[]

O2

20 metrekarelik oda düşünelim, içinde %78 azot %21 oksijen %1 diğer gazlar var. Odanın kapısı kapalı dışarıya hiç çıkmıyoruz günler boyu, havalandırmıyoruz diyelim...

1) Biz aynı ortama co2 verip o2 aldıkça bu oran hiç değişmiyor mu? %19 oksijen filan olmuyo mu mesela
2) bu oran ne kadar değişirse havasızlıktan ölüyor insan? Yani hiç havalandırmadığımız bu odada kaç gün yaşarız (besin var, güneş ışığı var yani diğer etmenler var ama sadece havayla temas yok)

 
1-oksijen oranı azalır
2-ne kadar yaşayacağın daha detaylı bi hesaplama gerektirir.

  • camino real  (09.05.14 00:58:18) 
1) oran azalir tabiki de.
2) bu oran da herkes icin farkli olabilir. zira oksijen odaya homojen dagilmis olacak ama odadaki insan yeterli oksijeni alamamaya baslayinca oksijen yetersizliginden bayilacak. bu oran kisiden kisiye degisebilir. tipki 1 litre icilen alkollu ickinin farkli kilolardaki insanlarin kaninda yarattigi promil miktarinin farkli olmasi gibi.

  • she was my baby  (09.05.14 01:27:32) 
digerleri hakli da son sorunun cevabi hesaplanamaz, sadece öznellikten dolayi da degil, senin oksijenini kesersem senin vücudun adapte olamaz, gidersin, ama ben yilda birlik oranda indirirsem rekor kirar yapilmayan yasanmayan seviyelere kadar inersin. bir de oksijen yetersiliginden sinir sisteminin cökmesi yasanabilir gene de, öyle bir durumda görüsün falan gidebilir rahatca. karisik mevzular. kisacasi 5in altina düserse cortlarsin gibi bir sey denemez. bir de oksijen yogunlugunu düsürmekle kalmayip karbondioksit yogunlugunu da arttiriyorsun ki bu da seni götürmek konusunda gayet israrci bir materyaldir, tamam zehirli falan degil ama kaninin asiditesi artiyor vs vs. karisik kisacasi. net cevap vermem.


  • wiillii  (09.05.14 01:39:45) 
Azalır da ne kadr azalır yani %15-16 mı şeklinde mi yoksa %20.89999 miktarda mı
Ne kadar Yaşar derken gün veremeyiz tabi ki ama tahminde bulunabilirsiniz

  • rosey  (09.05.14 02:19:20) 
(bkz: sismanlarin havayi daha fazla kirletmesi)

bu yazıdaki hesaptan hareketle başka hesaplar yaparak, bi tahminde bulunabilirsiniz belki.
  • compadrito  (09.05.14 04:24:10) 
insandan insana degismekle birlikte eger football manager falan oynayacaksaniz, ki bazi dengesizlerin yapmisligi var bir kac gun, pek bir sorun teskil etmiyor. netekim kapiyi kapatsaniz da hava giriyor bir sekilde. havalandirmayi tamamen kesmek icin kapi araliklarini falan kapatmaniz gerekiyor.

eger bunu da becerip kapattiysaniz oksijen azligindan degil karbondioksit zehirlenmesinden olursunuz. bu da aktivite durumunuza gore 4 gunle bir hafta arasinda surer.
  • gel gel sarisinim sag yap gel  (09.05.14 05:50:15) 
Su seviyesinde olduğunuzu düşünürek, O2 oranı %16'nın altına düştüğü zaman vücudun ortamdaki oksijeni kullanamaz. bu sırada co2'nin yaklaşık %5 oranına gelmesi demek ki, o zaman kadar çoktan bayılırsın diye düşünüyorum.

Ama odada böyle bir duruma gelmek için çok iyi bir yalıtım yapman gerekir ki, genelde tuğlaların arasından bile mutlaka bir miktar hava geçişi olur. Engellemek çok zor babında diyorum.
  • burfak  (09.05.14 09:47:06 ~ 09:48:03) 
Türk otomotivciler, Japonya'da otomobil fabrikası geziyolarmış. Japonlara izolasyon sorusu sormuşlar. Japonlar da demiş ki, ''Arabanın içine bir kedi koyuyoruz ve bir gece geçmesini bekliyoruz. Sabaha kedi ölmüşse, aracın izolasyonunun iyi olduğunu anlıyoruz. Siz nası yapıyosunuz?'' Türkler de demiş ki, ''Bizde de kedi testi var. Kediyi koyuyoruz akşamdan. Sabah hâlâ arabanın içindeyse, izolasyon iyi olmuş diyoruz''.


  • compadrito  (10.05.14 07:45:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.