[]

vefat ve düğün

merhaba,

Kırk gün önce babamı kaybettim, Ağustos ayında da planlanmış düğünüm vardı. İki olay arasında yaklaşık 5 ay var.

Babamın ölmeden önce kafayı en çok taktığı şey bu düğünün gerçekleştirilmesi ve daha çok evimizin kurulmasıydı. sürekli almadığımız mobilyalardan, gelinlik damatlıktan dolayı bize kızıyordu; biz de tedavi sürecinin yoğunluğundan dolayı pek bir şey yapamadık düğünle ilgili.

Babamı kaybettiğim hafta net bir şekilde düğünü iptal ettim kafamda, şu an ise aklım karışık; sebepleri babamın yuvamın kurulmasını çok istemesi, bir sene ertelemenin benim ve nişanlımın hayatını biraz zorlaştıracak olması vs.

Sizce ne yapmalıyım?

Şu an aklımdan geçen eğlence dozunun belli bir seviyede kaldığı, alkolsüz, nispeten sakin bir organizasyon yapmak. bu konuda bana fikir verebilir misiniz? sizce nasıl olur, yas havası olur mu? pişman olur muyum? Annemden ve amcalarım yapmam gerektiğini düşünüyor ama illa ki akrabalardan çatlak sesler çıkacaktır.

bir husus da; düğünden önce kız tarafının evinde olacak düğün/kına gecesi karışımı şey, bunun için nasıl bir formül geliştirebilirim; malum tamamen benim kontrolümde yapılacak bir şey değil çünkü?

bi yardımcı olun inanın ki konuşmanın fikir almanın zor olduğu bir konu..

 
başın sağolsun..

"Şu an aklımdan geçen eğlence dozunun belli bir seviyede kaldığı, alkolsüz, nispeten sakin bir organizasyon yapmak."

böyle düğün yapacaksan yapma. kutlamayacaksan niye düğün yapasın ki? nikah salonunda nikahı kıyar geçersin. kaldı ki 5 ay sonra halinin nasıl olacağını bilemezsin. yaklaşırken hala onu hissedemezsen nikah kıy geç. düğünü sonra yaparsın çok istiyorsanız.

ayrıca vincent +1 akrabayı siktir et.
  • nawar  (29.04.14 14:51:28 ~ 14:51:50) 
sabırlar diliyorum öncelikle.

nikahınızı yapın. aile büyüklerinin katılacağı 15-20 kişilik bir yemek de ilave edilebilir belki buna.
ya da belki de arkadaşlarla bir yemek.
düğünü bir başka zamana erteleyin derim ben.

çatlak sesleri de, anneyi amcaları da bir an için önemsemeyin ve kendi içsesinizi dinleyin. adı "düğün" olan bir şey içinize sinmeyecek sanırım, öyle anladım yazdıklarınızdan.
o yüzden nikahınızı yapın, yuvanızı kurun, mutlu olmaya bakın.
kına gecesi konusunda da hanımefendi anlayış göstermeli. damat katılmasa da olabilir bence kına gecesine. kadınlar kendi aralarında hallederler o işi.
  • icemint  (29.04.14 14:59:26) 
icemint +1
nikah kıyın düğünü önümüzdeki sene yaparsınız..

  • zenciamacalismiyor  (29.04.14 15:03:00) 
başın sağolsun
öncelikle Allah gecinden versin, babam ölmüş olmasa bile ben bi nikahla geçebilirim evlenme olayını. benim için bu büyük bir mesele olmaz. Anca karşı taraf belki isteyecek bu da çok önemli
sizin (senin+ nişanlının) beklentiniz/planınız neydi? "düğün" yapacak idiyseniz eğlencesiz düğün olmaz gibi. Ya nikah ya da duruma göre yemek organizasyonu yapılabilir.
edit : bu kısmı soru sahibini kız tarafı sanarak yazmıştım, nişanlın için diye düşünürsün artık :)
kına tamamen senin kontrolünde olabilir istersen. davetiyeye yazdırmazsın. sadece çağırmak istediklerini kendin davet edersin. (bekarlığa veda yapanlar da böyle yapıyor) evde yaparsan zaten kısıtlı katılım olacaktır kendi kafanıza göre takılırsınız.
Adet olarak erkek evinden kız evinek kınaya gelen olacaktır. onun için de konuşursunuz sadece kaynanan ve eltin gelir mesela (atıyorum) kına yakar giderler bunu da vakit olarak erken tutarsınız. olur bunlar. Karşı tarafın da adetlerini sorup öğrenir bi olurunu bulursunuz.
  • niye ama  (29.04.14 15:04:41 ~ 15:06:25) 
içime sinmeyecek mi açıkçası şu an onu bilmiyorum, şu an hayata küs değilim, döndüm işime gücüme olması gerektiği gibi; olayı benim gözümden görmeyin lütfen; ben sizin yorumunuzu merak ediyorum; benzer durumda siz ne yapardınız?

