[]

dil bilgisi hatası mı?

Radikal gazetesinde 21 mayıs'ta çıkan haberde "... konuşan Lula da Silva, 134 yıldır Brezilya’dan Türkiye’ye yönetici gelmediğini söyledi" diye bir ifade var. 86 yıldır var olan bir ülkenin adını böyle kullanmak doğru mudur?

bu kanıksanmış birşey olduğundan veya akışı anlam olarak bozmadığından gözardı edilir birşey mi yoksa kesin bir dilbilgisi yanlışı mı?

edit: akışı anlam olarak bozmamasından kastım Türkiye olarak 'bu topraklar'ın çağrıştırılması

 
brezilya da 1889 da mevcut halini almı$. türkiye, tc olurken; onlar da brezilya federal cumhuriyeti olarak son hallerini almı$lar yani. bir sorun olsa, iki taraf için de olacakken, brezilyalıların ya$adığı toprak parçasına 1500 lerden beri brezilya dendiğinden bir sorun olmuyor onlar açısından. aynı durum türkiye açısından da geçerli gibime geldi. wikipedia destekli bu açıklamamı tamamen $ahsi kanaatimce sonlandırıyorum: anlam açısından bir sorun yok. (ama olabilir de.)


  • ateistanbul  (06.06.09 05:50:46) 
"türkiye" (türkiya şeklinde) "anadolu" anlamına yakın şekilde -bir bölgeyi ifade etmek amacı ile- kullanılmış daha önce. zaten meclise* ismini veren bir kelimenin o an yaratılmış olması pek akla yatkın değil.(siz de edit'te belirtmişsiniz)

habere gelince orijinal metni aramaya üşendim ama lula da silva'nın da haberde iletilen şekilde açıklama yapmış olma ihtimali var.

son olarak, eğer durumu bir hata olarak kabul etsek bile bunun bir "dil bilgisi" hatasından ziyade bir bilgi noksanlığı ya da çeviri hatası olarak görmekte fayda var bence.
  • surtunme kuvveti  (06.06.09 05:56:40) 
"Türkiye ile ikili ilişkilerimiz yüzyıllara dayanıyor. " buna yanlış dersek sizin sorduğunuz da yanlış oluyor. Türkiye' yi son yüzyılda yoktan vârolmuş bir ülke olarak değil de köklü geçmişe sahip aynı topraklar üzerinde yaşayan ve son yüzyılda isim ve yönetim şeklini değiştiren bir ülke olarak görüyorlar zannedersem . ne de olsa 1000 yıldır burdayız insan olarak.


  • ykyt  (06.06.09 14:04:47) 
TC, osmanlının devamı olduğuna göre (bkz: Polis teşkilatının kuruluş yılı) doğrudur.


  • pichoscosama  (06.06.09 16:06:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.