[]

bir sey satin alirken cok sucluluk duymaya basladim

Cok az alisveris yapiyorum.Buna ragmen hayvan gibi para gidiyor arkadas. Harcamalari goreyim diye her seyi kredi kartiyla almaya basladim, cok anormal ekstreler goruyorum ufak ufak seyler birikiyor gol oluyor. Tuvalet kagidi, havlu kagit falan ne kadar pahali bir seymis lan. Ogrenciyim yurtdisinda, aileden geliyor para. Calismaya basliyorum yakinda ama yetmeyecek o muhtemelen. Para isteyemiyorum artik.

Mesela 1 pantolonum var. Cok buyuk gelmeye basladi kemerle sikiyorum boner im varmis gibi gorunuyor katlanip. Iki ayakkabim var biri bot biri spor. Parcalanana kadar yeni ayakkabi pantolon almiyorum.

Telefonum bozuldu gecen, dedim gideyim ikinci el kapakli bir sey alayim kurtulayim su tuketim cilginligindan. Bu sefer whatsapp falan olmayacak aileyle iletisim kuramayacagim diye gittim yine android aldim, en ucuzunu aldim ama yine de kotu hissettim.

Otobuse para gitmesin diye hava guzelken yuruyorum saatlerce gidecegim yere.

Minimalist yasamla ilgili bloglar falan okuyorum adamlar nasil yapiyor aklim almiyor.Ihtiyacimiz olmayan o kadar cok sey aliyoruz ki cok acayip ya.
Tshirt ic camasiri falan disinda kiyafet alisverisini ikinci el yapacagim sanirim bundan sonra.

Uzun oldu pardon, buraya kadar okuyanlara cok tesekkur ediyorum. Tavsiyelerinizi alabilirim. Ne yapayim ben? Her gun kenara bir iki bir sey mi atsam napsam?

 
elindeki imkanları değerlendir. mesela pantolon bol geliyorsa terziye ver, inan yeni bir pantolonun 10'da biri fiyatına yeni bir pantolonun olacak.
telefon konusunda bir şey diyemem, zaruri ihtiyaç sonuçta, bozulan ve kaybolan şeyler için çok üzülürüm ama üzülmek de anlamsız, yapabileceğimiz hiçbir şey yok sonuçta.
ikinci el candır ama her konuda değil, giyim konusunda hiç değil. senden önce o elbiseyle neler yapılabileceği düşün, alışveriş yapmak üzüntü değil mutluluk verir o zaman. biraz maddi açıdan sıkıntılı olduğun için alışveriş suçluluk duygusu oluşturuyor, maddiyatı çok düşünme, paradır bu gelir gider de. 3 gün harcarsın 2 gün tok gezersin ama kafan rahat olur en azından.
  • trajikomix  (13.05.14 00:40:17) 
İkinci el kıyafet candır. Vintage shoplara bakmanı öneririm. Alabileceğinin en ucuzunu alman dışında yappacak pek bir şey yok maalesef. Tabi şu ana kadar belli bir standartta yaşadıysan hayatını. Para kimseye yetmiyor. Sana pahalıya patlayan alışkanlıklarından arınmayı dene yavaş yavaş. Tuvalet kağıdı alabilecek kadar para kazanırsın bence.


  • turuncu ornitorenk  (13.05.14 00:41:07) 
yemeği dışardan yiyosan evde yapmaya çalışsan imkanın varsa?


  • rabban  (13.05.14 00:49:57) 
@trajikomix normalde 2. el kiyafet alacak biri degilimdir ben de oyle dusunuyorum ama burada cok guzel thrift shoplar varmis ceket mont vs almak icin ideal. mont alirken bunla neler yapmislardir diye dusunmem heralde.

@tshirt ic camasiri disinda evet olabilir. Aslinda dusununce pantolon da alinmaz ya ic camasiri giymeyen insanlar var.

@rabban disardan cok cok nadir yiyorum. disardan yesem boyle bir duyuru yazmazdim zaten yav, evde yiyip 3te 1e indirirdim masraflari disarisi cok pahali :)
  • babamasoliimbananickaldirsin  (13.05.14 00:59:51) 
kemer sıkmanın da aşırısına kaçma sürekli. misal saatlerce yürünecek mesafeyi 2-3 liraya alabiliyorsan o parayı vermelisin. telefon alman, ayakkabı alman gerekiyorsa almalısın. bunlar doğal giderler, bu kadar kafaya takmana gerek yok. bu kadar kendinden keserek harcayacağın enerjiyi, optimal bir tutumlulukla lehine çevirebilirsin. bazı şeylerden kısmanın maddi getirisi götürüsünden az olabilir. otobüs buna güzel bir örnek, gezintiye çıkmadıysan, spor yapmıyorsan 3 saat yürüyeceğine 3 lira verirsin, o 3 saatini kendin için daha iyi şeyler yaparak geçirirsin. 1 saat yürüyerek 1 lira tasarruf etmek, çok çok zor bir durumda değilsen gereksiz. optimizasyon şart!


  • camino real  (13.05.14 01:08:58) 
bisiklet bul bi yerlerden.


  • brkylmz  (13.05.14 01:39:42) 
camino real+1
oyle bir telefon lazimmis sana. onu niye dert ediyorsun? ihtiyacin olan seyler icin sucluluk duyma. diger konularda da fazla abartma. zevklerini de arada beslemen gerekir. para harcamayayim diye mutlulugundan odun verme sonunda. sen kafali adamsin benim buradan gordugum kadariyla ayarini kacirmazsin zaten ama ben yine de uyarayim dedim.