belki de o gün kalkıp oynayacak durumda da olacağım, sadece pişman olmak istemiyorum ben.
  • schwannoma  (29.04.14 15:05:40) 
bu arada ben erkeğim.

olayın bir de şu boyutu var, nikah yapıp geçmek benim için çok önemli değil ama nişanlımın üzüleceğini düşünüyorum bu durumdan; kız tarafı da gözlemlediğim kadarıyla seneye kalmamasını istiyor evlilik olayının; onları da anlamaya çalışıyorum..
  • schwannoma  (29.04.14 15:08:21) 
duyuru sahibine mesaj olarak yolladığım metni yine kendisinin de isteğiyle buraya aktarıyorum..

öncelikle başınız sağolsun. tedavi süreci gibi bir şeyden bahsettiğinize göre babanızın bir hastalığı varmış. ve o bu durumda iken bile sizin mutlu olacağınız bir ortamı düşünmüş. anne/baba olmak ya da bazen sadece bir insanı çok sevmek, kendisinin ölebileceği ihtimalini bilerek de olsa onun mutluluğunu düşünme gibi bir duygu getiriyor belli ki insana. kendisi bu dünyadan gitse bile insanların hayatlarına devam edeceğini bilir insan herhalde, geride kalanların yaşayacağı güzellikler hayatta olmayan kişiye saygısızlık anlamına gelmeyecektir, bunu onlar da bilir. normal şartlarda da zaten sizin mutlu olmanızı isterler, özellikle anne ya da babanızsa bu kişiler. sizin mutlu olmanız, güzel bir günü mutlu geçirmeniz ona saygısızlık olmayacaktır, o hayatta olsaydı mutlu geçirecektiniz muhtemelen, yine mutlu olabilirsiniz, önünüzde yaşayacağınız bir hayat var, en yakınınızda evlilik gibi bir organizasyon var, muhtemelen bir gün sizin de çocuğunuz olacak, belki yakın belki uzak bir zamanda. bunlar mutluluk içeren olaylar, babanızın anısına leke getirecek şeyler değil hiç biri, mutlu olunan gülünen, eğlenilen zamanlar olacak olmaları da önemli değil, eğlence dediğiniz şey, içtenlikle mutlu olduğunuz bir an babanızın anısına bir olumsuz anlam atfetmeyecek, aksine onun yapmanızı istediği şeyi yapıyor olacaksınız muhtemelen. eğlencenin dozunu kısmak istiyorum diyebilirsiniz, kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız öyle olacak tabi ki düğününüz, buna da siz ve eşiniz beraber karar verebilirsiniz, kimsenin ne diyeceği sizi etkilememeli bu durumda. düşünün, bu olayı yaşamadan evlenmiş olabilirdiniz, bir bebek bekliyor olabilirdiniz, babanız o sırada da vefat edebilirdi. o bebek yine doğacak, o bebeğin doğumunun mutluluğu yine yaşanacaktı bu senaryoyu düşündüğünüzde. bu da hemen hemen onun gibi bir şey. benim düşüncem bu noktada yapılması planlanan, üstelik vefat etmiş babanız tarafından da bu kadar olması istenen bir şeyi ertelememek üzerine olurdu. ölümle başa çımak çok zordur, size hayatın ne kadar değerli olduğunu, içerisinde yaşanan her güzel anın sizin için ne kadar önemli olduğunu hatırlatacak birilerine ya da bir şeylere ihtiyaç duyabilirsiniz, bu düğün size yaşadığınız hayatın güzelliğini ve hafifliğini hissettirebilir, hatırlatabilir, belki size ölümü kabullenmede yardımcı olabilir.. bunları hissetmekle de bir yanlış yapmış olmazsınız, sonuçta giden de sizin hayatınızın devam etmesini isterdi, sanırım insan öyle ister yani, özellikle de kendi evladı için..
  • nimberjack  (29.04.14 15:34:38) 
Anne, amca, dede, kardeş vs. konuştuysanız bir sıkıntı olmaz. Akrabalardan çatlak ses falan çıkmaz. Millet pidelerini yedi ve dağıldılar hocam. Bundan sonra senin ne yaşadığınla kimse gerçek anlamda ilgilenmeyecek. Yapmacık "var mı yapabilceğimiz bişeyler" ve ziyaretler bir aya biter. Sonra yine tek başınasın. Yeni öğrenen birisi "çok üzüldüm başın saolsun"dan öteye gitmeyecek.

