[]

Sunum yapmaktan çok korkmak

İyi geceler,

Size yıllardır beni çok geren bir sıkıntımdan bahsedeyim. En son 4 sene kadar önce lisedeyken bir sunum yaptım, sınıfta 20 kişi ya vardı ya yoktu. Onda ciddi bir sıkıntı yaşadım mı bilmiyorum, büyük ihtimalle yaşamadım. Ama ben sunum yapmamak için dersten kalmayı göze alan bir adamım. Pazartesi (yarın) yapmam gereken bir sunum var. 5 kişilik bir grubuz, kişi başı 3 dakika sunum yapacağız. Nasıl yapacağımı bilmiyorum. Ben herkesin içinde hiç konuşmadım şu üniversitede bölüme başladığımdan beri. Nasıl konuşacağım 100 kişinin önünde? 100 ne ya? İnanılmaz derecede geriliyorum. Sesim gayet kötü, tipim de iyi değil. Böyle zaten 2 metreye yakın boy var bende, çok dikkat çekiyorum, herkes bana bakacak falan. Bana bakmasalar olmuyor mu? Ben sırtımı dönsem? Görsel bir şeyler eklesem en fazla sunumun %20'sinde bana bakacaklar. Ne yapayım ben, kalp krizi falan mı geçirsem sunumdan önce :(

Nasıl aşabilirim bu sıkıntımı? Yaptıkça olur diyecek çoğu kişi. Ama ben korkuyorum.

 
bana şunları demişlerdi (git: 62290)
(o zaman nasıl atlattığımı hatırlamıyorum ama o yılın sonunda hazırlıksız çıkıp konuşmaya bile alıştım ben, gerilmeye gerek yok hiç. =)

  • kobuzchu kiz  (11.05.14 00:40:58) 
3 dakikayı çok büyütüyorsun gözünde. senin sesin, tipin sunumun konusu değil. kaldı ki kimse çok güzel/yakışıklı, hoş bir sese sahip olmak zorunda değil, rahat ol.


  • rock n roll  (11.05.14 00:42:47) 
sen kimsin, nasıl görünüyorsun, karşındakiler kim düşünme hiç bunları. eğer hakim olduğun ve sevdiğin bir konuysa o an orada senin bilgin sayesinde üstün olduğunu aklından çıkarma. karşındakilerle bilgini paylaşıyor olduğuna odaklan, bir süre sonra kendini kaptıracaksın zaten. ben böyle yapıyorum, seviyorum böyle sunum yapmayı. ama sevmediğim ve hakim olmadığım bir konuysa takılıp kalıyorum, onun için de rol yapma önerisine rastladım geçenlerde. deniycem ilk fırsatta.


  • mayaa  (11.05.14 00:45:31) 
Yatmadan sakinleş, kaslarını rahatlat ve şunları düşün;

Nereden geldiği belli olmayan, bir ırkın devamıyız. Çırılçıplak dolaşıp ormanlarda sevişirken kendimize düzenler yarattık. Bir şeyler olmaya çalıştık. Aileler kurduk. Zorlandık, bastırıldık. Okumak ve iş sahibi olmak, para kazanmak zorunda bırakıldık. Hepimiz bir ananın rahminden su gibi çıkmışken, birbirimizin yanlış alıgları yüzünden birbirimize düştük. Sınırlar koyduk, devletler yarattık. İnsan öldürdük. Hepimiz bir ananın rahminden saf bir bebek olarak çıktık.

Kendini dünyadan geri çektiğini düşün. Dünyaya ve tüm yaptıklarımıza uzay boşluğundan bak. Sorununu basitle.

Biraz sonra sel basacak bir evin, mutfak tezgahında, boyundan büyük pirinci taşımaya çalışan karıncayı düşün. Derin nefes al, karından.

Seni dinleyenlerin hepsi senin gibi bu dünyaya geldiler. Üstelik senin yaşındalar. Senin anlatacağın şey onlara fikir verecek. Rahat ol, kendin ol, ölümü ve uzayı düşün.

Ve ne olursa olsun hayat devam edecek.
  • maymuncuq  (11.05.14 01:02:52) 
çıkmadan önce 2 şat tekila atıyosun.


  • Normandy  (11.05.14 01:05:22) 
ben üniversite sunumlarımda hep sunum öncesi küçük bi alkol alırdım. sarhoş olmamak kaydıyla alabilirsin


  • GibsonRulesv2  (11.05.14 01:05:53) 
Arkadaş ortamında bir şey anlattığını farz et. Aslında hiç farklı değil.
Arkadaş ortamında bir hata yapmak da senden bir şey götürmez, sunumda hata yapmak da. Her zaman geyiğe vurulabilir. Asker değilsen tabii.

2 metre boyun kürsüde çok önemli olmayacak. 1,50 olsan da aynı dikkati toplayacaksın (Yani aslında çok az dikkat toplayacaksın. Sana özel değil bu.).

Sesinin kötü olduğuna sen karar vermişsin. Kaldı ki gerçekten kötü olsa ne olur? Murat Bardakçı televizyon programı yapıyor, çokça saygı görüyor. Sen saygı görmek zorunda da değilsin. Sunumdan 24 saat sonra kimse sunumunu hatırlıyor olmayacak.

Seyirciler arasından sevgili yapmak gibi bir niyetin yoksa tipin de hiç mühim değil. Kaldı ki çoğu kişinin gözü 2 metre yukseklikteki bir cismi görebilecek kadar iyi değil. Çoğu kişi için 2 metre boy eşittir güzellik.

Şimdi asıl tavsiye geliyor:
100 kişiye hitap etmen için muhtemelen bir mikrofona ihtiyacın olacak. Bu bir yaka mikrofonu olabilir, veya ensenden yüzüne uzanan esnek bir mikrofon olabilir.

Eğer ikincisiyse, mikrofonu ağzından mümkün mertebe uzak tut. Aksi takdirde kendi nefes sesini tüm salonda duyarsın. Bu seni paniğe sürükler ve sesin çok fena titrer. Sesin titredikçe daha kötü hissedersin. Mikrofonu ağzından uzak tut.

Unutma, o salonda konuşmacılardan biri sensin ve dinleyiciler onlar. Demek ki bir bildiğin var.
  • actionary  (11.05.14 01:10:08) 
izleyici tarafinda kendin oldugunu dusun ve bir hayal etmeye calis simdiye kadar izledigin sunumlarin hicbirini hatirliyor musun? buyuk ihtimalle hatirlamiyorsun cunku salonun yuzde doksani nasilolsa sunumu sallamayacak. ya telefonlariyla oynacaklar ya baska biseyle ilgilenecekler. o yuzden sen de bu kadar ciddiye alma. o 3 dakikanin hayatindaki baska herhangi bir uc dakikayla bir farki yok cunku. hatta su kadar seyi yazip yollayana kadar bile 3dk'yi doldurdum sanirim.


  • sAINT  (11.05.14 01:40:21 ~ 01:40:55) 
sAINT +1

ek olarak; sen bir öğrenci sunum yaparken atıyorum kekelese, bi gerginlikler yaşasa izlerken ne düşünürsün, ben şahsen bi sikim düşünmem, kimsenin de seni sallayacağını çok sanmıyorum, öyle bakıcaklar sadece, fazla önemsemişsin gibi geldi bana. sevgiler.
  • misshigella  (11.05.14 02:22:44) 
Bi seyret:
www.youtube.com

  • transall  (11.05.14 02:33:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.