  • John Finn  (13.05.14 02:11:43) 
@camino real haklisiniz sanirim. gobekten kurtulmam lazim ondan yuruyorum biraz da :)

sagol @johnny abi, arada simartiyorum kendimi zaten guzel yiyecekle vs. ama bazen yuklu alisveris yapmak gerekiyor, para aileden geldigi icin kotu hissediyorum iste. para kazanmanin ne kadar zor oldugunu, bazi seylere ne kadar sacma paralar verildigini gordukce bu his gucleniyor.

@brkylmz onu dusundum ama yasadigim sehir hic uygun degil bisiklete.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (13.05.14 02:25:37) 
"bana lükslerimi verin ihtiyaçlarım olmadan da yaşarım"
oscar wilde

  • brkylmz  (13.05.14 02:26:13) 
@brkylmz bu sozu hic duymamistim nedense, geceye damgasini vurdu. bunun ustune bir eddie vedder - society patlatayim en iyisi.

ben garip bi adamim yav. mesela eski arabalara bayilirim. klasik araba demiyorum eski diyorum, kullanilmis. mesela babamin orta sinif icin luks denilebilecek bir arabasi var. Onla gezebilecekken aile dostumuzun 200bin km yapmis, manuel vitesli, benle yasit veya benden yasli, ici sigara ve eski kokan, koltuklarinda sigara izleri olan temprasiyla gezdigim cok olmustur :)

Istedigim hobileri yapabileceksem guzel bir evde yasayip luks bir araba surmek yerine konteynirda yasayip 20 senelik kulustur kullanirim daha iyi. Ama iste kendi parami kazanmadan hobilere vs para harcayamiyorum.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (13.05.14 02:37:04 ~ 02:38:58) 
Ben bi çift tanıyom. Evlerine ayda, sağlam 30 bin dolar net para giriyodur. Herif Salvation Army'den 1-2 dolarlık gömlekler alıp giyiyo. ''Senin olayın ne hacı ağbiy?'' didim gendine, ''Yeni ürünler imal edilmesi ve o ürünlerin mağazalara taşınması için gerekecek enerjinin tasarruf edilmesini sağlıyor ve çevre kirliliğine olacak katkısını önlüyorum'' dedi.

Texas'da bi üniversite hocası herşeyini satıp savıp bi konteynıra taşındı. Bir insanın 3 pantalondan fazlasına ihtiyacı olmadığını söylüyor. Başka bi guru, karısınnan beraber, evinin duvarlarını 1 metre kalınlığında strafornan kaplayıp, ısıtma ve soğutma faturasında %90 tasarruf sağladı. Tabii çevre kirliliği mevzuu da var gene.

(bkz: para biriktirmek/@compadrito)'yu okumuşundur ama bu konuda düşünmeye, bulmaya devam et.

yürümeyi sakın bırakma!

yürü ve cacık ye! iç demiyom bak, ye diyom. hayâtın özü bu! yürü ve cacık ye!
  • compadrito  (13.05.14 03:00:33 ~ 03:01:07) 
@compadrito abi!

defalarca okudum merak etme :)

ahaha yav plain greek yogurt cok pahali burada. minicik pakette satiyorlar 4 dolar oyle is mi olur accik accik yiyebiliyom cacigi.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (13.05.14 03:05:33) 
bak simdi aklima geldi babama yogurt fiyatlarindan bahsedince kendin yapsana didiydi. oyle mi yapsam. annem yapiyordu da cok kotu oluyordu tadi du bi arastirayim aslinda en iyisi o. bak iyi hatirladim.

o degil de bu aksanli yazma olayini bana cok kotu bulastirdin compadrito agbi.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (13.05.14 03:11:39) 
yoğurdunu gendin mayala, cacığını gendin imâl et! cacığı yiyinci, şiven daha da yelleşecek yerine.
gâvur ellerinin gahılleri başka tüllü çekilmez yiğenim!

  • compadrito  (13.05.14 03:39:29) 
yav sen boyle dusunuyorsan zaten asiriya kacmazsin. hem kendini onlarin yerine koy. para mi daha onemli olurdu, cocugunun mutlulugu mu? onlarin aklinda boyle bir dusunce olmaz da senin aklinda odesmek gibi bir dusunce varsa zaten senin mutlulugunla denklesiyor onlarin harcamalari. sikma canini o konuda. gerci sikma demekle olmuyor ama iste sikma.


  • John Finn  (13.05.14 03:44:40) 
ahahah :)

@johhny agbi zaten annem buralari okusa kahrolur kadin, bir suru para ve 5 tane pantolon yollar. evropali anamiz yok ki turk annesi iste parayi vs dusunmez neye ihtiyacin varsa al gitsin der. bir suredir maddi acidan sikinti oldugunu biliyorum ama ben. yas arttikca aileye bagimli olmak, daha dogrusu yuk olmak cok koyuyor. aynen odesmek var aklimda, millet para kazanmaya baslayinca alacagi evi arabayi tatilleri evlenmeyi falan dusunur ben anama araba begeniyorum. oturup hesaplayinca belki 1 milyon lira masrafim olmustur 10 araba alsam yine odeyemem gerci yaptiklari seyler icin.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (13.05.14 03:53:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.