (13.05.14 22:45:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.