[]

Türkiye'deki tohum bankalarının kullanılamama sebebi?

Soru başlıkta. Türkiye'de bir sürü tohum bankası varmış ancak Türkiye bundan yararlanamıyormuş ve dışarıdan tohum alıyormuş, bunu sebebi ne?

Bir arkadaşımın coğrafya hocası derste sormuş bugün, cevabı bulamamışlar. Bana sordu ben de bilemedim. Belki bilen çıkar diye buraya yazıyorum. Cevap için şimdiden teşekkürler. :)


 
tabi söyleyeyim ben:

uzun olacak parça parça açıklayacağım. sık sık editleyeceğim elektrikler gidiyor arada.

Tohum dışarıdan alınmasının sebebi şu:

1) Yerli tohum şu anda yerli toprakta yetişmiyor.
2) Yabancı tohum çok daha büyük ve sağlıklı olarak çıkıyor.
3) Yerli tohumdan çıkan bitki çabuk ölüyor, hastalanıyor.
4) Yerli tohum hava şartlarına daha dayanıksız.
5) Yerli tohum bir kaç yıl dinlendirilmiş, başka bir şey ekilmiş toprak istiyor.. yabancı tohum yılda 2 kez besin veriyor.
6) Sallıyorum şu an niğde Patlıcan yetişmesi için uygun bir yer değilken, kar getirmeyen patates yerine yabancı tohumla çok daha fazla kar getiren patlıcanın ekilme şansı oluyor.


Yukarıdaki maddelerin de nedenlerini açıklayacağım.

1) Yerli tohum yerli toprakta yetişmiyor çünkü toprak ölü durumda. bir kaç yıl önce herkes çok para kazanmak için sıktığı ilaçlar, gübreler yüzünden toprak tamamen ölmüş durumda.. mineral içermiyor. bir kaç yıl hiç bir şey ekilmeden bırakılmadığı sürece de içermeyecek. Nadasa bırakmak kötüdür ama mecbur durumdalar..

Yabancı tohum neden çıkıyor? tohumu alırsan yanında ilacını ve mineralini de almak zorundasın.. diyor ki adam: "bu tohumu ek. 8. gün şu 100ml ilacı 20ton suya(evet böyle oranlar) karıştır, ilaçla.. 8. gün gelecek hastalıktan kurtulursun.. şu minerali al suya kat.. 14.gün dök.. şu ilacı al 27. gün x hastalığı çıkacak. çıktığı an dök.. 20. gün 8kg gübreyi sepele. 32. gün biçimini yap"

ama yabancı tohumlar kısır olduğu için tekrar almak zorunda kalıyorsun.. kısır döngü dedikleri gerçek manada yerini buluyor.

2) Çünkü yerli tohuma yabancı tohumun mineral ve ilacını atamıyorsun. öldürüyor. Tek başına da satın alamıyorsun uyan mineral ve ilaçları pahalı oluyor.. onun yerine riske girmeden bir arada satılan ilaç ve tohumları almak daha karlı oluyor. kendine tam uyan mineral ve ilacı alan bitkide parmak kadar patlıcan olmuyor. dev gibi patlıcanlar çıkıyor. adam kilogram hesabı sattığı için 1 fideden 8 tane minik patlıcan çıkmasındansa 8 tane bacak kadar patlıcan çıkması daha mantıklı oluyor.

3)toprak yeterli minerale, böceğe vb sahip olmadığından bitkiler dayanıksız oluyor. beslenemeyen bitki çelimsiz oluyor. 2 gram eksik fotosentez yapsın yamuluyor.

4) yabancı tohumlar genetikten mi bilmiyorum. hava şartlarına daha dayanıklı. karların ortasında patlıcan durabiliyor.

5) Hatalı gübre ve ilaç kullanımından dolayı anası sikilen topraklarımızın eseri işte.. ilkokulda hayat bilgisi derslerinde bize öğrettiler hatırlıyor musunuz.. erozyon vb. derslerinin olduğu zamanlarda "hatalı gübre kullanımına mani olmalıyız. kullanmamalıyız" filan anlatırdık..işte onu babalarımıza anlatmalıydılar bize değil.
  • ibomiu  (07.05.14 16:11:46 ~ 16:38:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.