[]

dondurucuda et dondurmak

Dondurucuda dondurulan etlerin çözüldükten sonra bir kez daha dondurulmasının sağlıksız birşey olduğunu söylüyorlar doğru mudur? doğruysa mantığı nedir bilen var mı?

Ayrıca aynı şey sebzeler, pişmiş yemekler için falan da geçerli mi sadece çiğ et için mi geçerli?


 
Şimdi şöyle oluyor zannımca,

Donmuş eti eriyince, doğal yollarla içinde bakteriler oluşuyor, oda sıcaklığında. Bu erimiş eti hemen kızartınca/pişirince bu bakteriler ölüyor.

Fakat erimiş eti yeniden dondurunca, etle beraber bu bakteriler de donuyor, daha sonra bu eti tekrar eritince çok daha hızlı bir şekilde bekteri ürüyor halihazırda bulunan bakteriler yüzünden. Sonra pişirsen de bakterilerin hepsi ölmüyor. Falan filan
  • arigold  (07.06.09 18:54:05) 
bir keze cozulen seyi tekrar dondurmak pek hos olmuyor.. hatta dondurulmus patates, kroket, sogan halkası gibi seylerin ustunde de yazar, cozdukten sonra tekrar dondurmayınız diye yazar..

sebzede hic tavsiye edilen bir sey degil ozellikle.. ette de durum aynıdır.. ornek vermem gerekirse, balık konusunda tazeligi bayatlıgı kolay ayırt ederim guneyde sahil kesiminde yasadıgım icin ve bir kere bile dondurulmus balıgın tadı kacar biraz.. ikinci kez dondurulmussa yemem buyuk olasılıkla, cok kotu oluyor eti, yerken cok net hissediliyor..
  • frtslck  (07.06.09 19:04:50) 
ürünün dondurulması, üründe bulunan mikroorganizmaların ve enzimlerin aktivitelerini durdurmak ya da yavaşlatmak amacı ile yapılır(mikroorganizmalar ölmez). et ürünü dondurulduktan sonra çözülürse mikroorganizmaların(tekrar aktif hale gelirler) çoğalması ve toksin üretecek seviyeye gelmesi için uygun ortam hazırlanmış olur. çünkü;
- çözündürme işlemi süresince sıcaklık kademeli olarak artar.
- donmuş bir ürün uzun sürede çözülür.
- çözülen ürün ortama su salar.
- et ürünleri iyi bir besi ortamıdır.
yukarıdaki etkenler mikroorganizmaların çoğalması ve toksin üretmesi için yeterlidir.
çözdüğümüz ürünleri olabildiğince kısa sürede çözüp bir an önce ısısal işleme(pişirme) tabi tutmalıyız.

çözünen ürünü tekrar dondurursak ne olur?
çözünen üründeki mikroorganizmalar aktif hale geçer ve çoğalmaya başlar. bir süre sora belirli bir sayıya geldiklerinde toksin üretirler. ürünü tekrar dondurursak donma sırasında mikroorganizmalar toksin üretmeye devam edecektir. donma gerçekleştiğinde üründe aktif mikroorganizma olmasa bile ciddi miktarda toksin bulunur. tekrar bu ürünü çözdürüp pişirme işleminden sonra tüketirsek, ürünle beraber tükettiğimiz toksinler gıda zehirlenmesi dediğimiz olaya neden olur.

bunun aslında çok uzun bir açıklaması var, kısaca anlatmaya çalıştım, yardımcı olabilmişimdir umarım...
  • deepfreeze  (07.06.09 20:36:51) 
teşekkür ederim.
@deepfreeze- bu durumda örneğin elimizde haşlanacak bir et varsa, çözülmesini beklemeden haşlamak daha mı iyi yani? ben her seferinde çözülmesini bekliyordum öyle gerekiyor zannedip.
bir soru daha sorayım: mesela dondurulmuş çiğ bir eti çözdük yemek yaptık falan onu tekrar dondurucuya koymanın sakıncası var mıdır?
  • hayali arkadaş  (07.06.09 22:51:21) 
elimizde donmuş bir et varsa onu önce çözündürüp sonra haşlamalıyız. zamanınız varsa eti buzdolabında(yaklaşık +4 C sıcaklıkta) çözdürmeniz daha iyi. oda sıcaklığında çözünmesini beklemek bazen sıkıntı yaratabilir çünkü et kısa sürede homojen olarak çözünmez. en iyisi 1 gün önceden eti dondurucudan çıkartıp buzdolabında çözdürmek.

eğer çözündürmeden haşlarsak etin duyusal ve fiziksel yapısı bozulur, bu da lezzet açısından olumsuz bir duruma neden olur.

eti çözdük, yemek yaptık diyelim. sıcak yemeğin sıcaklığı oda sıcaklığına(25-30 C) ulaştığı zaman(yani soğuduktan sonra) derin dondurucuya atıp dondurabiliriz, bunda herhangi bir problem yok... Fakat yemeği ocaktan hemen indirip derin dondurucuya atarsak, o sıcak yemek derin dondurucunun içindeki sıcaklığı(ortam sıcaklığını) artırır. bu da derin dondurucunun içindeki diğer donmuş ürünlerin sıcaklıklarının artmasına neden olabilir.
  • deepfreeze  (08.06.09 01:51:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.