Tedavi süreci demişsin, o zaman ne yaşadığını bilmeyecekler. Başından hastalık veya cenaze işleri geçmeyen adam böyle konuşur hocam.
İki patavatsız teyze çıkıp "vah vah düğün mü olur" diyecek seninle baban arasındaki ilişkiyi, babanın düğününe bakışını bilmeden. 4 ayı bırakın; bugün size sarılıp ağlayanlar akşam Survivor'da üç adama gülecek falan. Yas havası falan da olmaz hocam düğünde. İnsanlar gelinliği eleştirecek.
Sırf bunlar için hayatını etkileyecek bir karar almamak lazım.

(Yaş 22. Tavsiye verecek konumda değilim de. 18'ken çok yakın olduğum bir insanı kaybettiğimde; "cenazeler de olmasa görüşemiyoruz" cümlesini duymuştum 'büyükler'den. Ondan sonra çok sorguladım bu konuları.)
  • nickini vermek istemeyen uye  (29.04.14 15:34:51) 
@nimberjack ve @nickini vermek istemeyen uye

soruda soramadığımı ama belki de asıl cevap verilmesi gerekeni bulup cevaplamışsınız, teşekkür ederim.
  • schwannoma  (29.04.14 15:37:09) 
Ben olsam sade nikah yapardım nişanlım illa düğün istiyorsa ertelerdim evliliği


  • tescillimarka  (29.04.14 15:45:41) 
yakınlarımız gittiğinde bizlerin hayatı durmuyor evet. daha dogrusu durmaması dogru olanı. ama 5 aylık bir süre var arada. cok kısa bir süre. siz kendinizi bilirsiniz şimdi mantıklı bir yol bulmaya calısıyorsunuz ama ıcınızden ne gecıyor? kalbinizi sucluluk ve pişmanlık tekmeleyecekse erteleyin. ilk anda düğünü iptal etmişsiniz kafanızda. iyice bir düşünün düğünü yaptıgınızı ve sonrasını hayal edin ve ıcınızde ufacık bir ikircik varsa nikah düşünün ya da düğünü erteleyin.
nişanlınız anlayısla karsılayacaktır herhalde. kınayı da o kendı yakınlarıyla belkı ıstedıgı gıbı yapar bılemıyorum.
babanız gitti siz de sevıncten elinizi eteğinizi çekin değil ama insan işte öyle şeylerden sucluluk duyuyor kı sonradan. yasınızı hakkıyla yaşayın. hıcbır zaman bıtmeyecek ama zamanı geldiğinde zaten dogru yol da ayagınıza gelecektir.
  • akare  (29.04.14 16:01:30 ~ 16:02:42) 
bak. bi kere 5 ay geçmiş. senin için önemli bir kişi de olsa artık hayatını o hüzüne göre yönlendirme. bir de zaten baban da evin kurulmasını istemiş. onun isteiğini ertelemenin anlamı var mı artık?


  • ben smyrna  (29.04.14 16:08:51) 
dostum kendini o kefeye koy diyecem ama baba olmadıgından anlamazsın. sana tavsiyem düğününü yap ama eğlence olmasın. bir gece bikaç saatliğine halaydı misketti yapacaktınız diye bence 20-30 senelik babanın hatırasını incitme. varsın eğlencesiz olsun dostum. ilerde zaman geçer çocuklarına anlatırsın. derler babacım yarrak mı vardı dedemin üstünden 1 yıl bile geçmemişken davul zurna oynamak? cevap veremezsin. hep genç kalmayacağız dostum. kilo alıp domalarak öleceğiz.

biz öldükten 24x150= 3600 saat sonra oğlumuzun/kızımızın mastika mastika eşliğinde evlenmesi ne kadar mutlu eder bizi onu düşünmek gerek. evlen, düğününü erteleme ancak mümkünse eğlence olmasın. bir dost tavsiyesi olarak düşün.

başın sağolsun.
  • tutun kolonyasi  (29.04.14 16:22:59) 
babam vefat ettiğinde abimin düğün günü belliydi ve 3 ay vardı. düğün iptal edildi. sadece nikah yapılmıştı.


  • kakao  (29.04.14 16:38:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.