[]

elektronik devrem çalışmıyor

ds1621 ve 16f877a ile biraz farklı bi termometre devresi yaptım. borda kurdum önce. çalışmıyor. sadece lcd ışığı yanıyor. öyle işte. canım sıkıldı baya. yardım eden olur mu, nasıl olur?




 
Boardta temassizlik olabilir. Yerlerini degistir.


  • she was my baby  (26.04.14 18:46:02) 
Moral bozmayın, ilk defalarda hep olur böyle.
Önce lcd'ye sabit bir string yazdırmayı denediniz mi?

  • johan sebastian  (26.04.14 18:49:22) 
Tek tek deneyin. Once pic ile led yakin pic saglam mi, sonra lcdye sabit bir sey yazdırin lcd pic uyumlu calisiyor mu, sonra (eger yapabilirseniz) lcdsiz serial monitor ile sensoru kullanin hepsi saglamsa birleştirin. calismama olasiligi yok boyle


  • zazazaraeta  (26.04.14 20:27:36) 
en azından bu şekilde devreyi kurtaramayız. genel olarak mı yardım istiyorsunuz mentorluk mu yapalım devreyi mi kurtaralım?

devreyi kurtaracaksak;
bir simülasyon programında devreyi kurup test ettiniz mi?
devrede güçten başlayarak sinyalleri (entegrenin şu bacağında 3.3V olmalı bakayım heh olmuş. şu direnç 7V olmalı aaaa olmamış) takip edin.
hatayı zaten bu şekilde bulursunuz.

genel olarak kurtaracaksak;
zzazaraeta'nın da dediği gibi önce daha basit şeyler yapın. takip edilmesi daha kolay şeyler. lcd her zaman en saçma elektronik alettir gözümde. onda sıkıntı yaşamnız bence normaldir o yüzden. belki onu devre dışı bırakmak ilk safhada mantıklı olabilir. sadece hazır değil fakat incelemesi de yapılmış çalıştığı test edilmiş devreleri kurmaya çalışın önce. ama mutlaka incelenmiş olsun yani şuraya 4.7k direnç bağladık çünkü şu yüzden gibi bir inceleme.

pes de etmeyin sonra. bir direnç temas etmez devre çalışmaz. yanlışlıkla bir yere dokunursunuz çalışır falan. oluyor böyle şeyler.
  • sparkle kiddle  (26.04.14 20:58:08) 
teşekkürler öncelikle.

i59.tinypic.com

Bu simülasyondaki hali.

tinypic.com

aha bu da benim çizdiğim. osilatör, besleme gibi kısımları ekledim.

simülasyonda çalışıyor.

1: devre şemam mı hatalı acaba?
2: bordun kendi içinde sorun olabilir, kablonun içi kırık vs olabilir. bunları nasıl bulabilirim, yani nerede hangi gerilimi okumam gerek?
3: 16f877A almışım. Aralarında fark yok neredeyse. Bu acaba çalışmamasına yol açar mı?
4: Assembly dilinde kodum. Simülasyonda falan 16f877 ile yaptığımdan koda da LIST P=16f877
include P16F877.INC ile başlamışım. sizce sorun bu da olabilir mi?
  • brad pitt  (26.04.14 22:02:24) 
ekranda ne gözüküyor ? eğer sadece yanıyorsa 15-16 pinlerindeki dirençleri kaldırın veya sadece bir tanesine 100 ohm koyun. tekine sadece.


  • zazazaraeta  (27.04.14 21:16:59) 
abi bi tanesinde direnç var zaten. sadece lcd ışığı yanıyor. hiç bir şey yok başka :(


  • brad pitt  (27.04.14 22:05:53) 
bacakları kontrol edin, ama rutin bir sırayla. pic'in 1. bacağından başlayarak, sırf o kabloyu kontrol edin. takip etmeyin. bölünüyorsa ikisini de edin. mesela 1. bacak (sallıyorum) ledin katotuna gidiyor. tamam orada bırakın onu incelemeyi. pic yazın altına da pin sayısını yazıp 1in yanına tik koyun.

sonra led yazın, ledin iki kablosunu takip edin. tik koyun.

anyı şekilde sensörün bütün pinleri. vs vs.

sonra +5v, sonra gnd. madem hiç çalışmıyor, bu kadar kapsamlı bir kontrol şart olmuş.

ucuz şeyler zaten, önerim elinizde bunlardan minimum 3 tane olsun. her şey sağlamsa değiştirip denersiniz.
  • zazazaraeta  (27.04.14 22:11:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.