[]

öss/ygs sizce neyi ölçüyor?

Merhaba arkadaslar,

Universiteye giris sinavi sizce neyi olcuyor? Eskinin OSS sinavi, su an YGS'ye donustu, bir de OYS vardi (baska ismi var mi emin degilim varsa soruya o da dahil)...

Bu sinavlar sizce genel olarak neyi olcuyor ya da olcmuyor/olcemiyor? Her sinavi ayri da dusunebilirsiniz (misal OYS sunu olcuyordu ama YGS ve OSS olcmuyor gibi) ya da genel olarak da bir cevap verebilirsiniz.

Simdiden tesekkurler,

 
Su an oss cocugu olarak cevapliyorum ki bana gore ezber yetenegini olcuyor. Ezberleyyince catir catir yapiyosun her seyi.


  • duzsac  (12.05.14 19:46:52) 
ineklemeyi.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (12.05.14 19:52:35) 
@proletarier aller lander vereinigt euch

peki Ahmet ve Mehmet gunde esit surelerde calisiyorsa ve esit miktarlarda soru cozuyorsa sence sinavdan alacaklari sonuc benzer mi olacak? Yoksa Ahmet veya Mehmet de hali hazirda bulunan bir yetenege bagli olarak sinav sonuclari cok farkli olabilir mi?
  • icince bokunu cikaran arap  (12.05.14 20:00:16) 
(bkz: ne ka ekmek o ka kofte)

Ayrica palve'ye yazdigin cevab bircok parametreye bagli, kapasiten, calistigindan anladigin vb.

Palve +879
  • Idonthaveausername  (12.05.14 20:03:09 ~ 20:06:32) 
farklı olacak tabii ki. ama bir insan ne kadar salak da olsa ineklerse kazanır bu sınavı ya da ne kadar zeki olsa da ineklemese bile çok çalışmazsa kazanamaz.

kazanmaktan kastımı anladın işte.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (12.05.14 20:03:59) 
@Idonthaveausername

"kapasite" kelimesini acabilir misin?
  • icince bokunu cikaran arap  (12.05.14 20:06:41) 
memleketin en iyi lisesinin öğrencileriydik. bizim en iyilerimiz en yüksek puanları alıp en iyi üniversitelerin en iyi bölümlerini kazandılar. şu an da güzel konumlardalar. sınav at yarışıdır tamam kabul ama sınavda bi bok yapamayıp aslında ineklesem yapardımcılık da teselliden başka bişey değil.


  • optum kib bye  (12.05.14 20:17:49) 
Ornekle aciklayayim. Benim bu yil ikinci yilim. Gecen yil dershanede bir kiz vardi. 4 dersten ozel ders + dershane + etut ve evde surekli ders calisma seklindeydi hayati. Ya birinci ya ikinvi gruptaydi. Ben dorduncu gruptaydim ve onun kadar cok calismiyordum. Sinav sonucunda 90-100 bin falan ondeydim ondan.

Ki sinavda bir terslik de yasamamis, yapamadigi icin yapamamis.

Demem o ki bazen ne kadar calissan da kapasiten yoksa yapamiyorsun. Ki o kiz derslerde de ne kadar calissa da hic karsiligini alamiyordu. Oyle yani kapasite meselesi derler ya. (bkz: kapasite)
  • Idonthaveausername  (12.05.14 20:18:02) 
ygs zeka%60 + çalışma%40 lys %10 zeka + %90 çalışma
çalışma da körü körüne inekleyip ezberleme değil, bilgiyi kullanma. o kısım da cidden zekana kapasitene bağlı.

  • Lim5  (12.05.14 20:30:34 ~ 20:31:26) 
@Idonthaveausername
yani kapasite derken, ogrenebilme becerisi anlaminda kullandin, dogru mu anlamisim?

@proletarier aller lander vereinigt euch
peki zeki olan bir insan ve salak olan bir insan ayni derecede 'inekledi' diyelim, alacaklari sonuc ayni mi olur sence?

@Coyote
"gercek hayatta hicbir sey yapamayan" derken sosyal olarak mi hicbir sey yapmayan ya da yapamayan demek istedin?
  • icince bokunu cikaran arap  (12.05.14 20:41:24) 
Gibi gibi dogruya yakin anlamissin.

