[]

kişisel gelişim kitapları

Ne sebeple bilmiyorum yüzde yüz önyargılıyım bu tarz yayınlara karşı. İşte 20 dakikada bu hayattaki amacınızı öğrenin, 10 adımda self discipline falan çoğu faydasız, çıkar maksatlı, bilimsellikten uzak yöntemler gibi geliyor gözüme.

Birçok kitap okudum bu hususta, tabi bahsedilen hiçbir öneriyi hayatımda uygulamadım, ne 10 adımda kendi disiplinimi geliştirmeye çalıştım ne de 20 dakikada hayattaki gayemi keşfettim.

Lakin yaşım itibariyle biyolojik mi yoksa hayat tecrübelerim sebebiyle psikolojik mi olduğunu bilmediğim bir kaybolmuşluk hissiyatı var içimde. Ne zaman bu tarz kitapların başlıklarını okusam sorular soruyorum kendime. Harbiden hayattaki amacımdan bihaber miyim? Gerçekten disipline ihtiyacım var mı? Gibi sorular.

İşim ve hayatım gereği kendimi birkaç alanda geliştirmek istiyorum; liderlik, retorik, karar verme gibi.

Bu tarz kitapların şu anki durumuma bir katkısı olabilir mi? Bu kitaplara dair sizin düşünceleriniz neler?

 
(bkz: the 7 habits of highly effective people)

bunun sadece bi kısmını okudum ve müthiş bi ufuk açtı önümde. hatta o senin varlığına inanmadığın makineyi de o sayede aldım.
  • compadrito  (11.05.14 18:36:25 ~ 18:37:32) 
@compadrito

Okudum, okuması keyifli bir kitap lakin herhangi bir teorik bilgi ya da Uygulama içermemesi, gereğinden fazla entel kafası sebebiyle anlaşılması güç paragraflar içerdiğinden pek beğenmedim.

Alışkanlıklarıma tesir edecek bilgiler peşindeyim açıkçası, gerçi bilemiyorum belki orijinal olmak daha faydalı bireysel yaşantımda. Yine de kişisel gelişim kitaplarına dair her türlü görüşü ve öneriyi bekliyorum.
  • ateyist_  (11.05.14 18:50:03) 
bi önceki görüşmemizde bana laf sokmuş olmana rağmen, ben sana o kitabın özünü tercüme ediyim o zaman.

yapmak zorunda olduğun işler 4 gruba ayrılır.

1. Acil ve önemli olanlar
2. Acil olmayan ve önemli olanlar
3. Acil ve önemsiz olanlar
4. Acil olmayan ve önemsiz olanlar

Zaman, emek ve para. Bütün yatırımını 2. gruptaki işlere yaparsan, yırtarsın.
  • compadrito  (11.05.14 18:55:08 ~ 18:56:25) 
kisisel gelisim kitaplari sacmaliktir.


  • lorenzen  (11.05.14 18:56:41) 
ben böyle kitapların yazarına bakarım, hayatta bir yere gelememiş, yazdıklarını yaşamamışsa ciddiye almam..

ama bazı kitaplar vardır insan gerçekten hayret ediyor. ör: erdal demirkıran kitapları
  • facebook  (11.05.14 19:00:25) 
@feys

peki o yazar,

ben ettim siz etmen, ibret alın şu hâlimden, diye yazıyosa naapçaz?
  • compadrito  (11.05.14 19:03:16) 
edebiyat dünyasında okunası o kadar eser varken, insana farklı bakış açısı kazandıracak bir çok popüler bilim, tarih, felsefe eseri varken bana gerçekten gereksiz geliyorlar.

hem ne demiş şair

self improvement is masturbation
  • kyha  (11.05.14 20:32:25) 
İyi hissetmek hakiki bir kitaptir.


  • işteöylebirşey  (11.05.14 20:38:40) 
Bu gibi kitaplar hatta ilişkili kurslar (liderlik kursu, iş dünyasında konuşma kursu, profesyonel hayatta beden dili vb.) bana kalırsa saçmalık. Saçmalık deme sebebim işe yaramamalarından değil, insana birşeyler katanlar da vardır elbet, o kadar da peşin yargılı değilim. Ancak bu gibi şeyler insanı aslında geliştirmiyor, insana taktikler veriyor, rollere sokuyor.

İşim gereği bir çok toplantıya giriyorum ve o rollere giren insanlarla karşılaşıyorum, hayretle izliyorum. Adamla daha tokalaşırken dahi bunun çalışılmış bir hareket olduğunu anlıyorsunuz.

Bir de gerçekten kendini çok iyi geliştirmiş insanlarla karşılaştığınızda bunu anlıyorsunuz -ki bu adamlar en tepedeki kimseler oluyor genelde.
Bu gibi adamlar özgüvenlerini ve diğer vasıflarını kişisel gelişim taktikleriyle değil bilakis tecrübe ve deneyimlerle kazanıyor. Adam hem işinde çok iyi oluyor, söylediği şeyin doğruluğu hakkında kimse şüphe edemiyor. Hem de insani olarak kendini geliştirmiş (kitap okumuş, müzik dinlemiş, spor yapmış, enstruman çalmış), bilgisini ortamı domine etmek için değil üretmek ve değere dönüştürmek için kullanıyor.
Liderlik, konuşma, karar verme gibi özelliklerini de tecrübe ederek, kendini insani olarak geliştirerek ve sorumluluk alarak ediniyor.

Her neyse, bana samimi gelmiyor bu şeyler.
  • johan sebastian  (11.05.14 21:05:04) 
kyha +1

faydasızdır demiyorum, çok faydalı olabilecek kişisel gelişim kitapları vardır ama oturup bunları okumak bana iğrenç geliyor. kendim için diyorum yani. işte retorik kursuymuş, liderlik kursuymuş, 6 ayda nasıl seks yaparmışım bilmem ne. çok lüzumsuz, kasıntı, fazla "süslü" geliyor hepsi. 3 ayda 7 santim büyüme gibi.
  • pescador  (11.05.14 21:09:54) 
Cevaplarınız için teşekkürler. Açıkçası aynı fikirlerde olmamız sevindirdi.

Kişisel tecrübelerimizin en kıymetli değerlerimiz olduğu aşikar. Fakat en büyük korkum tekerleği tekrardan icat etmem. keşke bu tür faydalı bilgilerin ve tecrübelerin aslının astarının tartışıldığı, benim de ulaşabileceğim bilimsel bir kaynak olsa elimde.

Quora'ya çok sevinmiştim misal. (bkz: quora)
  • ateyist_  (12.05.14 00:58:06 ~ 00:59:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.