[]

Galileolar yetişin

Merhabalar,
Bir soru var kafamda. Biraz ütopik ama fizikle cevaplanabilir. Hadi biraz da siz yorumlayın:

dünyanın bir kutbundan, tam merkezden geçecek şekilde diğer kutbuna kadar bir delik açtığınızı düşünün. Daha sonra kutupların birinden -manyetik alandan etkilenmeyen ve süper dayanıklı, erimeyen mükemmel malzemeden yapılmış- bir bilyeyı bırakın. Bu bilye nasıl hareket eder?

(cevapları sürtünmesiz-vakum ortam veya sürtünmeli ortam olarak da verebilirsiniz)

 
bilye maksimum hıza dünyanın merkezine geldiğinde ulaşır, daha sonra yavaşlayarak öteki tarafa doğru ilerlemeye devam eder. deliğin öteki ucundan dışarı çıktığındaki son hızı, senin ilk bıraktığın hıza eşit olur. eğer free fall olarak, ilk hızsız bıraktıysan, yine attığın yükseklikte son hızı "0" olur ve aynı şekilde devam eder. NŞA ve sürtünmesiz ortamda bu olay sonsuza kadar sürer. ayrıca dünyanın da tam küre olduğunu ve tünelin de tam merkezinden geçtiğini düşünüyoruz tabii ki.


  • loveinaflipbook  (09.05.14 09:35:50 ~ 09:37:58) 
öncelikle bir taraftan ne kadar yüksekten bıraktıysan diğer tarafta aynı yüksekliğe kadar çıkar. atıyorum kuzey kutbundan 1 metre yükseklikten yere bıraktın güney kutbundan çıktığında yerden 1 metre yükselir. atıyorum 2. turda bıraktığın yerin 5 metre altından geri dönerse diğer taraftan da yere 5 metre kala ters yöne doğru gitmeye başlar. bu böyle kademe kademe düşer çekirdekte sabitlenir. ancak bu manyetik alandan kaynaklanıyor. sürtünmesiz ortamda bir şeyin değişeceğini zannetmiyorum.

editasyon:science.howstuffworks.com
  • thx 1138  (09.05.14 09:52:34 ~ 10:37:28) 
ideal kosullarda sonsuza kadar salinir annem.


  • tezek  (09.05.14 10:03:22) 
Bkz: Total Recall, The Elevator


  • zombi  (09.05.14 10:32:50) 
normalde öyle bi delik açılsa bilyeden önce dünya dağılır folloş olur. dağlar denizler kendini salar böyle yaşlı kadınlara benzer... bilyenin amk. sürtüyonuz mu vakumluyonuz mu bilmem. mevcut deliklerle idare edin, dünyanın çivisini çıkarmayın.


  • vfgerty  (09.05.14 10:35:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.