[]

1 Mayıs Hakkında

1 mayıs işçi bayramı, sadece sol görüş için değil, görüş fark etmeksizin tüm işçilerin bayramı.

sol kesim daha çok sahipleniyor, önde rol alıyor. bunda bir sorun yok, zaten daha eşitlikçi, sömürüye karşı duran taraf vs sol kesim.

benim tam anlayamadığım, neden 1 mayıs, sadece 1 mayıs olarak kutlanmıyor? neden gezi ruhu, neden pkk sempatizanlığı, neden berkin,ali ismail, adbullah, neden ?

haziranda da sokaktaydım, berkin için de, cumhuriyet bayramında da, diğer 1 mayıslarda da... ve hakkı yenen herkes için sesimi yükseltirim.

sokaklarda afişleri görmüştür herkes. neden bunları 1 mayıs'a karıştırıyoruz?

bu tür olayları ve kişileri insan çekmek için mi kullanmaya çalışıyorlar? nedir yahu amaç? sizce doğru mu?

 
çünkü işçiler gelmiyor oraya .. işçiler akp' ye oy veriyor.


  • entryden sarfinazar  (28.04.14 02:21:53) 
çünkü bazen bir puro sadece bir puro değildir.


  • raskolnikov2  (28.04.14 02:22:07) 
ben su kadarini soyleyeyim biz iyi niyetimizle gidip katiliyoruz ama gizli kapilar arkasinda ne hedefler donuyo ne provokasyonlar yapiliyo. Gecen aman gerekirse taksimde kutlanmasin yazik milletin olmesinden iyi dedim burdan biri sigir dedi bana


  • tutun kolonyasi  (28.04.14 02:22:26) 
doğru bulmuyorum ben. bu ülke solcularının sorunu da bu zaten, her şeyi birbirine katmaları.


  • devilred  (28.04.14 02:27:00) 
bu zamanla alakalı bir şey. ilk olarak işsizlik, çalışma şartları, ücretler ve sistemle ilgili konulara dikkat çekilirken, zamanla gündeme dair daha geniş kesimi ilgilendiren sosyal sorunlar da ele alınmaya başlandı. dolayısıyla sadece işçileri kapsayan sorunların ötesinde daha ortak bir hal aldı. bu yüzden 1 mayıs sadece işçi sınıfının taleplerini sunduğu bir tarih olmaktan çıkmaya doğru yüz tuttu. 1 mayıs ayrıca muhalefetin, ortak toplumsal sorunları da meydanlarda dile getirebildiği tarih oldu. ben bunu yanlış da bulmuyorum, tam tersi işçi sınıfının birleştirici bir yönünü görmemizi sağladığı için faydalı görüyorum. bu rol çalmak değil, aksine ortak olmak. bunda nasıl bir yanlışlık olabilir?


  • tonoto  (28.04.14 02:40:23) 
Bu kadar politically correct olma bence. Herkesin 1 mayistan kendince bir beklentisi var.


  • damdanakan  (28.04.14 02:45:48) 
bu yaklaşıma da bayılıyorum. 1 mayısı kutlamam, kutlayanları her lafı geldiğinde aşağılarım alay ederim de bu da ayrı bi tantana türü. yani 1 mayıs dediğimizin yıldönümü olan "şey" nedir? o ilk büyük işçi grevini örgütleyenler ne işkenceler gördüler ne şekillerde öldürüldüler. sonra biri gelsin halay çeksin, öteki bütün olayı tek bi güne sıkıştırsın. biri de desin ki "yaa lütfen kuzu kuzu işçi kalalım kutlayalım işte bir gün tatil ne güzel".

evet insan çekmek için kulllanıyolar, maalesef bu kadar basit. ama "neden bunları 1 mayısa karıştırıyoruz" diyenlerin de manasızlaştırma ve ruhsuzlaştırma babında bir farknı göremiyorum.
  • dafaiss  (28.04.14 02:46:57) 
Ayrica tonoto +1 diyorum. Soylemek istediklerimi daha acik bir dille ifade etmis.


