[]

ODTÜ dünyanın en saygın üniversiteleri sıralamasındaki ilginç durum

benim bildiğim bizim memleketteki en prestijli okul boğaziçidir. hatta odtüye (önemli oranda)boğaziçine giremeyenler girer. neden yurt dışında hep odtü türkiye'nin en iyisi olarak gözüküyor. bi kere falan da değil. başka başka listelerde falan da görüyorum, türkiyeden ilk sırada hep odtü var. bi kere gördüm boğaziçinin geçtiğini onda da baya reklamını yaptılar.

kim doğru söylüyor?


 
prestij ayrı şey, bilim üretme (araştırma, makale, tez vs vs) ayrı şey. odtü bilimsel olarak boğaziçini döver bence, oraya giremeyenlerin odtüye girdiğini de hiç duymadım.


  • whoosie  (02.05.14 17:59:01 ~ 17:59:37) 
öncelikle disclaimer: boğaziçinin de odtü kadar iyi bir okul olduğunu düşünen odtülüyüm.

bir okulun össdeki taban puanı o okulun kalitesini doğrudan göstermez. boğaziçinin istanbulda olması bir kere taban puanlarını fena halde etkileyen bir unsur.ayrıca özellikle mühendisliklerde boğaziçinin kontenjanları odtüye göre daha az. bir de tabii boğaziçi sosyal bilimlerde odtüden daha iyi ama teknik bölümlerde odtüde çok daha geniş bir alanda çalışmalar yürütülüyor.

odtü de boğaziçi de çok iyi okullar. odtü demek ki o listelerin kriterlerinde daha iyi ki daha yukarıda. ayrıca onca sene okudum bir kişinin olsun boğaziçine giremediğimden odtüye geldim dediğini duymadım. (bizim bölümün puanı zaten boğaziçininkinden yüksekti).
  • gene mi gene  (02.05.14 18:07:42 ~ 18:10:22) 
Bir universite giren ogrencilerin puanlariyla olculmez. En basitinden odtu muhendislik alaninda en iyi uni diyebiliyoruz. Ancak ne sosyal bilimlerde ne muhendislik alanininda bogazicinin adi yok. Muhtemelen cikan nitelikli makale sayisindan da anlasilir


  • cilekli krep  (02.05.14 18:20:30) 
bilkentli geldi
bizim algımıza göre boğaziçi piyasaya adam yetiştirir
ben genetik mezunuyum bizde senelerce bir kişi bile ürün müdürü filan olmadı herkes doktora makale peşindeydi.
boğaziçinde ise bi dünya ürün müdürlüğü yapan ordan bölge müdürlüğüne filan gelen arkadaş oldu h.sonu kartepeye gittiler...biz y.dışına doktoraya. orda bizim bölümü boğaziçinde bilmezler ama bilkenti biliyorlar, ODTÜyü de çoğu yerde biliyorlar.
hadi bizim bölüm istisna; ancak genelde de b.içinin aman aman bi eğitim verdiğini düşünmüyorum (vurmayın öldüm) fakat misler gibi prestiji var, avantajı istanbulda olması ve piyasaya adam yetiştirmesi
bilimde, mühendislik eğitiminde ODTÜ, b.içini havada karada yer.
evet hiçbirinde tıp yok...
  • niye ama  (02.05.14 18:45:33) 
Prestij dediğin büyük ölçüde öznel, kişiden kişiye değişebilir. Bana göre de Türkiye'deki en prestijli üniversite Bilkent, bazı alanlarda da Koç. (İki üniversite ile de ilgim bulunmamakta)

Hele ki üniversitelerin araştırma kapasiteleriyle (ki sıralamalardaki en önemli kriter budur), Türkiye'deki üniversitelerin taban puanları ve halk arasında yarattıkları algılar arasında hemen hiç alaka olmayabilir.

Üniversite sıralamaları tek bir şekilde yapılmaz, birçok kriterin belli oranlarda hesaba katılmasıyla oluşan puanlamalarla bulunur. Bazı sıralamalarda kullanılan kriterler, diğer bir çeşit sıralamada olmayabilir veya ağırlığı farklı olabilir, bu da sıralamaları ciddi anlamda değiştirebilir. Dolayısıyla şu sıralama yalan, bu doğru demek yanlış. Ben de inceliyorum; bazı sıralamalarda ODTÜ, bazılarında Bilkent, bazılarında da Boğaziçi çıkabiliyor ve seneden seneye de değişiyor bu durum.

Kısacası çok da ilginç bir durum yok. ABD için bu sene Times Higher Education sıralamasında Caltech 1. görünüyor, 2010 senesinde Harvard 1. imiş. Seneye bu sıralama tipinde belki de MIT en önde gelecek, gayet normal..
  • Lethe  (02.05.14 18:52:55) 
eskiden odtü tanınıyordu sadece yurt dışında, öyle kalmış işte, adamlar pek sallamadığı için bugünkü durumu merak etmemişler, güncellememişler.
:(

  • g7mor  (02.05.14 19:29:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.