[]

swot analizi nasıl yapılır ?

arkadaşlar ödevim için bir markanın swot analizini yapmam gerekiyor.

internetten baktım ama çok kayda değer birşeyler göremedim.

var mı fikri olan ?

:(

 
google'a "swot analizi nasıl yapılır" bile yazınca bir sürü örnek çıkıyor, anlamadığın bir yeri varsa orayı sor cevaplamaya çalışalım :)


  • freebird5406_2  (30.04.14 11:00:16) 
Çok karmaşık bir şey değil. Hatta, hiç karmaşık bir şey değil.

S - Güçler (Yetkinlikler)
W - Güçsüzlükler (Zaaflar)
O - Fırsatlar
T - Tehditler

S-W, analizi yapılan neyse onunla ilgili olanlar
O-T, analizi yapılan dışında gelişen akımlar.

İlk önce O-T'nin çalışılınıp, sonra iç analize geçilmesi sık kullanılan pratik bir yöntem. Tüm bunların da beyin fırtınası ile bulunması daha kolay.

Örneğin, yazılım sektöründeki bir firmanın SWOT'unu yapalım. Önce bu şirketle ilgili olanlarla değil de dış çevre ile başlayalım. Dolayısıyla dışarıda ne oluyor, ne bitiyor, ona bakmak gerek.

*Dolar yükseliyor.
*Dış yatırımcılar ülkeye giriyor.
*Dijital ürünlere olan talep artıyor.
*Müşteri bilinçleniyor.
*Müşteri çevre dostu ürünleri tercih ediyor.
*Satış kanalı sayısı her geçen gün artıyor.
*Satışlardaki bürokrasi kalkıyor.
*Çok fazla yazılım firması var.
...
gibi gibi doygunluğa ulaşana kadar bir beyin fırtınası yapılabilir. Sonra bunlar yorumlanarak bunların birer fırsat mı, tehdit mi olduğu tartışılabilir. Bazı şeyler hem fırsat hem tehdit olabilir. Bu nedenle ikisine birden de yazılabilir. Örneğin, doların yükselmesi dolarla satış yapıyorlarsa fırsat olabilir, aynı anda alımı da dolarla yapıyorlarsa zaaf da olabilir.

Sonra firma kendi içine döner ve oralar için de bir beyin fırtınası yapılır. Burada tamamen bir iç analiz yapılır ve çevre soyutlanır.

*Personelimiz tecrübeli ve kalifiye.
*Belge akışımız çok karmaşık.
*İç bürokrasimiz fazla.
*Dinamiğiz.
*Sermayemiz az.
*Bulunduğumuz bölgeden fazla teşvik alabiliyoruz
*Genciz
*Tecrübesiziz.
... böyle böyle şeyler sıralanır ve yorumlanarak yetkinlik mi, zaaf mı olduğu belirlenir. Burada da, bir şey hem yetkinlik hem zaaf olabilir. Burada neden-sonuç ilişkilerine bakmak gerekiyor. Gençlik iyi mi kötü mü, örneğin? Genç olmak dinamiklik de getirebilir, tecrübesizlikte ama ikisi de zaten listelenmiş. Bu nedenle, eğer gençlilikle ilgili daha farklı bir yorum yoksa, o orada gereksiz olmuş da olabilir ve elenebilir.

SWOT'ta önemli olan yöntemin nasıl yapılacağı değil, yukarıdaki bilgilerin doğru işlenip işlenemeyeceği, bu konularla ilgili saatler süren tartışmalar dönebiliyor. Bu yüzden de tek kişinin bakış açısı yetmiyor, ortak bir topluluk bakış açısı gerektiriyor.

Bu kadar.
  • aychovsky  (30.04.14 11:13:26 ~ 11:21:57) 
teşekkür ederim arkadaşlar :)


  • romayi kurtaran itfaiyeci  (30.04.14 11:17:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.