  • damdanakan  (28.04.14 02:47:59) 
@tonoto, anlattığınız gibi 1 mayıs, anlamını biraz yitirmek üzere ve başka amaçlar doğrultusunda başka yönlere çekilmek istenmekte. sol dediğimizde içinde yüzlerce grup barındırıyor. bu gruplar kendi seslerini çıkarmak için 1 mayıs'ı kullanıyorlar. işçi çıkarlarını savunmak için değil. yanlış olan bu.

ha işçiler lehine bir adım at, kendi flamanın altında at. onda sorun yok.

işçi sınıfının birleştirici yönünden ziyade, kalabalığı kullanmak ve fırsatları değerlendirmeye çalışan kesimin bunu kullanması bence.

ortak olacaksan da, önce işçi dersin. 1 mayıs'ta bir çok defa göreceğiz ki, halkların kardeşliği, kahrolsun akape, biji van kulan sloganları, avusuturya işçi marşından, 1 mayıs marşından çok daha fazla söylenecek.
  • bir ileti paylastim  (28.04.14 02:50:28) 
genelde büyük şehirlerde öyle. küçük şehirlerde 1 mayıs 1 mayıs olarak kutlanıyor. sonuçta kimin ne işine yarar oralarda provokasyon yapmak ama iş büyük şehirlere gelince işin rengi de değişiyor tabii.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (28.04.14 02:55:37) 
yani genel olarak 1 mayıs olayından hoşnut değilsin gibi gözüküyor. yoksa geçmiş senelerde aynı tarihte japonya'da nükleer santrale karşı yapılan protestoların, demokrasinin aksadığı bir ülke insanının çıkıp ortak taleplerini belirtmesinin 1 mayıs ile ilgisi ne değil mi? halbuki dediğim gibi sadece bizim ülkemizde değil, çoğu yerde gündemdeki ortak toplumsal sorunlar ele alınıyor 1 mayıs'ta. gündeminde çocuk ölümlerinin, şiddetin, yolsuzluğun, katliamların olmadığı yerde tabii ki ağırlıklı olarak işçi sınıfının sorunları dile getirilirdi. toplum olarak en baskın sorunumuz işsizlik ya da ekonomi olsaydı, bizde de ispanya'da olduğu gibi daha çok sendikalar meydanlara çıkardı. bizdeki gündem sonucundaysa bu şekilde hareket edilmesi çok doğal bence. ama her sorun da birbiriyle eşit öneme sahip. ayrıca, tabii ki amacı sadece polisle çatışmak olan bazı romantik kişiler var. taksim'de kutlanmasına izin verilseydi neredeyse meydanlara çıkmayacak insanlar bunlar. bu da bizim ülkemizin diğer bir gerçeği ama onlar var diye bu tarihte çıkan her kesimden duyarlı insanı da karalamak yersiz bence.


  • tonoto  (28.04.14 03:24:46) 
sene olmuş 2014 hala işçi deyince aklımıza çekiç sallayan bıyıklı adam geliyor.

evinde kadın*, ofisinde beyaz yakalı, okulunda öğrenci de işçi.


*tabirde bir yamukluk varsa affola, feministler düzelsin.
  • marido  (28.04.14 07:56:17) 
işçi sınıfı dinamiği de, kurtuluşu da bu saydığın diğer sorunlardan ayrı düşünülemez de ondan. iktidarın karakteri, tüm bunlara toptan düşman olmaktan geçiyor. içi boş bir işçi bayramı kutlaması, 1 mayıslara anlam katmaz. nasıl olur görmek istiyorsan, bu 1 mayıs'ta kayseriyi izleyebilirsin.

bu arada işçi sınıfı problemlerinin halkların kardeşliğinin gölgesinde kalması, kürt hareketinin sol üzerindeki baskısından. bu sol içi bir tartışma konusu fakat tartışma metodu bu değil. karşısına koyulacak şey, işçi problemleri dışında olan biteni dışlamak değil.
  • john lee hooker  (28.04.14 09:04:45) 
1 mayista gezi'nin anilmasi cok normal. cunku ikisi de sivil itaatsizlik. aralarindaki fark, gezi tek seferlik buyuk bir hareketti, 1 mayis rutine bindi artik. Taksim'i sahiplenme muhabbeti iki olayda da mevcut. Sadece bu degil tabii ki de, yazmaya useniyorum.

PKK ise, kurt komunist partisi biliyosun. Ha, bugun komunizmle ya da herhangi bir sol gorusle ne alakasi var tartisilir ama takiliyorlar iste.
  • fortisvita  (28.04.14 09:13:47) 
1 mayıs benim gözümde kapitalizmin kölelerine izin verip, tasmalarını gevşetip "hadi oynayın" deme günü. yer yer taşkınlıkların vs. sebebi de bu. 364 gün köle olan, 1 günlüğüne yalancı kral konumuna geliyor ve sürü psikolojisinin etkisiyle de normalde dile getiremediği taraflarını açığa çıkarıyor.

örnek biraz sert olmuş olabilir ama benim için 1 mayıs bu. işçiler 1 mayısı kutlayacağına, 1 mayısı unutup, her günü 1 mayıs yapmaya çalışmalı bence.
  • brotha b  (28.04.14 10:15:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.