Ama tabii ki zekinin ineklemesiyle, salak demeyelim de daha az zeki (bkz: swh) olanin ineklemesi ayni olmaz. Ya da zekinin tek seferde anladigini digeri iki uc seferde anlar, bir yerden sonra basmaz filan.
  • Idonthaveausername  (12.05.14 20:44:13) 
tabii ki zeki olan inekler daha 500 puan yapar salak inekler 470 yapar. ayrıca ygs nispeten zeka ölçüyor denebilir kesinlikle tamamen olmasa da zeka ve ayrıca zaman kontrolü stres hakimiyeti falan. ama çok farklı faktörler var her ne kadar kendime zeki demek istemesem de çok çabuk anlayan biriydim ama tek kelime çalışmazdım ikinci sene bir daha hazırlandım aşırı çalışmasam da eskiye göre daha fazla çalışıyordum ama daha da önemlisi dersleri falan dinliyordum gerçekten çok çok daha iyi bir sonuç beklerken ki ondan önceki senedeki sonucum o kadar da kötü değildi aslında bana göre kötüydü bir ygs'ye girdim o ikinci kez hazırlanmanın verdiği stres ile çok afedersin osura osura çözdüğüm ygs denemelerinden bile kötü yaptım moral bitti asılmaya çalıştım lys'ye ama ygs zaten kötü gerginliği matematikte olmasa bile edebiyat sınavımı acayip etkiledi yine aynı şekilde osura osura yaptığım denemelerden bile kötü yaptım ve sonuç geçen seneki ile küsuratı atarsan tamamen aynı sonuç.

bu da böyle bi anımdır.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (12.05.14 21:09:26) 
Öncelikle istikrarlı bir biçimde çalışabilme kapasitesini ölçüyor. Sınavda başarılı olabilen arkadaşların ortak yönü, aylar hatta yıllarca sınava yönelik istikrarlı biçimde çalışmış olmaları. Öte taraftan problemleri çözerken yüksek konsantrasyon ile dikkatini dağıtmadan probleme odaklanma ve çözme becerisini ölçtüğünü de düşünüyorum.

Kendi adıma, o zamanki adıyla ÖSS'ye 2 kez girdim, ilk girdiğim sınavda yanlış hatırlamıyorsam 30-32 tane matematik neti yaparken, 2. girişimde 41 matematik neti yapmıştım 45 soru üzerinden. 1 sene içinde zekamda müthiş bir yükselme mi oldu, tabi ki hayır ancak iyi hazırlanmıştım. İşin zeka ve ezber tarafı da var tabi ama geri planda kalıyor bence.
  • Lethe  (12.05.14 21:24:41 ~ 21:25:55) 
Her iki sınavın da tamamen zeka ölçümü veya bilgi ölçümü gibi bir amacı olduğunu zannetmiyorum. Benim gözlemlediğim kadarıyla YGS kısmı daha çok size verilen bilgiyi kısıtlı zamanda, stres altında ne kadar iyi kullanabildiğinizi ölçüyor. Aynı zamanda soruların çoğu sadece bilgi üzerine değil akıl yürütme üzerine soruluyor, bu açıdan değerlendirirsek aslında YGS'nin bir miktar zeka ölçtüğünü söyleyebiliriz. LYS ise %90 oranında bilgi isteyen bir sınav. Zaman konusunda da problem oluşmadığı için kişi konular üzerinde yeterli bilgiye sahipse LYS'de üstün başarı göstermek oldukça kolay.

Fakat şurası su götürmeyen bir gerçek, sınavın ismi ÖSS, ÖYS, OKS, SBS, YGS, LYS, KPSS olsa bile değişmeyen tek şey çalışan insanların başarılı olması. İstediğiniz kadar zeki olun, günlük yaşantınızda üst düzey yetenekler gerektiren şeyleri çocuk oyuncağı gibi uygulayın, tüm zeka testlerinde süper zeki çıkın yine de eğer düzenli şekilde ders çalışamıyorsanız sınavın hakkını veremezsiniz.
  • icomefromanatolia  (12.05.14 22:05:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.